Naștere rapidă în Danemarca. „În 6 ore de la naștere am fost acasă… Totul a fost gratis ”

Când a ajuns la spital, Daniela avea dilatație de 7 cm, iar la scut timp după ce a intrat în sala de nașteri, a și născut.

Theodora Fintescu, redactor
naștere in danemarca
Soțul i-a fost alături Danieleli de la internare, până la externare. FOTO: Shutterstock

Cititoarea noastră Daniela a avut parte de o naștere rapidă în Danemarca și a ținut să-și împărtășească această experiență cu gravidele și părinții din comunitatea Totul Despre Mame. Travaliul ei a fost unul rapid, nașterea, la fel, iar după ce s-a odihnit câteva ore în spital, a putut pleca acasă. Redăm povestea nașterii, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Mă numesc Daniela, am 35 de ani și sunt mama a doi copilași minunați, primul născut în Romania, la privat, și al doilea în Danemarca. Voi povesti cea de-a doua naștere, în care totul s-a întâmplat foarte repede. Moașa mă sfătuise ca, atunci când voi avea contracții la interval de 5 minute, să sun la spitalul unde urma să nasc și să urmez indicațiile primite de acolo. În data de 24.05.2023, la ora 2:45, când aveam 39 de săptămâni și 6 zile de sarcină, m-am trezit cu niște dureri care erau trecătoare, sau cel puțin așa am crezut in momentul acela. Când am început să le monitorizez, am realizat că erau din 2 în 2 minute.

Riscam să nu ajungem la timp la spital

Mi-am trezit soțul, și el speriat, și i-am zis că e momentul să sune la spitalul din Esjberg, să vedem ce avem de făcut. Moașa care era de gardă, când a auzit că am contracții atât de dese, a zis să mergem cât de repede putem, pentru că s-ar putea să nu ajungem la timp, noi fiind la 45 de km distanță de spital. La ora 3:00 am pornit spre spital, după ce mi-am luat bagajul de maternitate, deși moașa îmi spusese că nu voi avea nevoie de cât de hainele bebelușului pentru ieșirea din spital.

La 3.55 am sunat la poarta spitalului, într-un minut a coborât moașa cu care vorbisem la telefon, o femeie de milioane. M-a luat de după umeri și am urcat cu liftul într-un salon în care m-a controlat. Planul făcut cu moașa care mi-a urmărit sarcina era să nasc în apă și să mi se facă epidurală dacă nu suport durerile. Moașa din spital era la curent cu planul, știa totul despre mine și avea dosarul cu tot istoricul meu.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Am optat pentru naștere în genunchi

Eram deja dilatată 7 cm, am ieșit din camera de control și trebuia să merg în sala de nașteri, unde era și cada cu apă deja pregătită pentru mine. Însă nu a mai fost timp de cadă, pentru că bebelina nu mai avea răbdare. Aveam dureri de nedescris, iar moașa mă mângâia pe spate, mă felicita că respir foarte bine și mă încuraja. Eu tot ceream epidurală și simțeam că nasc pe hol.

A venit o asistentă care m-a ajutat să merg în sala de nașteri, deși era doar la două uși distanță, dar în momentul acela mie îmi păreau câțiva kilometri. Am ajuns în sala de nașteri, a venit și soțul meu (care se dusese între timp să plătească parcarea). Am optat pentru naștere în genunchi, pentru că așa mi s-a părut mai comod, iar moașa a fost de acord cu orice făceam ca să mă simt mai bine. La ora 4:50 am născut o bebelină frumoasă. Experiența a fost una foarte plăcută, pentru că dacă ai lângă tine persoane care te sprijină, îți vorbesc frumos și îți sunt alături, totul este mai frumos.

Am primit de toate și nu am plătit nimic

Bebelina a primit o căciuliță croșetată, mi-au dat-o în brațe și a fost atașată la sân și am avut parte de ora magică. Pe urmă am fost mutați într-o rezervă, chiar lângă sala de nașteri, cu un pat, fotoliu, masă, TV și baie. Am primit tot ce am avut nevoie: de la absorbante la prosop și cămași de noapte. Ne-au lăsat să dormim, iar la ora 7 au venit să ne întrebe dacă vrem să mâncăm. Eu am vrut, soțul nu. Am primit un mic dejun foarte gustos, cu pâine prăjită, iaurt, sendvici, ceai, unt și dulceață.

În scurt timp, a venit o altă moașă (se schimbase tura), care ne-a zis că totul este bine și că putem merge acasă când suntem pregătiți. La ora 11:00 am ieșit din spital, iar la ora 12:00 am fost acasă, unde ne aștepta nerăbdător băiețelul, dornic să își cunoască surioara. În 6 ore de la naștere am fost acasă… Totul a fost gratis și a fost o experiență pe care as repeta-o cu mare drag. Sper ca gravidele să aibă o naștere ca a mea, sau măcar pe jumătate de rapidă”.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă te-a impresionat această poveste de naștere rapidă în Danemarca, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa