Naștere prematură la Deva. „După ce am așteptat ore în șir Ambulanța, asistenta a refuzat să mă ia, pentru că nu avea incubator”

Medicul din Brad și asistenta care trebuia să însoțească gravida la Deva s-au certat minute bune.

Theodora Fintescu, redactor
nou născut prematur
Copilul a stat doar cîteva zile în spital, până a început să ia corespunzător în greutate.

Una dintre cititoarele noastre ne-a trimis povestea ei de naștere prematură la Deva, după un travaliu rapid, petrecut la spitalul din Brad, care nu era dotat pentru îngrijirea prematurilor. Medicul ei a reușit să o trimită la Deva după o ceartă serioasă cu asistenta de pe ambulanță, care refuza să o ia în mașină fără incubator. Redăm povestea de naștere așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Bună ziua, mămici de pitici! M-am hotărât și eu să vă povestesc pățania mea. Era sfârșitul lunii ianuarie 2016 și ieșisem cu soțul în oraș la o prăjitură. La un moment dat, am simțit că mi s-a rupt apa. Având doar 7 luni și jumătate și fiind la prima naștere, i-am spus soțului că nu știu ce s-a întâmplat, dar cred că am făcut pipi pe mine. Soțul, zâmbitor, se uită la mine și spune: „Asta este, se mai întâmplă, nu te rușina, că imediat ajungem acasă!”

Apa ruptă, dilatație 4 cm

Intru în casă repede, fug la WC, stau 2, 3 minute pe toaletă, timp în care apa curgea din mine ca la robinet. A fost momentul în care am realizat că, de fapt, mi s-a rupt apa. Panică mare! Apa nu se oprea, eram conștientă că am doar 7 luni și jumătate, că nu sunt în termen să nasc și că există să pierd copilul.

Ne-am urcat repede în mașină și fugi la spital! Țin să menționez că spitalul era foarte aproape de casa mea, undeva la 5 minute de mers pe jos. Ajunși acolo, am constatat că, din fericire, era acolo chiar doctorul care îmi monotorizase sarcina. Urc repede pe masă și mi se dă verdictul că mi s-a rupt apa și sunt dilatată deja 4 cm.

Doctorul meu, un om de milioane, m-a încurajat, mi-a zis să stau liniștită, că totul va fi bine și că bebelina a vrut să vină mai repede. A zis că sună la Deva la Salvare, să mă ducă acolo, pentru că la Brad, unde eram, nu sunt incubatoare pentru prematuri.

Dilatație 7 cm, Salvarea departe

O mămică aștepta acolo cezariana, așa că medicul mi-a spus să stau liniștită și să aștept Salvarea, care urma să plece spre mine și să ajungă în maximum 30 de minute. După 30, 40 de minute de așteptare, au început să apară durerile. După 2 ore, iese doctorul meu din operația de cezariană și mă vede tot acolo. „Dar tu încă ești aici? Salvarea nu a ajuns? Cum e posibil așa ceva?”

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de mămică citind două cărți de referință despre alăptare și îngrijirea bebelușului, scrise de Dr. Jack Newman, respectiv Dr. William Sears. Îți propunem pachetul la preț special ”La început de drum”. Detalii, AICI.

M-a urcat repede pe masă, eram dilatată 7 cm. Nervos, a sunat din nou. „Ce s-a întâmplat? Îmi naște pacienta aici și am risc 80% să pierd copilul din cauza incompetenței voastre? Am sunat de peste 2 ore și încă nu ați ajuns?” A fost momentul în care soțul și eu am intrat mai tare în panica. După 20 de minute, ajunge în sfârșit și Salvarea. Țin să menționez că acest drum, Deva-Brad, se parcurge cu mașina în 35 de minute.

„Nu duc pacienta fără incubator să moară copilul în tura mea”

Când au ajuns ambulanțierul și asistenta, doctorul i-a tras la răspundere și a întrebat de ce a durat atât și dacă sunt conștienți de gravitatea cazului. Asistenta a răspuns, cu o aroganță de nedescris, că au așteptat să se schimbe turele. A urmat un schimb de replici acide din partea domnului doctor și a doamnei asistente timp de vreo alte 5 minute.

Dar punctul culminant acum începe! Domnul doctor întrebă dacă au adus incubatorul pentru nou născuți, pentru că e risc de 80% să nasc pe drum. „Nouă nu ne-a spus nimeni să aducem incubator! Eu mai am 2 luni până la pensionare, nu urc cu pacienta în Ambulanță să îmi nască pe drum și să moara copilul în tura mea!”

Domnul doctor a replicat: „Doamnă dragă, eu sunt doctorul, dacă eu vă spun să urcați cu pacienta în Salvare și să porniți urgent spre spital, așa faceți!”

Doamna asistentă a zis că nici nu se gândește, să sune medicul după incubator, că ea nu își riscă anii de pensionare ”pentru nimic”. A fost picătura care a umplut paharul pentru domnul doctor.

„Urcă-te acum în Salvare, dacă nu, îl sun pe directorul spitalului de la Deva și în 10 minute ești dată afară!”

Văzând că nu are ce face, m-a luat în Salvare și am plecat. Nu a fost curioasă de mine mai deloc, dânsa se ruga să nu nasc în Ambulanță, să poată ieși fără probleme la pensie.

Când am ajuns la Deva, eram deja dilatată 9 cm, iar în 3 minute am născut o fetiță frumoasă și sănătoasă de 1, 250 de grame. Am stat împreună cu pitica 4 zile, după care ea a mai rămas alte 3 zile acolo, pentru că nu luase în greutate, iar eu mă duceam în fiecare zi să o hrănesc. Gândiți-vă că au fost alte 3 zile de chin și gânduri negre, dar după această perioadă am fost din nou împreună”.

Micuța prematură este acum o adevărată domnișoară.

DISCLAIMER: Povestea prezentată este scrisă integral de cititoarea Totul Despre Mame și reprezintă exclusiv punctul de vedere al autoarei. Este o expunere subiectivă a unui moment trăit de cititoarea noastră.

Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!

Îți recomandăm și

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa