Naștere naturală versus cezariană. „Decizia nașterii naturale sau prin cezariană ar trebui luată de femeie, împreună cu medicul”

Prima naștere a Monicăi, naturală, a fost un chin. A doua naștere a fost cezariană decisă de comun acord cu medicul

Theodora Fintescu, redactor
femeie în travaliu
Recuperea mamei după cezariană a fost mai ușoară decât cea de după nașterea naturală.

Cititoarea noastră Monica S. ne-a scris părerea ei pe tema naștere naturală versus cezariană, după ce a experimentat ambele variante. Redăm povestea celor două nașteri, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Povestea mea începe foarte frumos. M-am căsătorit de tânără și mi-ai dorit foarte mult să am un copil. După câteva luni, am aflat vestea cea mare, rezultatul era pozitiv pe testul de sarcină. Am trecut peste grețurile de sarcină, totul a fost perfect pe tot parcursul sarcinii, doar că bebelușul meu s-a lăsat așteptat. În ultima lună, am mers în fiecare săptămână la control, iar doctorița care ne-a monitorizat m-a asigurat că totul este bine.

Cea mai groaznică noapte din viața mea

Aveam deja 41 de săptămâni, iar el nu era coborât, așa că joi mi s-a spus că dacă nu se va întâmpla nimic până luni, mi se va face cezariană. Sâmbăta seara, pe la ora 17:00, au început durerile, iar la ora 19:00 am plecat la spital, aflat la 30 de km de casa noastră. Îmi era foarte frică, recunosc. La camera de gardă, am fost controlată și mi s-a spus că nu se știe când voi naște, pentru că nu am dilatație deloc.

M-au internat, iar pe soț l-au trimis acasă. A fost cea mai groaznică noapte din viața mea. Contracțiile erau la 3/5 minute, mă controlau din ora în oră, iar burta nu se relaxa între contracții. La ora 05:00, duminică, m-au dus în sala de nașteri. După atâtea ore de durere, dilatație mea era de doar 3 cm. Mi-au pus perfuzii pentru dilatare și am început să mă simt groaznic.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Țipam, îmi tremura corpul și simțeam cum copilul împinge ca să iasă. Plângeam și le ceream celor de acolo să o cheme pe doctorița, care a venit într-un târziu. La ora 11:15, m-au urcat pe masa ginecologică pentru că eram gata să nasc. După ce două moașe s-au urcat pe mine cu coatele și după două tăieturi stânga- dreapta și o ruptură urâtă spre fund, copilul meu a ieșit, sănătos. Nu am putut să îl țin în brațe decât după vreo două ore, pentru că am leșinat și nu eram în stare.

Vrem să alegem cum să naștem

Am născut la Spitalul Poliziu din București, iar dacă mă întrebați pe mine, ca mamă, nașterea naturală pentru unele femei este un chin absurd și cred că ar trebui să putem alege noi cum vrem să naștem, nu să aleagă medicul pentru noi. Pe cel de-al doilea copil l-am născut la un alt spital și am ales singură cezariana, iar medicul meu a fost de acord întru totul după ce i-am povestit ce am pățit la prima naștere.

Cezariana a fost o experiență frumoasă pentru mine. Doare, desigur, dar nu ca nașterea naturală, din punctul meu de vedere. Am putut să îmi miros și dezmierd copilul în primele lui clipe extrauterine, ceea ce la prima naștere nu a fost posibil. La fel, din a doua zi l-am ținut lângă mine, operată fiind, iar după nașterea naturală nu am putut face asta, fiind într-o stare deplorabilă. Suntem femei! Vrem să alegem cum să naștem și să fim tratate cu mai multa atenție. Decizia nașterii naturale sau prin cezariană ar trebui luată de femeie, împreună cu medicul”.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa