Naștere naturală la maternitatea din Suceava. „Moașele care m-au ajutat pe mine au lăsat-o pe colega mea de salon să agonizeze”

Roxana a depus o sesizare către conducerea maternității, însă răspunsul nu a fost cel dorit.

Theodora Fintescu, redactor
travaliu în spital
Travaliul Roxanei a durat doar trei ore, timp în care s-a bucurat de atenția personalului. Colega ei însă nu a fost la fel de norocoasă.

Cititoarea noastră Roxana Dobrea ne-a scris povestea ei de naștere naturală la maternitatea din Suceava. Deși ar fi dorit să nască la privat, după o experiență negativă în alt spital de stat, Roxana a optat în cele din urmă pentru maternitatea de stat din Suceava. Nașterea ei a decurs fără incidente, iar moașele au ajutat-o în timpul travaliului, însă a constatat cu surprindere că nu toate gravidele se bucurau de aceeași atenție. Redăm povestea de naștere naturală la maternitatea din Suceava, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Prima mea naștere a avut loc la Roman și a fost o experiență traumatizantă. Deși am zis că următoarea naștere va fi la privat, nu mi-am permis acest lucru din punct de vedere financiar. Așa că am ales să nasc la Suceava. Am avut probleme spre sfârșitul nașterii, când am făcut preeclampsie și m-am luptat și cu un streptococ de tip B, dar doamna doctor ginecolog V, o doctoriță minunată, m-a ajutat să scap de streptococ și să nasc un băiețel sănătos.

După naștere, colega mea urla de durere

Am avut 3 ore de travaliu, timp în care moașele m-au ajutat să mă dilat, iar întreaga mea experiență a fost grozavă, și asta fără să cotizez cu ceva. În schimb, vreau să vă povestesc despre colega mea de salon, care n-a avut aceeași baftă. Aceleași moașe, care pe mine m-au ajutat, pe ea au lăsat-o să agonizeze. Dacă erau chemate, nu veneau. Copilul ei nu era întors, așa că i l-au întors în burtă. A născut-o vânătă pe fetiță, copilul primind nota 6.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Când au adus-o pe colega mea în salon, urla de durere. Născuse natural și zicea că îi vine să împingă din nou. Moașele, chemate de o altă colegă (eram 3 în salon, iar eu tocmai născusem), nu veneau. Norocul ei a fost că o doamnă infirmieră a adus moașele și s-a constatat că femeia avea hematom, așa că au dus-o urgent la operație. Am rămas cu gândul la ea și sper să fie bine, pentru că nu știu ce s-a întâmplat mai departe.

Copilul a fost îngrijit foarte bine

Revenind la experiența mea, bebelușul meu este bine, născut la 37 de săptămâni și 5 zile, natural, prin naștere provocată. Doamna doctor neonatolog din spital a avut mare grijă de el. Am stat 10 zile în spital cu bebe pentru a trata icterul, timp în care doamna doctor a constatat că are limbuța prinsă și nu pot să îl alăptez bine (la primul copil am pompat 1 an și 2 săptămâni). După taierea frenului, a fost mult mai bine. 

Am constatat că în spitalele din România mergi la risc. Când le povesteam altora experiența primei nașteri, la Roman, unele persoane erau sceptice, pentru ca experiența lor fusese una bună. Cert este că la Suceava condițiile sunt foarte bune, mâncarea e bună, se încurajează alăptarea. Personalul este drăguț, cu excepția unor persoane care nu au ce căuta acolo. Am depus o sesizare în calitate de martor pentru cele două moașe, însă mi s-a răspuns că, nefiind reprezentant legal al colegei de salon, nu se poate da curs sesizării”.  

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere naturală la maternitatea din Suceava, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa