Naștere naturală la maternitatea Bucur. „Am făcut atât de urât în travaliu, că am speriat tot spitalul. Regret că nu am născut prin cezariană”

Mama spune că a avut o experiență grea, atât din cauza durerilor, cât și a faptului că a fost lăsată aproape singură să gestioneze travaliul.

Theodora Fintescu, redactor
naștere naturală în București
Nașterea s-a declanșat în săptămâna 37 de sarcină, iar mama a aflat doar înainte de expulzie că fătul avea cordonul înfășurat de două ori în jurul gâtului. .

O cititoare Totul Despre Mame, care a avut parte de o naștere naturală la maternitatea Bucur, ne-a scris despre experiența pe care a avut-o și despre regretul de a nu fi născut prin cezariană. Ea susține că nu a avut parte de sprijin și susținere în travaliu, iar durerile pe care le-a simțit au făcut-o ca țipetele să-i fie auzite în toată maternitatea. Redăm povestea, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Deși locuiesc în Pitești, am optat pentru naștere naturală la maternitatea Bucur din București, cu medicul care mi-a monitorizat sarcina în privat, la mine în oraș. Am născut în aprilie 2022, dar, fiind o experiență traumatizantă, mi-o amintesc de parcă ar fi fost ieri.

Mai aveam trei săptămâni până la termen când s-a declanșat travaliul

Eram în săptămâna 37 de sarcină, iar miercuri dimineața am sesizat că am o scurgere ușoară. Am stat liniștită, știind că a doua zi, joi la prânz, am programare la control. Totuși, cum lichidul nu se oprea, am sunat medicul, care mi-a spus că ar fi bine să mă prezint la orice cameră de gardă pentru un control. Am decis să aștept totuși până a doua zi la control.

Seara, povestindu-i soțului, a insistat să mergem la control la București, de unde eram sigură că mă și întorc repede. Burta mă durea din weekend, abia puteam merge puțin pe jos, dar nu am crezut că urmează nașterea, pentru că mai aveam 3 săptămâni până la termen.

Simțeam că mă rup cu totul

Am ajuns la Maternitatea Bucur, unde mi s-a spus că am dilatație 3, m-au internat și l-au anuntat pe medic, care a spus să fie chemat când am dilatație 8. Asistentele păreau inițial ok, însă până la final s-a dovedit că nu prea sunt așa. Stând liniștită în pat, aud poc și simt cum curge lichidul incontrolabil. S-a rupt apa și nimeni nu mă auzea, când strigam să vină la mine. Prin urmare, m-am ridicat și am plecat să cer ajutor.

Asistentele nu erau în camera lor, fumau într-o altă încăpere și, deranjate, au venit cu mine înapoi în sala de travaliu. Medicul de gardă a venit să mă controleze, mi-au dat calmante, și pâna la 5 dimineața am fost ok. După, au început cele mai crunte dureri. Simțeam că mă rup cu totul de la mijloc și nimeni nu trecea pe la mine, deși cerșeam calmante și strigam de durere, lucru care le deranja pe asistente.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Copilul avea cordonul înfășurat de două ori

Simțeam că mor de durere, am cerut și cezariană, dar nu mai era mult până să nasc. Asistentele abia treceau pe la mine, și mai mult ca să îmi spună să tac. M-am chinuit până la 7, când a venit medicul meu și mi-a zis că a venit să naștem. Jur că nu înțelegeam cum aș putea să fac asta după atâta durere.

Deodată, sala s-a umplut ca la cinema. Dacă până atunci aproape că nu trecuse nimeni pe la mine, când a venit medicul, au apărut toți. Nu reușeam să împing cum trebuie, eram obosită și nemancată din ziua precedentă. Așa că o asistentă s-a pus pe burta mea, iar medicul urla să i se dea ceva să taie, copilul având cordonul înfășurat de două ori.

Am speriat tot spitalul

Copilul nu a plâns, a primit nota 6. Nu respira ok, abia l-am vazut vineri la prânz, după ce am insistat, stând la ușă. Auzeam asistentele făcându-și griji cum șterg sângele de pe tavan, de când a tăiat medicul cordonul. Medicul însă, care m-a cusut plin de sânge pe față, nu a fost deranjat. Cusăturile le-am simțit pe fiecare în parte.

Prin salon se dusese vorba că fac urât și asistenta chiar mi-a zis mirată că vede că sunt ok și ne înțelegem. Se pare că am făcut atât de urât în timpul travaliului că am speriat tot spitalul. Chiar și colega de salon mi-a zis că a auzit tot.

Regret că nu am ales cezariana

Abia puteam să merg din cauza tăieturii, eram și amețită bine, dar totuși am plecat să caut copilul. Trebuia să îl văd, eram îngrijorată că nimeni nu spunea nimic. Era bine, dar am plecat abia luni acasă.

Spitalul a fost ok, curat, dotat. Nu s-a deranjat însă nimeni să îmi arate cum să alăptez, nu am avut niciun sprijin în acest sens. Nu știu dacă la controlul inițial s-a văzut cordonul înfășurat sau nu, însă medicii se certau între ei, spuneau că nu a fost supravegheată sarcina, deși eu aveam dosarul la mine. Regret că nu am ales cezariana de la început și refuz să cred că nu s-a văzut cordonul înfășurat în jurul gâtului!

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere prin cezariană la maternitatea Bucur, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa