Naștere naturală fără epidurală în Irlanda. „Am refuzat epidurala, deși nu mai aveam forță și gazul mă amețise”

Travaliul a fost declanșat cu ajutorul unei perfuzii cu oxitocină.

Theodora Fintescu, redactor
fetiță născută în Irlanda
În travaliu, gravida a beneficiat de mai multe metode de reducere a durerii, singura refuzată fiind epidurala.

Cititoarea noastră Emilia a avut parte de o naștere naturală fără epidurală în Irlanda, orașul Drogheda, total diferită de prima, care a avut loc la Chișinău, în anul 2016. Deși a avut parte de un travaliu dureros la cea de-a doua naștere, experiența ei a fost una frumoasă, bucurându-se de sprijinul și grija personalului spitalului. Redăm povestea de naștere, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„În data de 2 mai 2022, la ora 14.00, având 39 de săptămâni, am mers la spital, alarmată, pentru că bebelușa mea nu mișca. Medicii i-au ascultat imediat inimioara, totul era bine, însă, pentru că eu nu mai simțeam mișcările ei m-au internat și am stat sub supraveghere toată ziua și toată noaptea. A doua zi mi s-a făcut o ecografie, totul era bine.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Gelul pentru provocarea contracțiilor nu a funcționat

Am simțit câteva mișcări, iar medicii m-au sfătuit să plec acasă, spunând că voi fi mai relaxată alături de familie, iar dacă nu sunt în regulă, să mă întorc de urgență. Am mers acasă, am petrecut timp cu fetița mea mai mare (Andreea, 5 ani), și pentru că nu dormisem noaptea, am mers să mă odihnesc puțin. Între orele 19-22 nu am simțit deloc bebelușa, așa că am rugat o prietenă să stea cu fata mai mare și eu cu soțul am mers de urgență la spital. Era 3 mai, ora 23.00. 

Acolo, medicii au hotărât că e mai bine să nasc. Am primit un gel care să provoace travaliul, însă după câteva ore bune de așteptare nu s-a întâmplat nimic. În data de 4 mai, la ora 7.30, mi-au rupt apa, însă tot nu aveam contracții. A fost nevoie să primesc o perfuzie cu oxitocină la ora 9:30, iar la interval de o oră mi se dubla doza. 

Gazul m-a amețit

În tot acest timp, medicii erau alături de mine, la fiecare 5-10 minute întrebau cum mă simt și dacă am nevoie de ceva. La fel și pe sot. I-au adus de mâncare, întrebau dacă e ok. Foarte repede au apărut și contracțiile, foarte intense, lungi și dureroase. Două asistente erau mereu alături, mi-au adus comprese calde (astea făceau minuni în lupta cu durerile) și tens machine, un aparat cu electro-stimulare, folosit pentru combaterea durerilor. Acesta nu m-a ajutat, dar am apreciat mult efortul lor de a mă face să mă simt mai bine.

Nu mai puteam vorbi, nu mai reacționam la întrebările medicilor

Mi-au dat apoi gaz (Entonox), pe care îl inspiram și expiram pe toată durata contractiilor, care deja erau chinuitor de dureroase. Acest gaz m-a cam ametit, eram doar pe jumătate conștientă. În tot acest timp, aveam perfuzia, la care se tot mărea doza. Făceam față durerilor, însă simțeam că nu mai am forțe, nu puteam vorbi, nu reacționam la întrebările medicilor. Ei tot insistau să-mi facă epidurala, dar am refuzat.

Mi s-a administrat o injecție la ora 15.00, iar peste 30 de minute mi-am revenit puțin, simțeam că trebuie să împing. Cu ajutorul Domnului, al asistentelor și al soțului, la ora 16:10 s-a născut prințesa Sofia, o fetiță minunată, frumoasă și sănătoasă. Am avut o experiență frumoasă, întreg personalul medical a fost extraordinar de amabil și de grijuliu, total opus față de experiența de acum 5 ani și jumatate din Chișinău, povestită AICI. Astăzi, avem două fetițe minunate, de care suntem foarte mândri”.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere naturală fără epidurală în Irlanda, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa