Cititoarea noastră Ionela S. a avut parte de o naștere naturală fără dureri și fără anestezie, precedată de un travaliu rapid, și acesta fără dureri. Rapiditatea și ușurința nașterii au surprins-o atât pe ea, cât și pe medicii și asistentele care au asistat-o. Redăm povestea de naștere a Ionelei, așa cum a fost scrisă chiar de ea:
„Totul a început într-o zi de vineri. Aveam 40 s+4 z. M-am trezit cu o oră mai devreme decât în mod normal și asta mi s-a părut ciudat, dar nu am dat mare importanță acestui lucru. Am mai stat puțin în pat și m-am uitam pe YouTube, la clipuri cu unele dintre cele mai grele nașteri (să mă obișnuiesc cu ideea, oarecum).
Simțeam mici crampe abdominale
La un moment dat, am simțit o presiune în partea de jos a spatelui și, totodată, nevoia să merg la baie. Atunci, văzând 2-3 striații de sânge, mi-am dat seama că am pierdut dopul gelatinos. Au urmat câteva momente de panică și puțin stres. I-am dat un mesaj iubitului meu, în care îi spuneam să vină urgent acasă, că trebuie să mergem la spital să nasc.
Între timp, am facut un duș, m-am îmbrăcat, iar în aproximativ 30 de minute am plecat spre spital (aproximativ la ora 11.00). Nu simțeam că aș avea contracții, doar niște dureri foarte ușoare, care se puteau asocia cu mici crampe abdominale. Ajunși la spital, m-au pus pe un pat, unde au monitorizat batăile inimii lui bebe și contracțiile. Totul era bine, au confirmat că aveam ușoare contracții, după care mi-au făcut ecografie.
Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.
Eram în stare de șoc
Și la eco era totul bine, bebe era bine, iar după măsuratorile medicului ar fi avut vreo 3,700 kg, era poziționat cu capul în jos, iar lichidul era suficient. M-a dus apoi să mă consulte pe acea masă ginecologică, iar acolo, șoc. L-am auzit pe medic spunându-i asistentei: „E dilatație completă, verifică și tu!” A verificat asistenta și a confirmă. Moașa mă ținea de mână și striga: „Ai scăpat! Ai scăpat!”.
Eram în stare de șoc și mă întrebam cum să fiu complet dilatată dacă nu am dureri. A început o agitație maximă, totul se desfășura în jur cu viteza luminii. M-au dezbrăcat repede și au pus pe mine o camașă de naștere, iar între timp eu i-am scris iubitului meu să îmi trimită bagajul, că plec spre sala de nașteri. În același timp, asistenta îmi recolta sânge. Era 13.12.
Nu știam când să împing pentru că nu simțeam contracțiile
Tot cu viteza luminii, moașa m-a tras după ea pe scări, spre etajul 1, unde era sala de pretravaliu. Tot in viteză mi s-a recoltat secreție din nas pentru testul Covid, pentru că așa era protocolul. Au monitorizat și acolo contracțiile și bătăile inimii, totul era bine. Dureri tot nu aveam.
După vreo 15 minute au hotărât să îmi rupă membranele. Nu credeam că o să fiu atât de „nesimțită” încât să nu simt contracțiile și să fie nevoie să îmi spună persoanele de acolo (erau 5 sau 6) când trebuie să împing. La 13:48 a și ieșit minunea. Au ridicat-o să o văd, iar eu am întins mâinile și am luat-o în brațe. Nu mi-au lăsat-o decât câteva secunde, apoi au luat-o la șters, cântărit, măsurat. Avea 4, 030 kg și 56 de cm.
Au dus-o să îi facă vaccinuri și ce mai era nevoie, iar după o ora și ceva au adus-o la alăptat. A fost destul de greu, dar asta e o altă poveste. Problema a fost epiziotomia și momentul în care m-au cusut. Am simțit fiecare înțepătură de ac. Altă problemă a fost că nu m-au mutat în salon până când nu am urinat, așa că am stat până la ora 17.00 în sala de nașteri.
De la medici până la infirmiere, toți au fost foarte empatici și totul a decurs bine. Aș mai naște de minimum 5 ori dacă aș fi 100% sigură că ar fi la fel de ușor”.
Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa contact@totuldespremame.ro. Mulţumim!
Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere fără dureri, îți recomandăm să citești și:
- Naștere fără durere. „Am ajuns la spital cu dilatație 7, fără să simt vreo durere. Am întrebat dacă pot pleca să revin mai târziu”
- Naștere la Euromaterna Constanța. „În mai puțin de două ore de la internare, am născut”
- Naștere rapidă, în liftul spitalului. ”Când am urcat pe masă, copilul avea picioarele afară și capul înăuntru”