Naștere naturală după cezariană în Belgia. „M-am ridicat în picioare după o oră și am plâns de fericire”

Fetița s-a născut prematur, natural, la trei ani după nașterea prin cezariană a fratelui ei.

Theodora Fintescu, redactor
mamă fericită după nștere
Mama a fost încurajată să nască natural chiar dacă nu se afla încă la termen și anterior născuse prin cezariană.

Cititoarea noastră Oana ne-a trimis povestea ei de naștere naturală după cezariană în Belgia, dornică fiind să împărtășească această experiență cu actuale și viitoare mămici. Cel de-al doilea copil al ei s-a născut prematur și a avut nevoie de șapte zile de spitalizare, dar a recuperat rapid și fără probleme. Redăm povestea de naștere naturală după cezariană în Belgia, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Mă numesc Oana și am 27 de ani. Locuiesc în Belgia de 6 ani aproximativ și aici am născut cei 2 copilași pe care îi avem la un spital de stat din Ottignies. În 2018 am născut primul copil, un băiețel minunat de 3,880 gr. După un travaliu de 24 de ore, în care nu am sperat nimic altceva decât să nasc natural, pentru că îmi era foarte teamă de bisturiu, am născut prin cezariană. Recuperarea a fost destul de grea, având în vedere și faptul că a urmat o depresie postnatală destul de lungă (3 luni și jumătate).

Pe 20 Iulie 2021, la 35 de săptămâni si 4 zile de sarcină, am adus pe lume cea de-a doua minune din viața mea. Delia, o fetiță de 2,520 gr și 47 cm, un prematur tarditiv, așa cum mi-au spus medicii neonatologi care s-au ocupat de ea pe perioada celor 7 zile de spitalizare. Cine nu crede în intuiția mamelor, rău face! Încă din luna a 3-a de sarcină, îi spuneam soțului că eu am impresia că voi naște înainte de termen și că va fi un bebe mic, motiv pentru care am și cumpărat hăinuțe foarte mici.

I-am rugat să nu mă lase să mă chinui inutil

Așa a și fost. Luni, 19 iulie, în jurul orei 11:30, au început contracțiile, care erau dureroase și din 5 în 5 minute. În jurul orei 16 am mers la spital pentru monitorizare și medicul meu ginecolog, o doamnă nemaipomenită, mi-a spus că e ok și ca ei cred ca este vorba de un travaliu fals. Eu simțeam, și îi spuneam soțului, că nu cred că va trece ziua de Sfântul Ilie fără să nasc.

Ne-am întors acasă și am încercat să mă liniștesc. Contracțiile erau acolo încă și au continuat toată noaptea. La 5 dimineața mi s-a rupt apa și am fugit la spital. Eram dilatată 3 cm și am cerut epidurală, deoarece nu mai știam să gestionez durerea atât de bine. Având experiența unui travaliu de 24 de ore de la primul copil, am rugat-o pe moașa care m-a primit în maternitate să nu mă lase să mă chinui inutil dacă ei consideră că nu voi ajunge să nasc natural.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

La ora 9 eram dilatată 9 cm. Nu-mi venea să cred și am prins curaj. La ora 13:48 a venit pe lume bebelușa mea, prin naștere naturală după cezariană. Nu-mi venea să cred! Am reușit să trec prin ambele experiențe. Pentru unii e ceva obișnuit, pentru mine era ceva Wow.

Fetița a făcut icter patologic și brahicardie

M-am ridicat în picioare după o oră și am plâns de fericire, pentru că știam că merg acasă și mă pot juca și cu băiețelul meu de 3 ani, pentru că puteam să mă ocup de bebelușa mea fără să apelez la asistente. Au urmat câteva clipe de neliniște, de haos în capul meu. Delia a făcut icter patologic. Nu înțelegeam ce înseamnă. Mi s-a explicat că, din cauza Rh-ului meu negativ și a incompatibilității grupei de sânge, valoarea bilirubinei din corpul bebelușei era de 16 și era grav!

M-am speriat groaznic. Ca și cum nu era suficient, fetița a avut și o bradicardie în a doua zi de viață. Practic, pentru câteva secunde nu a avut puls. Eram singură cu ea în salon și acele 5 secunde mi s-au părut a fi 24 de ore. Mamele au super puteri! De undeva, nu știu de unde, am știut cum să reactionez și am salvat fetița. Din cauza șocului pe care l-am avut, lăpticul nu mai venea.

Mi s-a spus că bebelușa va scăpa de icter mult mai repede dacă este alăptată exclusiv și la cerere, așa că în noaptea respectivă am stat la pompa electrică aproximativ 4 ore, cu mici pauze, pentru a stimula lăpticul. Și am reușit. În următoarea zi, Delia a mâncat la sân până s-a săturat.

Patru noți nedormite

La ieșirea din spital am lăsat în frigiderul din camera asistentelor 3 l de lăptic, care a fost dat bebelușilor de la neonatologie ai căror mămici se chinuiau cu alăptarea. Au urmat 4 nopți de lampă UV, 4 nopți în care nu am pus geană pe geană pentru că îmi era frică să nu își scoată fetița ochelarii aceia speciali și să o orbească lumina lampei. Nu știu cum am rezistat atâtea ore (pentru ca nici ziua nu dormeam) fără somn.

Am ieșit din spital după 7 zile, cu o valoare a bilirubinei de 8 și cu 2,400 gr. Astăzi, după aproape o luna, Delia cântărește 3,300 gr și a scăpat de icter. Este o mâncăcioasa și un bebe foarte cuminte. O adorăm și frățiorul ei o iubește cel mai mult. Pentru întreaga familie, Delia este o luptătoare, iar eu sunt cea mai împlinită mămică. Pentru mine, nu a fost Wow că am născut natural după cezariană, ci că am reușit să nasc natural și să nu stau 24-30 ore în pat, cum am stat după cezariană. Pentru cei cărora le-am povestit, a fost ceva uluitor. Unii chiar mi-au spus că până la mine nu au auzit de naștere naturală după cezariană.

De precizat că în Belgia nu se programează cezariana. Am încercat eu să rog medicul să mă programeze, pentru că îmi era foarte frică de dureri, și mi s-a spus că niciodată nu programează o cezariană, doar dacă trebuie neaparat, din cauza unei probleme medicale. Aceasta este povestioara mea! Ca sfat pentru viitoarele mămici: să aveți încredere în voi, pentru că mamele au superputeri!”

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere naturală după cezariană în Belgia, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa