Poveste de naștere naturală după cezariană. „Am petrecut travaliul acasă, cu doula, și am pornit spre spital când eram dilatată 8 cm”

Cu ajutorul tehnicilor de respirație învățate de la doulă, Mihaela a reușit să-și controleze contracțiile.

Theodora Fintescu, redactor
scris pe

Cititoarea noastră Mihaela Pașca ne-a trimis o poveste de naștere naturală după cezariană, experiență pe care și-a dorit-o mult, în ciuda presiunilor celor din jur, care o sfătuiau să facă din nou cezariană. În timpul travaliului, Mihaela a fost ajutată de o doula. Redăm povestea de naștere naturală după cezariană așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„02.12.2020: Sunt peste așteptări de fericită și de împlinită că visul meu a devenit realitate. Povestea mea începe cu o cezariană acum 6 ani. Eram în săptămâna 35 de sarcină când, la o ecografie de control, medicul care îmi supraveghea sarcina a observat o dilatare a ventriculilor cerebrali (hidrocefalie). Am fost trimisă de urgență la Cluj și, după 2 săptămâni de supraveghere, din cauza presiunii intracraniene am optat pentru cezariană. După două operații pe creier la Cluj și o a treia în Germania, băiețelul meu este un învingător. Acum are 7 ani și din toamnă merge la școală.

Dupa 6 ani, împreună cu soțul meu am decis să aducem pe lume încă un suflet minunat. Așa că ne-am pus pe treabă. Toată sarcina a decurs normal, fără nicio problemă. Între timp, am descoperit o comoară de femeie, un înger venit pe lume să ajute mamele să aibă o naștere împlinitoare, vindecătoare, asa cum este de la Dumnezeu dată să fie o asemenea experiență, leana Cirt (duola).

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Am avut ezitări, mai ales în ultima lună de sarcină

De la ea am învățat pe parcursul sarcinii importanța unei nașteri naturale și că ea nu trebuie să fie în chinuri și dureri (cum auzim sau vedem în filme), despre importanța alăptării, despre atașamentul în primele zile de naștere etc. Toate aceste lucruri mi-au dat speranță, încredere și curaj că sunt capabilă de toate aceste lucruri și că orice mamă poate să le facă dacă este corect informată.

Pe parcursul sarcinii, în special în ultima lună, am avut câteva ezitări, asta pentru că au început presiuni din toate părțile (medici, familie, prieteni), pe care în ultimul moment le-am depășit și am mers mai departe, încrezătoare în propriile puteri. Marți, 1 decembrie, am eliminat dopul gelatinos, iar miercuri dimineața, la 5:40 a început travaliul mult așteptat.

La 6:30, Ileana a sosit la mine acasă, unde am pregătit camera de travaliu cu minge, uleiuri esențiale, muzică relaxantă. La 15:30 am luat decizia să pornim spre spital, deja contracțiile erau la intervale scurte, de 2-3 minute. Pe tot parcursul travaliului am reușit cu succes să controlez foarte bine contracțiile prin respirație. Înainte să pornim spre spital aveam o dilatație de 8 cm.

Un copil de nota 10

Când am ajuns la spital (ora 16:00), m-au dus direct la sala de nașteri, iar când m-au pus pe masă aveam dilatație completă. După 5 contracții am reușit să îmi văd visul împlinit. Maria s-a născut cu 3.450 gr, 52 cm și nota 10,  perfect sănătoasă și plină de viață. Am reușit să o alăptez exclusiv la sân, fără completare cu formulă. Sfatul meu pentru toate mămicile care își doresc o naștere vaginală după cezariană este să se informeze cât pot ele de bine și din surse cât mai sigure, să se conecteze cu corpul lor, să își asculte intuiția (ea nu dă greș niciodată),  întotdeauna să aleagă cu sufletul și, dacă au posibilitatea, să ia legătura cu o duolă. Vă iubesc și vă doresc nașteri cât mai minunate, vindecatoare și împlinitoare!”. 

Mezina familiei s-a născut după un travaliu scurt, desfășurat acasă.

DISCLAIMER: Aceasta este o experiență personală și trebuie luată ca atare. Încurajăm gravidele care doresc să nască natural după o cezariană să apeleze la medici care au experiență în astfel de nașteri, să le urmeze recomandările și să se informeze în privința riscurilor.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere naturală după cezariană, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa