Naștere la Târgu Mureș. „Am fost înconjurată de oameni minunați, pentru care aș ridica statui”

Cornelia ne-a trimis povestea ei de naștere la Târgu Mureș, o naștere cu emoții, ea ajungând la maternitate cu dilatație 7 cm.

Theodora Fintescu, redactor
mama și copilul
Mama avea indicație de cezariană din cauza hipertensiunii.

Cititoarea noastră Cornelia ne-a trimis povestea ei de naștere la Târgu Mureș, o naștere cu emoții, dat fiind faptul că gravida avea indicații de cezariană, însă a ajuns la maternitate cu dilatație de 7 cm. Redăm povestea de naștere, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Numele meu este Cornelia, am 39 de ani și sunt ceea ce se numește o „mamă bătrână”. Băiețelul meu Gabriel s-a născut în noaptea de Înviere, pe 1 mai 2021, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Fiind prima sarcină și, implicit, prima naștere, nu știam la ce să mă aștept. Sarcina a fost destul ușoară, ultimul trimestru s-a dovedit mai dificil din cauza acidului la stomac și lipsei de somn.

Aveam recomandare de cezariană

În dimineața zilei de 1 mai, eu mă pregăteam de sărbătoare, deși simțeam ceva ce ar fi putut semăna cu contracțiile. Eu eram convinsă că sunt contracții Braxton Hicks, sarcina fiind în cea de-a 38-a săptămână. Știam că aștept băiețel și că ei sunt mai leneși, deci nici prin cap nu mi-a trecut că mi-a venit sorocul.

După ce am pus la punct și ultimele detalii pentru Paști, mi-am zis să fac un duș și să îmi aleg ceva de îmbrăcat pentru slujbă. De aici, lucrurile nu au mai mers conform planului meu bine structurat. Durerile deveniseră aproape insuportabile, era în jur de ora 19:00. Am ieșit din baie și mi-am verificat încă o dată bagajul pentru maternitate, apoi mi-am informat soțul că i se va naște feciorul și ar fi bine să mă ducă la spital. Zis și făcut.

La Unitatea de Primiri Urgențe nu m-au primit înăuntru, pentru că aveau și linie de COVID, așa că mi-au adus repede un scaun cu rotile și m-au dus direct la Ginecologie. Aveam deja 7 cm dilatație și încercam să le explic medicilor că am recomandare pentru cezariană. Eu sunt hipertensivă cronică de mai mulți ani, sub tratament medicamentos, și cardiologul a făcut recomandarea de cezariană pentru a evita complicațiile ce puteau apărea și la mine și la copil.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Doctorița m-a ținut de mână

Actele de internare au mers relativ repede și în circa jumătate de oră eram deja în sala de nașteri. La controlul de aici, dilatația era de 10 cm, iar doamna doctor ginecolog mă încuraja să nasc natural: „Ar fi păcat să nu nașteți natural dacă v-ați dilatat așa de ușor!”, mi-a zis. Eu nu știam cum să îi mai explic că îmi este frică să nu facem comoție cerebrală, eu sau copilul. Mi-a promis că la cel mai mic semn că ar fi vreo problemă va face cezariana. După o discuție de o jumătate de oră în care aveam impresia că nu m-am făcut înțeleasă, iar durerile deveniseră insuportabile, sala de nașteri a fost invadată de o armată de oameni: specialiști în ginecologie, anestezie, neonatologie… nici nu mai știu.

Era 22:30 și contracțiile s-au transformat în dureri de împingere. Am fost dusă la masa de nașteri și toată armata de oameni s-a adunat în jurul meu. Doctorița de gardă stătea lângă mine și mă ținea de mână iar, moașa stătea „la primire”. În acea ultimă jumătate de oră, înainte de a-mi cunoaște băiatul, am fost mângâiată, îndrumată, încurajată, protejată de echipa cu care am născut. Am fost înconjurată de oameni minunați pentru care aș ridica statui.

Toți au dat dovadă de profesionalism, empatie și bunăvoință

Cu puțin înainte de ora 23:00 eram sleită de puteri și i-am spus doamnei doctor că nu mai pot să împing. A zis că nu e nicio problemă, că la următoare durere „naștem”. Așa a și fost, m-a ajutat cu expulzia și mi-am auzit băiețelul plângând. A fost o binecuvântare! Moașa m-a informat că placenta nu s-a eliminat complet și că urmează un chiuretaj. M-a umflat plânsul de frica durerii, eram epuizată după naștere, dar, în continuare doamna doctor a avut grijă să îmi fie bine. A rugat anestezistul să mă adoarmă și nu am simțit nimic, nici chiuretaj, nici cusătură.

Pe cât mi-a fost de frică pe atât de ușor și rapid am născut. Și totul mulțumită echipei de profesioniști desăvârșiți care a dat dovadă nu doar de profesionalism ci și de multă empatie și bunăvoință. Le mulțumesc și pe această cale”.

Cornelia și băiețelul ei, născut natural, în urma unui travaliu rapid.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere la Târgu Mureș, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa