Naștere la Spitalul Județean Ilfov. „M-am speriat de experiențele altora cu nașterea naturală și am ales cezariana”

Mama e dezamăgită că în spital nou născuții erau hrăniți cu lapte praf și nu se încuraja alăptarea.

Theodora Fintescu, redactor
maternitatea spitalului județean ilfov
Băiețelul s-a născut la Spitalul Județean Ilfov, prin operație de cezariană. FOTO: Arhiva familiei

Cititoarea noastră Teodora a scris pentru Totul Despre Mame povestea ei de naștere la Spitalul Județean Ilfov, o naștere prin cezariană, opțiune la care a recurs din teama de travaliu și de eventuale complicații. Băiețelul ei are dermatită atopică, iar mama se întreabă acum dacă nu cumva nașterea prin cezariană a favorizat apariția acestei afecțiuni. Redăm povestea de naștere, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Sunt Teodora, mama unui băiețel care în curând împlinește 1 an. În perioada în care am fost gravidă, am fost foarte fericită și m-am bucurat de multă afecțiune și îngrijire. Din cauza poveștilor pe care le-am auzit despre nașterea naturală, am prins o spaimă îngrozitoare față de ea. Mă temeam că travaliul va fi lung, obositor și dureros, că mă voi rupe, că voi fi cusută pe viu…

Copilul avea aproape 4 kg

După o discuție cu doctorița care mi-a urmărit sarcina, în care ea mi-a spus că bebe e deja mare și că dânsa nu va fi prezentă la spital în jurul datei probabile de naștere, am decis să mă internez mai repede pentru cezariană. În jurul orei 12:09, mi-am anunțat soțul că intru în operație. Copilul avea 3.8 kg, cordonul era dat de două ori peste gât și nici nu era poziționat cum trebuie pentru nașterea naturală. În plus, eram suspectă de preeclampsie.

În fine, s-a născut minunea mea pe data de 1. Sper să fie mereu pe pozitia asta în tot ce va dori să facă. Experienta din spital nu a fost plăcută, iar cadoul pe care alte mamici l-au primit, cu lucruri necesare pentru un nou născut, noi nu l-am primit. Asistentele veneau la 3 ore cu lapte praf și nu încurajau alăptarea. Eu nu i-am dat lapte praf, m-am străduit să-i dau lapte de la sân. 

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Dermatita îl face să se scarpine până la sânge

După câteva luni de la nastere, ne-am chinuit rău cu o dermatită atopică pe care o are și acum. Suntem pe regim amândoi, pentru că îl alăptez, și nu consumăm gluten, lapte și ouă. Viața este stresantă pentru noi, dar mai mult pentru bebe, care se scarpină de la câteva luni, până dă sângele. 

Acum, la aproape 1 an, am auzit că nașterea prin cezariană influențeaza microbiomul copilului și că efectul este dizbioza intestinală. Acest dezechilibru determină în mare parte dermatita atopică, deoarece colonul copilului nascut prin cezariană este steril, nu se colonizează cu bacterii pe care le-ar fi luat de la mamă prin canalul nașterii naturale. Nu știu totuși dacă aceasta sau alta e cauza dermatitei, poate fi și moștenită. 

Nu regret nașterea copilului meu prin cezariană, așa i-a fost dat să se nască și să ne întâlnim în data aceea. Recuperarea nu a fost una foarte grea, dar am avut și ajutor și cu siguranță acest lucru a contat mult”. 

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere la Spitalul Județean Ilfov, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa