Naștere la maternitatea din Brăila: „Medicii s-au purtat ireproșabil, dar asistentele au fost de nedescris”

Conform mămicii, compasiunea lipsește cu desăvârșire în rândul asistentelor medicale.

Theodora Fintescu, redactor
gravidă în travaliu
Imaginea maternității a fost salvată de un medic bun și blând, care i-a dat mămicii, la externare, toate informațiile necesare.

O cititoare Totul Despre Mame ne-a trimis experiența ei de naștere la maternitatea din Brăila, iar povestea ei dovedește, încă o dată, cât de importantă este pentru mame atitudinea și calitatea umană a personalului medical. Redăm povestea de naștere la maternitatea din Brăila, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Mi-am făcut curaj să îmi scriu și eu povestea nașterii: 05.07.2021 ora 08:00: pregătirea pentru internarea în spital, la maternitatea din Brăila, având 40 de săptămâni+5 zile. Medicul a decis inducerea travaliului.

05.07.2021-06.07.2021: au fost 2 zile îngrozitoare, petrecute într-o rezervă, singură. Nu intra decât infirmiera pentru curățenie și o asistentă care mă chema pentru monitorizarea inimii bebelușului. Pe data de 06.07.2021 am început să acuz dureri îngrozitoare de mijloc, iar la control s-a constatat că dilatația era de 2 cm. Am coborât în sala de nașteri și am așteptat.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Copilul avea cefalohematom bilateral

Pe la ora 2:00, durerile erau din ce în ce mai greu de suportat, am cerut tratament și mi s-a administrat. După o oră, oră în care am stat doar la toaletă, aveam dilatație 6 și m-au chemat pe masa de naștere. Au urmat 40 de minute chinuitoare, iar după, un băiețel de 3.400 gr superb.

Din păcate, a doua zi după naștere am aflat că băiețelul avea cefalohematom bilateral, probabil din cauza travaliului îndelungat sau a faptului că el a fost mare, iar eu mică în bazin. Medicii s-au comportat ireproșabil, dar asistentele… de nedescris. O sectie de lăuze îngrozitoare, la tot pasul am auzit de la asistente: „Tu cu guguloaiele alea nu pleci de aici/ Ce guguloaie are ăsta-n cap”. O secție unde banul primează, o secție unde ești tratată ca un animal.

Medicul care a salvat imaginea secției

Săptămâna petrecută în maternitate a fost traumatizantă, având ghinionul de a sta într-o secție unde nu primești compasiune și nici o vorbă bună, deși ești după naștere și ai nevoie. Și mai mult decât atât: un medic neonatolog venit într-o zi, care nici nu îți privește copilul dacă nu „decartezi”, analize făcute fără a ști mămica pentru ce sunt… am mers după doctoriță pe hol rugând-o să vorbim despre problema copilului, am primit răspuns că se întoarce și dusă a fost.

Dar Dumnezeu a existat în tot acest timp. În ultima zi de internare a venit alt medic neonatolog, căruia aș vrea să îi mulțumesc în mod public, datorită căruia am fost și externați, un medic cald și calm, care ne-a explicat tuturor celor din salon problemele copiilor, ce este de făcut și cum să îi îngrijim după ieșirea din spital.

Întoarsă acasă, am avut nevoie de 3 zile de liniște pentru a-mi reveni din trauma prin care am trecut, așa că, mămici, multă putere și sper să nu treceți vreodată prin ce am trecut eu și David”. 

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere la maternitatea din Brăila, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa