Naștere la Lugoj, Timiș: „În saloane nu există apă caldă, m-am spălat cu sticla, iar copiii stau separați de mame”

Theodora Fintescu, redactor
naștere șla Lugoj
Nou născuții sunt separați de mamele lor și se întâlnesc o dată la trei ore, în camera de alăptare.

Cititoarea noastră Paula C. ne-a scris povestea de naștere a băiețelului ei la maternitatea din Lugoj, județul Timiș. Copilul s-a născut în februarie 2019, nașterea a fost naturală, deși medicul recomandase inițial cezariana. Ceea ce a dezamăgit-o profund pe mămică a fost faptul că nu a putut să stea cu micuțul ei, îl vedea o dată la trei ore pentru alăptare, conform protocolului, situație care de altfel este frecventă încă în multe maternități, în ciuda recomandărilor internaționale. Redăm povestea de naștere așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:  

„Sarcina mea nu a fost programată și nici nu o aveam în vedere în viitorul apropiat. A fost o surpriză, motiv pentru care nu am fost pregatită deloc pentru momentul ce avea sa vină, din niciun punct de vedere. Medicul pe care l-am ales pentru a-mi urmări sarcina a fost la recomandarea unei prietene. Toate ecografiile și vizitele la medicul ginecolog au fost făcute la spital, el nefiind din Lugoj.

Medicul a decis ca mama să facă cezariană

Toate bune și frumoase, bebele creștea bine, era sănătos. Când a venit vorba despre cum voi naște, recomandarea lui a fost cezariană, pe motiv că fătul are circumferința capului prea mare și nu va ieși natural. Am considerat că el, fiind medic, știe ce zice.

Ultima ecografie a fost la sfârșitul lunii ianuarie și urma să îl sun după o săptămână să programăm cezariana, deși termenul era undeva prin 20 februarie. Trece săptămâna și sun medicul dimineața, dar nu pentru a programa cezariana, ci pentru că au început contracțiile. Au început undeva pe la 5 dimineața și eu abia pe la 10 am sunat (apa nu s-a rupt).

Naștere naturală, copil de peste 3,8 kg

El a răspuns foarte revoltat, că de ce nu l-am sunat atunci când au început contracțiile, că acum are o întâlnire foarte importantă și nu poate ajunge la spital. M-a sfătuit să merg la control. Zis si facut. Aveam deja dilatație 4, m-au internat pentru naștere naturală. Eu și soțul eram foarte revoltați, crezând că eu nu pot naște natural și cerând cezariană de urgență.

Astentele, uimite, au întrebat medicul de gardă, dar el bineînțeles că nu se băga să facă o operație peste alt medic. Într-un final, la 12.00 PM, a fost facută internarea, iar la ora 16.30 am născut natural un băiat de 3,852 kg. Nu credeam că voi reuși. Poate așa a vrut Dumnezeu, ca medicul meu să nu vină. Și nici nu a venit deloc în cele cinci zile de spitalizare (acum râd).

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de mămică citind două cărți de referință despre alăptare și îngrijirea bebelușului, scrise de Dr. Jack Newman, respectiv Dr. William Sears. Îți propunem pachetul la preț special ”La început de drum”. Detalii AICI.

Alăptare după program

Prima întâlnire cu bebe a fost în salon, 5 minute. Nu l-au lăsat cu mine deloc. Îl vedeam la orele de alăptare, din 3 în 3 ore. Nimeni nu te învață să alăptezi, nimeni nu îți explică. M- am trezit cu bebe în brațe și nu știam ce să îi fac, plus că dormea. M-au pus să îl strâng de năsuc să se trezească, să îl pișc…ca să îl pot alăpta.

Alăptarea dura 30 de minute. Timp în care bebe nu se sătura, bea cam 50-60 de ml de lăptic. Și clar că după aceea urma completare de lapte praf. Locul de alăptare era horror. Curent, frig. Uneori, le făceau băiță și imediat după băiță îi aduceau la noi în frig pentru alăptare. Te certau dacă voiai să stai 5 minute în plus cu copilul tău. Apa caldă în maternitate era doar la bebei. Noi, mamele, ne spălam cu sticla așa, puțin, cât să ne împrospătăm”…

Abuzul de cezariene în România: aproape jumătate din nașteri sunt prin cezariană

De ani mulți, țara noastră este fruntașă în Europa la numărul de cezariene efectuate în spitale. Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ne plasează pe locul al treilea în clasamentul țărilor europene care se folosesc de această procedură mai mult decât este necesar. Procentul de asemenea intervenții în România este de peste 42% din totalul nașterilor, conform raportărilor oficiale. Altfel spus, din 1.000 de bebeluși, nu mai puțin de 422 vin pe lume prin cezariană. Doar Turcia și Georgia ne depășesc la numărul de nașteri prin cezariană, cu 507, respectiv 432 de proceduri de acest fel la 1.000 de nașteri.

În orice țară, procentul de nașteri prin cezariană ar trebui să fie de numai 10-15% din totalul nașterilor. Statisticile internaționale arată că această intervenție ar fi necesară în numai 100-150 din 1.000 de nașteri.

„Intervenția este vitală atunci când intervin complicații în sarcină și în timpul nașterii, dar când rata cezarienelor depășește 10-15% din totalul nașterilor, nu există dovezi că reduce riscul de deces al gravidelor și nou-născuților. Din contră, procedura poate genera complicații și ar trebui efectuată când este justificată medical”, atrage atenția dr. Nino Berdzuli, directorul Programului de sănătate sexuală și reproductivă derulat de OMS, citat de smartliving.ro.

DISCLAIMER:

Povestea prezentată este scrisă integral de cititoarea Totul Despre Mame și reprezintă exclusiv punctul de vedere al autoarei. Este o expunere subiectivă a unui moment trăit de cititoarea noastră, iar Totul Despre Mame nu își poate asuma veridicitatea relatarii mămicii.

Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa