Naștere la Luduș, de urgență. „De la petrecere am ajuns direct pe masa de operație, pentru cezariană”

De la petrecere, cititoarea noastră a ajuns direct pe masa de operație pentru cezariană.

Ileana Mirescu
nou nascut
Când i s-a declanșat travaliul, gravida ar fi vrut să plece spre Cluj, orașul ei, însă medicul de gardă din Luduș i-a spus că nu garantează că va ajunge la destinație fără să nască.

Cititoarea noastră ne-a trimis o poveste de naștere la Luduș, oraș în care se afla în vizită atunci când i s-a declanșat travaliul, la 37 de săptămâni. Medicul de gardă a certat-o că a plecat din orașul ei când sarcina era atât de avansată, ea având și o cezariană în trecut, și i-a spus că, fiind deja la a doua cezariană, o a treia sarcină este exclusă. Redăm povestea de naștere la Luduș așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

”Deși a trecut mai bine de 1 an și 8 luni, aș dori să vă relatez experiența mea de a-l aduce pe lume pe cel de-al doilea copil al meu. Sarcina mi-a fost monitorizată de către medicul cu care am adus-o pe lume pe fetiță, prin cezariană, la o clinică privată din Cluj. Aveam DPN 10.06. La ultimul control la medicul meu, la 36 de săptămâni, m-a întrebat când vreau să nasc, urmând să fac tot o cezariană. I-am spus că aș vrea pe 01.06 sau 03.06, dar, cum el urma să fie plecat din țară în perioada 01-09.06, m-a pus să aleg între 31.05 și 10.06.

S-a declanșat travaliul când eram la petrecere

I-am spus că mă mai gândesc, nu eram pregătită psihic să nasc peste 2 săptămâni (31.05). După o săptămână, pe 25 Mai, am mers în Luduș (la 70 de km de Cluj, orasul în care locuim) să îl sărbătorim pe tătic împreună cu familia lui. Pe drum ne-am oprit în Turda sa luăm tort și să merg la toaletă (simțeam o presiune mare pe vezică). După ce m-am înfruptat cu toate bunătățile + tort, am simțit copilul foarte agitat, iar la toată agitația lui simțeam durere și mici scăpări parca de urină.

Am hotărât să monitorizez durerea și mi-am dat seama rapid că erau contracții cu durată de 1 minut la fiecare 5 minute. În casă se povestea despre alegerile prezidențiale din următoarea zi, când le-am spus că eu nu voi putea vota deoarece voi fi în spital. Toată lumea s-a alarmat, iar de acolo a pornit haosul.

Medicul era în Ungaria, așa că am născut cu medicul de gardă din Luduș

Mi-am sunat medicul, care locuiește în Zalău, dar venise necondiționat să mă asiste la prima mea naștere. I-am comunicat durata și prezența contracțiilor, el mi-a spus că este în Ungaria și m-a trimis de urgență la Ginecologie 1, în Cluj. Când i-am spus că sunt în Luduș, a zis să mers la Târgu Mureș, pentru că e mai aproape. Eu voiam totuși acasă, la Cluj.

La insistențele familie de a mă vedea medicul de gardă din Luduș înainte de a porni spre casă, m-am lăsat convinsă să merg la Spitalul Municipal din Luduș, unde m-a primit dl. dr. B. Era sâmbătă după-masa, undeva pe la ora 18, liniște pe secție, toată lumea plictisită. Acesta m-a întrebat de carnetul de gravidă, i-am spus că nu îl am, că venisem doar pentru o vizită scurtă în Luduș, aveam doar poșeta și hainele de pe mine.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

M-a întrebat câte săptămâni am, aveam 37.5 și dacă am mai avut nașteri anterioare. I-am spus că da, o cezariană, iar de acolo a început teroarea! M-a făcut cu ou și cu oțet deoarece am plecat din localitate însărcinată în aproape 38 de săptămâni, cu uter cicatriceal și fără carnet de gravidă (care oricum era gol) și că el nu îmi știe istoricul.

Eu voiam să plec la Cluj, familia a insistat pentru naștere la Luduș

Deja mă panicasem și nu îmi doream altceva decât să plec repede de acolo, să merg la Cluj să îmi nasc copilul cu un medic care nu mă ia la 11 metri. M-a consultat și m-a pus la monitorizare, iar după 30 de minute mi-a spus că dacă vreau să merg la Cluj, o voi face pe semnătură, pentru că el nu garantează că ajung la destinație fără să nasc. Mi-a dat 5 minute să mă consult cu familia și să hotărăsc ce fac.

Eu clar nu voiam să rămân după toate cele întâmplate și, în plus, nici nu aveam bagajul de spital la mine. Cu toții au insistat să rămân, să nu risc viața mea și a copilului, și am rămas. Până a sunat medicul să vină la spital toată echipa care urma să mă asiste, cei din familie au fugit să îmi cumpere strictul necesar (cămașă, șlapi, apă și hârtie- cu asta m-am internat în spital, când acasă aveam un geamantan pregătit).

Anestezistul s-a oferit să filmeze prima întâlnire cu copilul

La 19:45 m-au băgat în sala de operații, medicul anestezist era preocupat de faptul că eu mâncasem mult în ziua respectivă, chiar cu 2 ore înainte de anestezie. În sală toată echipa povestea, făceau glume. Eu eram speriată de anestezie, de faptul că era posibil să vomit în timpul operației, de faptul că simțeam cum umblă în mine, cum îmi mișcau burta. Mă simțeam ciudat cu toată situația creată și cu gândul ca voi sta acolo cel puțin 4 zile și nu îmi doream decât să îmi aud și vad copilul.

Singurul preocupat de starea mea psihica era medicul anestezist, care s-a oferit să îmi aducă telefonul personal să imortalizeze printr-o filmare momentul mult așteptat al întâlnirii. Medicul mi-a sugerat să îmi lege trompele având deja 2 cezariene, iar eu am refuzat, menționând că sunt și alte metode de contracepție. Replica lui a fost că cele din orașele mai mari sunt mai „deștepte” și refuză această procedură.

La 19:58 am auzit plânsul copilului și atunci am putut să uit de tot, să mă relaxez și să mă umplu de emoție și fericire că a fost bine, că amândoi suntem bine! Cele 4 zile petrecute acolo mi s-au părut o eternitate deși, în funcție de tură, am fost tratată bine sau mai puțin bine. Dar aventura nu se terminase.

Am primit ok de la medicul meu pentru o a treia sarcină

După externare am rămas încă câteva zile în Luduș și la 1 săptămână am revenit la spital pentru tăierea capetelor aței. Medicul mi-a spus din nou că a fost un act de iresponsabilitate din partea mea și ca nu cumva sa îmi mai treacă prin minte să fac copii. La consultul de 6 săptămâni, realizat la medicul meu, i-am povestit toată întâmplarea, iar el mi-a spus să uit totul și, dacă voi mai vrea, pot rămâne din nou însărcinată.

Momentan nu mai am astfel de gânduri, dar ma bucur de hotărârea luată! Până una alta, ne bucurăm cu toții de familia noastră și nu ne dorim decât sănătate!”

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere la Luduș, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa