Naștere la Drobeta Turnu Severin. „Doctorița m-a întrebat dacă am banii pentru anestezist” Cum răspunde spitalul acestei acuzații

Theodora Fintescu, redactor
naștere la drobeta turnu severin
În multe maternități din România, tema ”șpaga la naștere” este, încă, de actualitate.

Cititoarea nostră Ecaterina T. ne-a scris povestea ei de naștere la Drobeta Turnu Severin, acolo unde a venit pe lume copilașul ei. Mămica susține că medicul i-a făcut cezariană din propria comoditate și că, imediat ce a decis că nașterea va avea loc prin cezariană, i-a cerut gravidei șpagă pentru anestezist. Publicăm povestea de naștere, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră, și punctul de vedere al reprezentanților spitalului privind solicitarea de șpagă și alegerea cezarienei în locul nașterii naturale:

”Aș dori să îmi spun și eu povestea de naștere, pentru a avertiza, dacă pot spune astfel, viitoarele mamici, de sistemul din România. Totul a început pe 13 aprilie 2020, când trebuia să mă duc pentru ultima dată la cabinetul ginecologic al medicului care mi-a monitorizat sarcina. Aveam 39 de săptămâni, iar bebe nu dădea niciun semn cum că ar vrea să apară.

Planul era să încercăm nașterea naturală

Când mi s-a făcut ecografia, doamna doctor mi-a spus că bebe nu este încă pregătit să se nască pentru că este prea mic (2,600 kg) și ea nu dorește să nasc un prematur. Mi-a zis să stau liniștită că îl mai pot ține o vreme, că placenta este ok și am foarte mult lichid.

Au urmat 2 săptămâni în care am mai fost la câteva controale, dar la maternitate. La ultimul control mi-a spus că bebe a luat destul în greutate și că pe data de 3 mai mă internează, urmând ca pe 4 mai să încercăm nașterea pe cale naturală (menționez că nu a fost vorba nicidecum de cezariană).

După control, medicul mi-a spus: ”Nu ai nicio șansă să naști natural”

Toate ok, pe 3 mai dimineața m-am internat, urmând ca a doua zi la ora 8 să fiu chemată în sala de travaliu. Entuziasmată că urma să îi dau naștere bebelușului meu, am mers, condusă de infirmieră, într-un salon cu 2 paturi, unde am așteptat 1 oră venirea doctoriței. Într-un final, și-a făcut apariția doctorița, m-a invitat pe scaunul de control după care mi-a spus: ”Tu nu ai nicio șansă să naști pe cale naturală, dar dacă vrei eu te las să te chinui, dar riști să bagi fătul în suferință fetală!”

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de mămică citind două cărți de referință despre alăptare și îngrijirea bebelușului, scrise de Dr. Jack Newman, respectiv Dr. William Sears. Îți propunem pachetul la preț special ”La început de drum”. Detalii, AICI.

Acestea fiind spuse, suparată, am mers să semnez documentele pentru nașterea cezariană, nevrând să risc viata copilului meu. Înainte să înceapa procedurile, doctorița a venit din nou la mine și mi-a zis: „Daaar, bani pentru anestezist ai? Că ne stie tot spitalul de el dup-aia! Mi-am sunat disperată soțul să vină de la 15 km cu bani pentru anestezist că în 10 minute intru în operație”.

Singurul lucru pe care mi l-au spus asistentele a fost să nu îi fac poze copilului

Între timp, lucrurile s-au schimbat și am căzut de acord să îi dăm banii la sfârșit. La ora 10:40 s-a născut băiețelul meu de 3,350kg. Mi l-au aratat 3 secunde, după care au plecat cu el fără să îmi spună absolut nimic. După ce am ajuns în salon, m-a sunat soțul să îmi spună că a vorbit cu doctorița și i-a spus că avem un băiețel perfect sănătos.

Abia a doua zi mi-am putut vedea copilașul, pe care l-am găsit plângând în salon printre ceilalți bebeluși. Nu mi-a arătat nimeni cum să îl iau în brațe, cum să îl atașez la sân..NIMIC. Singurul lucru pe care mi l-au spus asistentele de la neonatologie a fost că nu am voie să îi fac poze.

Explicația din biletul de externare: nu mai aveam lichid

După 4 zile am plecat din spital și eu și bebe, el sănătos, eu nu, pentru că am făcut o infecție urinară teribilă din cauza sondei, am făcut și tromboflemită la mâna stângă din cauza branulei care s-a înfundat și am făcut și febra laptelui pentru că nimeni nu m-a învățat nimic despre alăptare.

Când am ajuns acasă, am constat că pe biletul de externare scria că nu am putut naște natural din cauză ca uterul era mulat pe făt (adică nu mai aveam lichid), fapt care cred că era imposibil, deoarece mie nu mi se rupsese apa! Deci, am fost mințită cu nerușinare, doar ca doctorița să nu își mai piardă timpul așteptând travaliul meu. Acum, după aproape 3 luni, încă fac injecții pentru diverse inflamații de după naștere. Important este că bebelușul meu este sănătos și când mă uit la el îmi trece orice fel de supărare”.

Răspunsul directorului spitalului

Nota redacției: Pentru că relatarea mămicii conținea o acuzație gravă la adresa medicului (solicitarea șpăgii pentru anestezist), cu acordul cititoarei noastre, am solicitat spitalului din Drobeta Turnu Severin un punct de vedere. De asemenea, am adus la cunoștința spitalului și nemulțumirea mămicii legată de decizia subită de a i se face cezariană. Redăm în cele ce urmează răspunsul primit din partea instituției, semnat de directorul interimar Maliborschi Marinescu Victor:

”În conformitate cu nota de relații întocmită de doamna doctor P.R., medic primar obstetrică- ginecologie, precizăm următoarele:

  • Faptele, respectiv acuzele, nu pot fi verificate, la acest moment fiind doar denigrări la adresa personalului medical.
  • Dacă pacienta susține că a fost supusă operației cezariene din comoditatea medicului și înainte de declanșarea travaliului, va trebui să explice de ce s-a prezentat și a fost internată cu 24 de ore înainte, duminică, de către altă echipă de gardă.
  • În ceea ce privește motivele medicale pentru care s-a efectuat operația cezariană, acestea au fost menționate în foaia de observație și au fost aduse la cunoștință pacientei, care și-a exprimat acordul în scris”.

Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa