Naștere la Craiova. ”Nu se poate ca o fată așa finuță să nască natural. Vă distrugeți corpul!”

Theodora Fintescu, redactor
naștere la Craiova
Deși și-a dorit o naștere naturală, mămica a ajuns în cele din urmă la cezariană.

Cititoarea noastră ne-a scris o poveste de naștere la Craiova, în Spitalul Județean, unde totul a decurs ca pe roate. Nemulțumirea mămicii este legată de insistențele doctoriței care i-a monitorizat sarcina pentru nașterea prin cezariană. Redăm povestea de naștere la Craiova, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

”Încă de când am aflat că sunt însărcinată am citit entuziasmată poveștile de naștere de pe site și îmi imaginam cum o să fie a mea. Nu programasem un copil, crezând că sunt prea tânără (am 23 de ani), dar când am aflat că o sa îl am, mi-am dorit să îl cunosc din ce în ce mai mult, pe măsură ce sarcina evolua.

Am fost o gravidă foarte informată, citind foarte mult despre ceea ce se întâmplă cu mine și cu fătul în fiecare etapă. Am avut o sarcină ușoară. Nu „m-am bucurat” de celebrele grețuri matinale sau poftele de nestăpânit. Am ales un medic ginecolog din Craiova în funcție de opiniile citite pe Internet.

Sunteți tânără, e păcat să nu nașteți natural!

Mi-am dorit mult să nasc natural. Știam că se practică recomandarea operației de cezariana fără un motiv întemeiat și mi-am dorit un medic care să susțină nașterea naturală cu adevărat, de aceea am întrebat încă de la prima consultație dacă doamna doctor este unul dintre acei medici. Răspunsul a fost: „Sigur. Sunteți tânără, e păcat să nu nașteți natural!”.

Am făcut toate testele recomandate. Am fost la cabinetul doamnei de două ori pe lună în primul trimestru, iar din al doilea, lunar. Copilul s-a dezvoltat perfect, iar la triplu test (morfologiile și testele erau realizate de un alt medic în cabinetul doamnei) mi s-a aproximat data nașterii de 22 septembrie.

Circulara de cordon, primul argument al medicului pentru cezariană

În luna a șaptea de sarcină, la unul dintre controale, am vrut să mă lămuresc în legătura cu nașterea: cum procedez când intru în travaliu, dacă și când să îmi sun medicul etc. Doamna doctor, vizibil surprinsă și cu zâmbetul pe buze, îmi spune: „Nu se poate ca o fată așa finuță să nască natural. Vă veți distruge corpul”, iar la ecografia ce a urmat imediat după discuție doamna a descoperit că bebelușul avea circulară de cordon. Bineînțeles a venit și verdictul că nu voi putea naște natural, că pun fătul în pericol și să programăm cezariana.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de mămică citind două cărți de referință despre alăptare și îngrijirea bebelușului, scrise de Dr. Jack Newman, respectiv Dr. William Sears. Îți propunem pachetul la preț special ”La început de drum”. Detalii, AICI.

I-am spus că nu sunt absurdă, dar că nu vreau sa programez nimic și că dacă va fi nevoie de cezariană când se va declanșa nașterea e în regulă, dar că vreau să las copilul să decidă când e pregătit să se nască. Nu a părut fericită, dar situația a rămas așa.
La morfologia fetală, la 33 de săptămâni, bebelușul nu avea circulară de cordon, dar nu era încă întors, iar data nașterii a rămas aceeași. Colegul doamnei mi-a spus ca sunt șanse să se mai întoarcă, dar mici. Acest lucru a fost foarte convenabil pentru medicul meu.

Copilul a trecut de 4 kg, am ajuns la cezariană

La 37 de săptămâni am avut ultima interacțiune cu doamna doctor. La ecograf, doamna mi-a spus ca bebelușul este încă neîntors și m-a convins sa programăm cezariana peste 2 zile. Bebelușul avea doar 3000 de grame, „bunuț pentru cât de subțire sunteți dumneavoastră”, după cum a spus dumneaei. Nu am simțit nicio clipă că bebelușul meu este pregătit să vină pe lume.

Am renunțat la programare și, în zilele ce au urmat, am fost la alți doi medici care mi-au confirmat ceea ce banuiam: copilul era așezat cu capul in jos, pregătit să se nască, așa că am așteptat momentul. Nu am mai dorit un alt medic „al meu” pentru a naște.
Noaptea, pe data de 29 septembrie, am mers cu entuziast în Urgențe la Spitalul Județean din Craiova.

După un travaliu de câteva ore cu dureri moderate, medicul de gardă a decis cezariana de urgență, copilul fiind prea mare pentru bazinul meu. Bebelușul a ajuns la greutatea de 4193 de grame si 53 cm la o lună după ce fusese programat să se nască fără niciun motiv real.

Naștere la Craiova. O experiență pozitivă într-un spital de stat

Am fost una dintre norocoasele care au avut o experiență pozitivă într-un spital de stat. Am fost mulțumită că am putut să mă ocup de bebelușul meu încă de a doua zi și că a fost tot timpul cu mine. Ești susținută să alăptezi, dar nu neapărat îndrumată în acest sens.

Sfatul meu pentru femeile care așteaptă primul copil și au mari emoții: veți ști ce aveți de făcut fără să aveți nevoie de îndrumări din exterior. Aveți încredere în voi și în instinctul vostru încă dinainte de a naște și dacă ceva nu vă sună bine, e binevenită întotdeauna o a doua părere. Alăptatul și tot ceea ce urmează după naștere vin natural, bebelușul știe ce are de făcut și voi veți ști de asemenea”.

DISCLAIMER: Povestea prezentată este scrisă integral de cititoarea Totul Despre Mame și reprezintă exclusiv punctul de vedere al autoarei. Este o expunere subiectivă a unui moment trăit de cititoarea noastră. 

Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa