Naștere la Brașov: ”Am dezbrăcat fetița și am lipit-o de mine. O asistentă m-a întrebat dacă suntem la plajă”

Ileana Mirescu
Naștere la Brașov

  Naștere la Brașov. O mămică care și-a adus pe lume fetița la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie din Brașov a ținut să împărtășească cu noi, pe adresa de email [email protected], cum a făcut față cu brio unui sistem de sănătate în care empatia cadrelor medicale față de viitoarele mămici este o raritate. Cum a reușit să fie fericită într-un loc în care toată lumea doar se plânge, ne poveștește chiar Andra mai jos: 

  „Eram gravidă în 38 de săptămâni, era ianuarie și eu eram sigură că voi naște abia în februarie. Era 23 ianuarie și mi s-a făcut o poftă teribilă să mănânc ceva fast food așa că am plecat cu o prietenă să luăm de mâncare. Un drum de 10 minute pe jos mi-a luat o oră.

  Prietena mea a zis:
  „Tu Andra, eu cred că nu o să mai fii mult timp gravidă”.
  „Eiii, ba mai e o grămadă…”

  Am luat mâncarea și am mers acasă, după ce am mâncat, m-am culcat. Dimineața pe la 3, mă trezesc să mă duc la baie, când m-am ridicat de pe WC am observat că mai curge apă din mine și eu nu simt… Mi se rupsese apa.

  L-am strigat pe prietenul meu și l-am pus să îmi facă bagajul de maternitate. Am împachetat totul și parcă nu îmi venea să plec de acasă. Eram foarte calmă și încă îmi era somn. Nu aveam contracții deloc. Așa ca m-am pus înapoi în pat și am mai dormit până la 9 dimineața. Când m-am trezit, i-am scris fratelui meu că mi s-a rupt apa și să vină la mine, să mă ducă la maternitate. Dar nu îmi venea să plec de acasă. Mereu mi-am dorit să nasc acasă. Așa că am mai stat, am mâncat puțin, am mai stat în pat și la ora 14.00, am plecat la maternitate. Tot nu aveam contracții.

  „M-au pus să îmi mut bagajele în pungi de plastic…”

  La maternitate, nu aveam habar care este procedura și ce o să urmeze. Aici m-am izbit puțin de sistemul românesc dar nu m-a prea interesat. La Recepție, m-au pus să îmi mut în hol toate bagajele din geanta în pungi de plastic, nu știam că așa se face, dar am înțeles. După ce mi-au făcut o ecografie la parter și au confirmat ruptura de membrane, o asistentă m-a dus la lift, m-a urcat la etaj și a coboarât cu liftul.

  Rămân cu pungile mele în mana pe hol. Vine o altă asistenta care ma întreabă:

  – Ce căutați aici?
  – Am venit să nasc presupun…

  Pleacă și țipă:
  – Ce caută femeia asta aici? Cine a adus-o?

  Naștere la Brașov: „Peste tot în jur se auzeau țipete…”

  În cele din urmă, pleacă după asistenta care m-a adus, se întoarce cu foaia de internare și mă pune pe un scaun cu roți. Peste tot în jur se auzeau țipete. Era o senzație ciudată și mă gândeam doar că mai bine rămâneam acasă unde era așa de confortabil.

  Asistenta îmi zice să nu mă uit în dreapta și intră cu mine într-o camera. În dreapta era o femeie care năștea. Involuntar, m-am uitat în dreapta. Era mult sânge și femeia urla pe scaunul de naștere.

  Am trecut de ea și m-a dus în aceeași încăpere după o perdea. Acolo era o fată de 14 ani în travaliu. Era foarte speriată și se uita cu ochii mari la mine. Am întrebat-o dacă e bine mi-a confirmat că îi este frica. M-au cazat în patul de lângă ea. Tot nu aveam contracții.

  Se făcuseră deja 12 ore de când mi s-a rupt apa. Mi-au pus o perfuzie dar nu cu oxitocină și în scurt timp au început contracțiile.

  Asistentele țipau la o femeie din celălalt salon să nu se mai ridice din pat că nu o mai bagă în seama. Eu eram acolo doar cu fata de 14 ani și puteam să stau cum vreau. Mă ridicam, mergeam, știam că ajută.

  Naștere la Brașov: „Eram liniștita și îmi lăsam corpul să își facă treaba”

  Eram liniștită și îmi lăsam corpul să își facă treaba. Mi-am scos perfuziile și m-am dus la baie, am stat pe wc până m-au dat afară din baie. Mereu îmi țineam mușchii fetei, gâtului și umerii relaxați. Timpul a trecut foarte repede, aproape ca o transă.

  Când aveam contracții, o asistentă a venit să mă întrebe dacă am pregătit plicul pentru domul doctor. I-am spus că nu și a plecat. După un timp a venit doctorul, un om minunat care mi-a inspirat încredere din prima și mi-a zis ca doctorul meu este plecat și nu poate ajunge. M-am bucurat. Mă verifică și îmi zice ca deja sunt dilatata 8 cm. Nu îmi venea sa cred, trecuse foarte puțin timp.

  A ieșit și am auzit ca s-a creat o forfota ca eu eram dilatata 8 cm și nu aveau nicio masa de naștere liberă. Au rezolvat problema și m-au dus pe masa. 1.2.3 împinge și după câteva contracții s-a născut fetița la ora 8 seara.

  Au luat-o să o cântărească. Eu eram foarte nerăbdătoare să o lipesc de mine. Într-o oră eram cu ea în salon. Am dezbrăcat-o și am lipit-o de mine. Am alăptat-o și am stat așa mult timp.

  O asistentă m-a întrebat dacă suntem la plajă…

  Atunci a intrat o asistenta care m-a întrebat dacă suntem la plajă. Nu am răspuns. A 2-a zi mergeam cu liftul sa îmi iau ceva de jos, eram atât de euforică, de mândra de noi și de faptul că totul fusese așa de bine.

  În lift, o asistentă m-a întrebat „Cum de ești atât de fericită în locul ăsta in care toată lumea doar se plânge?” … probabil am fost doar norocoasă. Probabil contează să ai o perspectivă pozitivă și să nu privești lucrurile cu teamă, ci cu încredere și relaxare. Și să faci ce simți în orice împrejurare”.

  Andra și Daria

  Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în cel mult 1.000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!

  Vă recomandăm și următoarele articole despre naștere din România: 
   

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa