Naștere la Botoșani. „Șase luni m-am gândit doar la faptul că aș putea avea un copil cu Sindrom Down”

După ce a născut și i s-a spus că are un copil sănătos, infirmându-se astfel temerea ei cea mare, mama a leșinat pe masa de operație.

Theodora Fintescu, redactor
risc de sindrom down
Deși doctorița i-a spus mamei că riscul indicat de teste este doar unul statistic, mama a fost îngrijorată toată sarcina. FOTO: Shutterstock

Cititoarea noastră Ionela A. ne-a scris povestea ei de naștere la Botoșani, după o sarcină plină de emoții, trăită cu teama că ar putea naște un copil cu Sindrom Down. Redăm povestea integral, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„După mai bine de un an de încercări de a rămâne însărcinată, a venit și testul pozitiv. Atât eu, cât și soțul, am fost foarte bucuroși că vom deveni părinți! În prima parte a sarcinii, toate bune și frumoase! Am ales să fiu monitorizată de o doamnă doctor extraordinară, dr. Camelia Todică, de la spitalul din Botoșani. Am făcut toate analizele de sânge și totul a fost ok, mai puțin RH, pe care eu îl aveam negativ și soțul pozitiv.

Înainte de a naște, vedeam peste tot copii cu Down

În fiecare lună mergeam la analize, iar la 3 luni de sarcină am făcut și testele specifice cromozomiale. Când am aflat rezultatul, a căzut cerul peste mine, deși doamna doctor mi-a zis că e vorba doar de o probabilitate, care era însă mare, respectiv 1:50 dintre copiii cu rezultate ca ale mele au avut sindromul Down.

Pe parcursul celor 6 luni de sarcină care au urmat, gândul meu doar acolo a fost. Înainte cu o săptămână de a naște, vedeam peste tot copii cu sindrom Down: la TV, pe Facebook ….Săptămâna aceea a trecut mai greu decât cele nouă luni.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

După ce am aflat că am un copil sănătos, am leșinat

A venit în sfârșit și ziua nașterii și am fost programată la cezariană, bebe având cordonul scurt. Mi s-a recoltat sânge pt analize, iar înainte de a fi dusă în sală am simțit că am nevoie la baie, din cauza emoțiilor. Mi-a fost adus un lighean. Pe bune? În ce secol trăim? În fine, mi-am făcut nevoile fără să zic nimic, eram prea nerăbdătoare să îmi cunosc puiuțul.

Am fost dusă în sala de operație, mi s-a făcut anestezia, iar 5 minute mai târziu l-am auzi pe bebe plângând. Am întrebat doar dacă are sindromul Down, mi s-a răspuns că nu, după care am leșinat. Personalul medical s-a mobilizat imediat și m-au ajutat să îmi revin. Am început să plâng de fericire. Abia așteptam să treacă noaptea și să merg în salon, unde să stau cu bebe.

La a doua sarcină am refuzat să mai fac acele teste specifice, le-am făcut doar pe cele uzuale, iar acum am doi copii minunați”.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă te-a impresionat această poveste de naștere la Botoșani, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa