„Am născut la 30 de săptămâni, în Ambulanță. Copilul, în stare gravă, a fost salvat după un transfer cu elicopterul la spitalul din Sibiu”

Deși medicul din Vâlcea care l-a consultat pe băiețel la naștere i-a spus mamei că sanșele lui de supraviețuire sunt nule, copilul s-a agățat de viață și a reușit să depășească toate problemele.

Theodora Fintescu, redactor
naștere prematură la 30 de săptămâni
Geanina și-a putut lua băiețelul acasă după două luni și jumătate de spitalizare. FOTO: Arhiva personală

Cititoarea noastră Geanina ne-a scris povestea ei impresionantă de naștere, la 30 de săptămâni de sarcină, în Ambulanță, în drum spre maternitatea din Vâlcea. Primul neonatolog care s-a ocupat de copil i-a spus mamei că acesta nu are nicio șansă să traiască. A fost transferat însă la maternitatea din Sibiu și, în ciuda complicațiilor specifice prematurității, băiețelul a supraviețuit. Redăm povestea de naștere la 30 de săptămâni, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Mă numesc Geanina, sunt din orașul Horezu, jud. Vâlcea, și vreau să vă povestesc cum a decurs nașterea mea prematură la 30 de săptămâni. În data de 19.05.2022, în jurul orei 4 dimineața, m-am trezit cu o durere puternică de burtă. Am stat acasă până la ora 7:00, crezând că mă va lăsa durerea. În cele din urmă, am plecat la Horezu la spital cu mașina personală.

Am făcut atac de panică în Ambulanță

Medicul de gardă l-a sunat pe cel care îmi monitorizase sarcina să-i spună despre mine, iar când acesta a ajuns la spital și m-a controlat a constatat că sunt dilatată 5 cm. După ecografie, și-au dat seama că urmează să nasc și m-au trimis de urgență la Vâlcea, spunându-mi că acolo nu pot naște pentru că nu au aparatura de care are nevoie copilul pentru a supraviețui. M-au urcat în Salvare, cu dureri de nu mai puteam sta în picioare. La un moment dat, am făcut un atac de panică, rămânând blocată pentru câteva minute.

La Pietrarii, m-au transferat în alta Salvare. Le-am spus că nu mai pot, că nasc, iar răspunsul lor a fost: „Ce ai dragă? Mai ține, că nu mori!” Am încercat cât am putut să țin sarcina până la spital, dar nu am reușit. Cu 10 minute înainte de a ajunge la spital, am născut în Salvare. Nu am auzit copilul, i-am întrebat pe cei care mă însoțeau ce se întâmplă, s-au făcut că nu aud și, deși am tot insistat, nu mi-au spus nimic.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Medicul neonatolog din Sibiu a fost îngerul lui păzitor

Am ajuns la spital, iar după câteva ore am urcat la el să îl văd. Plănuiam să mă mulg să îi dau lapte, dar nu m-au lăsat, au spus că nu are nevoie de lapte. L-am găsit într-un pătuț, intubat, nici măcar nu m-au lăsat să îl ating sau să-i fac o poză. Nu mi-au permis să stau mai mult de 30 de secunde lângă el. A doua zi dimineață, medicul neonatolog mi-a spus că nu are nicio șansă și că nu pot să mă aștept la altceva decât la deces.

Medicii au încercat să ne transfere la București, însă nu erau locuri, iar apoi a sunat soțul meu la Sibiu și acolo ni s-a spus că ne primesc. În jurul orei 13:00, copilul a  fost transferat de urgență cu elicopterul la spitalul din Sibiu. Ajungând acolo, doctorul neonatolog mi-a spus că are displazie bronhopulmonară, iar în zilele următoare a mai făcut pneumotorax, hipoxie perinatală, icter accentuat, persistență de canal arterial.

În a cincea zi de viață i s-a făcut un drenaj pentru pneumotorax și a stat intubat timp de două săptămâni. Am plecat acasă după două luni și jumătate, când băiețelul avea 3,300 kg și 53 cm. Am avut parte de un personal deosebit de bun și sufletist, iar medicul neonatolog a fost mereu lângă mine și m-a încurajat. Îi mulțumesc din tot sufletul și mi-ar plăcea să știe că a fost ca un înger păzitor pentru copilul meu”.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere la 30 de săptămâni, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa