Naștere la 18 ani. „Nu m-a învățat nimeni să alăptez, aveam răni și dureri îngrozitoare”

Travaliul tinerei mămici a durat 19 ore, nașterea a fost naturală însă atitudinea asistentelor a lăsat mult de dorit.

Theodora Fintescu, redactor
mama tanara
Cele trei zile petrecute în spital, cu nou născutul care nu reușea să sugă bine, au fost un chin pentru mămică.

O cititoare Totul Despre Mame ne-a povestit experiența ei de naștere la 18 ani, la Maternitatea Cuza Vodă din Iași. După un travaliu greu, de 19 ore, tânăra mămică s-a simțit neajutorată și nesigură atunci când a trebuit să își alăpteze copilul. Lipsa de susținere în momentele delicate o fac acum să fie reticentă față de ideea de a naște din nou. Redăm povestea de naștere la 18 ani, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Aș vrea să împărtășesc și eu experiența nașterii copilului meu, o experiență care nu a fost prea plăcută. Soțul meu și cu mine ne doream copii încă de la 17 ani, însă mi se părea totuși mult prea devreme. Cu toate acestea, la 18 ani și o lună am născut un băiețel sănătos la Maternitatea Cuza Vodă din Iași. Toată experiența a fost una traumatizantă pentru mine, deoarece am avut un travaliu greu, care a durat 19 ore.

Travaliul s-a declanșat la 42 de săptămâni

Deși am avut un medic care mi-a monitorizat sarcina încă de la început, cu două săptămâni înainte de naștere m-a anunțat că el nu mai lucrează în maternitate, dar că va vorbi cu o colegă să mă asiste în momentul nașterii. Totul era bine, am mers să îmi fac internarea, pentru că exista riscul să mi se rupă apa și să nasc la o altă maternitate. Îmi era frică să nu rămân fără medic, așa că am stat trei zile internată, deși bebe nu dădea nici un semn că ar vrea să iasă.

Doamna doctor a spus că dacă nu se întâmplă nimic până în dimineața zilei următoare, îmi va face cezariană. Am fost de acord, eu având deja 41 de săptămâni și 5 zile. Pe la ora 21, am simțit că mi se rupe apa și am mers la o asistentă să îi spun. Pe cele care erau de serviciu atunci nu le-a interesat, mi-au spus să merg în salon și să anunț când încep contracțiile.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Din cauza durerii, am leșinat

La ora 23.00, am simțit că durerile se intensifică, iar contracțiile erau deja din 5 în 5 minute. Le-am anunțat, dar mi-au spus același lucru, să merg în salon și să aștept, pentru că nu sunt dilatată și nu are niciun rost să mergem la sala de naștere. Simțeam o presiune în zona de jos, dar am stat și am așteptat, iar din când în când venea asistenta să monitorizeze fătul.

Deși aveam dureri din ce în ce mai mari, nimeni nu mă băga în seamă și am stat așa până a doua zi, când a venit medicul meu și m-a dus în sala de nașteri. Acolo, moașa mi-a explicat cum să fac, am împins de câteva ori dar nu s-a întâmplat nimic, iar atunci moașa m-a apăsat pe burtă, să ajute copilul să iasă. Am simțit că mor de durere și, pentru o clipă, mi-am pierdut cunoștința. Când am deschis ochii și mi-am văzut îngerașul, nu am mai simțit absolut nici o durere, parcă trecuseră toate.

Am avut nevoie de 11 copci, iar după ce am fost cusută m-au dus în salonul pentru lăuze. După alte patru ore, am fost transferată în salon și mi-au adus și bebelușul. Problema a fost că nu mi-a explicat nimeni cum să îl alăptez, aveam răni și dureri îngrozitoare. Cele trei zile petrecute în spital mi s-au părut o veșnicie. Au trecut aproape doi ani de la naștere, încă mă gândesc la tot ce s-a întâmplat și îmi este extrem de frică să mai nasc pe cale naturală”.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere la 18 ani, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa