Naștere în Luxemburg. „Am născut rapid, fără epidurală, fără tăietură. Aici, pacienta alege poziția de naștere, iar cezariana e ultima opțiune”

Pentru că la o naștere anterioară epidurala a împiedicat-o să simtă când să împingă, mămica a refuzat acum anestezia.

Theodora Fintescu, redactor
nastere fara epidurala
Mama a avut nevoie de antibiotic după fisurarea membranelor.

O cititoare Totul Despre Mame ne-a scris povestea ei de naștere în Luxemburg, care a decurs așa cum și-a dorit, fără anestezie epidurală și fără epiziotomie. O parte din travaliul ei s-a petrecut în apă, iar soțul i-a fost alături pe toată perioada nașterii. Redăm povestea integral, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„La începutul anului 2021 am născut, la 37 de săptămâni, o fetiță sănătoasă, la un spital din Luxembourg, țară în care locuiesc de aproximativ 10 ani. M-am prezentat la urgențe cu două zile înainte de a naște, pentru că am avut impresia pierderii de lichid amniotic. Un test simplu a confirmat că, într-adevăr pierdusem lichid amniotic și în urma controlului ginecologic a reieșit că una dintre membrane se fisurase.

Nu aveam încă contracții, dar riscul de infecție fiind mare, am fost ținută la spital, cu antibiotice la fiecare 8 ore. Când termenul de 37 de săptămâni a fost atins, începând cu ora 9 dimineața, mi s-a administrat oxitocină pentru declanșarea travaliului. Până la ora 14 am avut contracții suportabile și o dilatație de 6 cm. Am ales să nasc în apă, mi s-a pus totul la dispoziție.

Am împins de trei ori și am născut

Am stat cam o oră în cadă, ceea ce m-a ajutat mult, dar contracțiile se intensificau, iar asta îmi creea impresia că apa este prea fierbinte și am preferat să ies, să mă așez înapoi pe pat. Deja eram dilatată 8 cm. Mi s-a administrat și un Buscopan si am ajuns la dilatație totală. În 15 minute am născut, după 3 împingeri. Mi s-a pus copilul la sân imediat și am rămas așa cu el timp de aproximativ 30 minute.

În tot acest timp, soțul a fost lângă mine. El a tăiat cordonul ombilical. Am fost întrebată dacă doresc epidurală și am refuzat. Nu am avut epiziotomie și nu s-a pus niciodată problema cezarienei. Aici rămâne tot timpul ca ultima alternativă. În schimb, pacienta poate alege poziția în care naște (în pat, în apă, din picioare, pe scaun special etc).

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

În România se insistă pre mult pe cezariană

Aceasta a fost cea de-a doua mea naștere, a doua în care mi s-a administrat oxitocină și nu am avut un travaliu lung și dureros, nu am avut ruperi, am plecat pe picioarele mele din sala de nașteri și am rămas cu niște amintiri minunate. La prima naștere am avut epidurală, cam toate femeile nasc cu epidurală aici. Nu mi-a creat probleme, dar mă încurca un pic faptul că nu știam când să împing. Din acest motiv am ales o naștere fără anestezie a doua oară. Dar ambele nașteri au fost rapide și frumoase.

Poate am avut noroc. Sper ca tot mai multe femei să aibă parte de experiențe minunate. Și în România sunt multe spitale bine dotate și cu personal bine pregătit. Dar se insistă prea mult pe cezariană. Colegii (francezi, belgieni, luxemburghezi, germani) îmi spun că fix așa era și la ei cu 15-20 de ani în urmă. Poate ne trebuie acest timp în România pentru a lăsa cezariana doar în caz de urgență”.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere în Luxemburg, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa