Naștere în Elveția. „În loc ca efectul anesteziei să fie de la mijloc în jos, o simțeam urcând pe coloană, spre cap”

Medicii au fost sceptici cu privire la o a treia sarcină a mămicii.

Theodora Fintescu, redactor
rahianestezie
Pentru o stabiliza pe mămică, a fost nevoie de adrenalină.

O cititoare Totul Despre Mame ne-a scris povestea ei de naștere în Elveția, unde a venit pe lume fetița ei, cel de-al treilea copil al familiei. Sarcina a fost una cu emoții, dat fiind faptul că cicatricea nașterii anterioare nu se vindecase corect, hormonii de sarcină nu au fost suficienți, iar mama trecuse și prin două accidente. Redăm povestea de naștere, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„După ce i-am adus pe lume pe cei doi băieți ai noștri (6 și 8 ani), doctorița mi-a dat o veste mai puțin așteptată: cicatricea mea era nevindecată, cezariana de după al doilea copil se descususe, ceea ce făcea aproape imposibilă o nouă sarcina. Dacă, totuși, rămâneam însărcinată, doctorița spunea că bebe se va fixa direct în cicatrice și nu se va putea dezvolta, așa că va trebui să întrerup sarcina, în condițiile în care eu nu am dorit niciodată să procedez la o întrerupere de sarcină.

Sângerările m-au făcut să intru în panică

Timp de 5 ani ne-am împăcat cu gândul că Dumnezeu ne-a dăruit doi copii și atât. Eram bucuroși că sunt sănătoși și ne-am luat gândul de la un alt bebe. Însă în ajunul Crăciunului 2019, când am făcut un test de sarcină, acesta a ieșit pozitiv. Bineînțeles că m-am panicat și am alergat la urgențe, să vad unde s-a fixat bebe. Acolo mi s-a confirmat că e departe de cicatrice, așa că am răsuflat ușurată. 

A fost o sarcină ușoară, în sensul în care nu am avut grețuri sau pofte. Însă bucuria s-a transformat repede în panică atunci când au început sângerările. Alergam disperată la spital să văd dacă bebe mai are ritm cardiac. De trei ori mi s-a întâmplat acest lucru și de fiecare dată mi se spunea la fel: „Nu afirmăm nici că veți pierde sarcina, dar nici nu garantăm că o puteți păstra”.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Motivul s-a descoperit mai târziu: nu aveam destui hormoni de sarcină. Tratamentul care exista ar fi putut produce malformații copilului, dacă era băiat, așa că l-am refuzat din start. După ce a trecut perioada critică, mergând la un control într-un oraș apropiat, un șofer care nu a păstrat distanța a intrat în noi cu masina, iar soțul meu a frânat brusc, pentru a evita un camion intrat pe contrasens. Am scăpat cu o jumătate de oră de dureri ușoare de burtă.

Simțeam cum anestezia urcă pe coloană în loc să coboare

Pe la 4-5 luni de sarcină, am alunecat, pe jos fiind umed. Însă, din fericire, bebe nu a pățit nimic. În fine, pentru a repara sechelele de la a doua naștere, am cerut o cezariană. Îmi ziceam că știu deja ce înseamnă o cezariană, că nu mă mai sperie o anestezie. Dar și acolo mă astepta o surpriză: mi-au făcut anestezia rahidiană, însă, în loc ca efectul ei să fie simțit de la mijloc în jos, ea urca pe coloană, tot mai sus, poate ar fi ajuns și la cap. Cred cu tarie că Dumnezeu a trimis un înger să împiedice acest lucru.

Eram conștientă și panicată, sotul se ruga la capul meu, iar mie îmi era rău. Vomitam, iar tensiunea mea cobora spre 70, apoi 60. Erau medici și asistente în jur, îmi explicau ce se întâmplă. Eram conștientă și îi auzeam că îmi vor injecta adrenalină, îmi spuneau să nu plec…După câteva minute, totul a fost sub control. Am născut o fetiță superbă, după doi băieți perfecți. Astăzi are 1 an și 8 luni și ne încântă cu frumusețea ei. Uneori, îmi zic că Dumnezeu are un plan măreț cu ea, dacă ne-a trimis un astfel de cadou, când medicii nu mai credeau că este posibilă o nouă naștere”. 

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere în Elveția, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa