Naștere fără epidurală în Anglia. „A fost o experiență de vis pentru mine și soțul meu”

Nașterea a avut loc seara, iar a doua zi părinții și nou născutul au plecat acasă.

Ileana Mirescu

Cititoarea noastră Lavinia ne-a trimis o poveste de naștere fără epidurală în Anglia, experiență de care a fost extrem de încântată. Soțul i-a fost alături, iar după câteva ore de la naștere, cei trei au plecat acasă. Redăm povestea de naștere, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Aș dori să împărtășesc cu voi clipele mele frumoase de naștere. Doamne, parca îmi e dor! Am născut în Anglia, am avut o naștere de vis, cum nu credeam vreodată, deși eram foarte speriată de cum va fi tot procesul într-o țară străină și, mai ales, fiind prima dată.

Travaliul a început cu o durere groaznică

Acum pot să spun că sunt cea mai fericită și nu regret că am ales această țară! Să vă povestesc cum a început totul! Marți seara (05.05.20) am mâncat o cutie de aproape 500 gr de înghețată. A fost totul ok, apoi, peste 2 ore, am avut o durere groaznică. Acum știu că a fost o contracție, atunci nu știam ce să fac. Mă puneam să stau pe vine, apoi mă plimbam dintr-o parte în alta, soțul mă masa pe spate și pe burtă.

Într-un final a trecut și i-am spus soțului că o să mi se rupă apa. Ne-am pus să dormim și la ora 04:01 s-a rupt apa. L-am trezit pe soț, am intrat la duș să mă pregătesc, era totul ok, nu aveam încă dureri. Între timp, soțul a sunat la spital, le-a povestit cum stă treaba și au zis clar să nu mergem până nu am dureri lungi și dese. El era foarte agitat și până la urma ne-am dus. Am ajuns la spital, mi-au verificat dilatația și aveam doar 2 cm, așa că m-au trimis acasă.

Am ales nașterea fără epidurală, în apă

Ne-am panicat, pentru că nu eram pregătiți pentru asta. Deși aveam dureri, am venit acasă și după o oră ne-am întors. Moașele de gardă m-au dus în cameră și mi-au prezentat planurile de naștere, pentru că nu apucasem să fac planul de naștere cu moașa mea (am născut la 37 S+5 z și aveam programare la 38 s). L-am ales pe cel mai natural, cel fără epidurală și în apă.

Ne-am dus în camera în care trebuie să nasc și am rămas șocată. Nu vreau să exagerez, dar era ca o camera de hotel cu pat matrimonial, cu cadă proprie. Ne-am făcut comozi, moașa a pus apă în cadă și am stat 5 ore, timp în care m-am dilatat foarte greu. Erau doua moașe, una stătea mereu cu noi, zic noi pentru că era și soțul meu cu mine. Ne aduceau mâncare, apă, suc, tot ce voiam. Erau foarte drăguțe.

Naștere fără epidurală în Anglia. Simțeam durerile în somn

După 5 ore am ieșit pentru că deja treaba se îngroșa, aveam călduri, apoi friguri și tot așa, eram ruptă de oboseală. Pe la ora 16:00, mi-au dat o injecție să pot să dorm ca să am putere de împins, însă toate durerile le simțeam și în somn. M-am trezit și între timp am ales gazul, pentru că nu respiram cum trebuie, eram foarte agitată deja. Aveam dureri foarte mari și nu voiam deloc calmant, iar moașele deja vorbeau între ele că am travaliul foarte lung și se întrebau ce e de făcut.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Au făcut ele ședință, deja erau 4, pentru că trebuia să se schimbe tura la 20:00, și mi-au spus că dacă nu nasc până la ora 21:00 va trebui să mergem sus, în cealaltă cameră, să îmi facă epidurală și tot ce e necesar să pot naște, sau cezariană. M-am speriat, pentru că nu voiam, iar la control aveam 10 cm. Mi-au adus scaunul, pentru că nu naști culcat ca la noi în România dacă nu ai epidurală.

Moașa i-a spus spus soțului să-și scoată tricoul și să țină fetița pe pielea lui

Era un scaun ca un wc, cu o gaură, era foarte comod. Mă așez, una dintre moașe i-a spus soțului să se așeze în spatele meu, iar cealaltă, foarte drăguță, ne-a cerut telefonul să filmeze. Am împins de 2-3 ori și în 6 minute a ieșit bebelina mea, la ora 20:58! Am plâns de fericire amândoi! Am strigat-o pe nume de bucurie! Au șters-o și ne-au dat-o în brațe. Moașa l-a pus pe soțul meu să taie cordonul, ceea ce l-a fascinat mult!

Pe urmă, au luat-o să verifice toate cele necesare, pe mine m-a dus pe pat cealaltă moașă să mă curețe. A scos placenta ușor, nu am simțit nimic, nu a fost așa cum se zice – că mai naști o dată. Mi-a adus-o pe piept puțin și l-au pus și pe soțul meu să dea jos tricoul și să o țină skin to skin, ceea ce ne-a impresionat enorm. Lui îi era frică, pentru ca era foarte mică și fragedă, dar l-au cuprins lacrimile!

Nașterea fetiței a fost filmată de una dintre moașe.

Apoi, mi-au dat-o înapoi să o alăptez și am ținut-o vreo 2 ore la pieptul meu. A venit o asistentă să mă învețe cum să o țin la sân, cum să o îmbrac și cum să îi pun scutecul. A fost foarte drăguță și ea! Era târziu deja și mi-au adus mâncare, pentru că eu nu am reușit să mănânc și, între timp, ne-au pregătit patul să dormim.

A doua zi dimineața am plecat acasă

A dormit și soțul meu cu mine, iar noaptea, una dintre moașe a venit să mă verifice, să vadă cum e urina, pentru a nu face infecție. Erau tare drăguțe, se făcuse dimineața și au venit la control, am făcut tot ce trebuia pentru externare și la 9:00 ne-au lăsat acasă, deci nu am stat decât o zi în spital.

Vreau să vă spun că pentru noi a fost ceva de vis și multe persoane m-au întrebat după naștere câte mii de lire am plătit… Aici nu achiți nimic dacă plătești taxe. A fost un staff de nota 10+. Mă bucur că am avut șansa de a alege planul de naștere, m-au ajutat foarte mult și vlogurile lui Ditta Depner și le sfătuiesc pe gravide să le urmărească, așa cum am fost și eu sfătuită.

Nu vă mai lăsați maltratate de sistemul medical din România, cereți-vă dreptul de a naște cum vă este mai comod. Eu nu văd atâta răbdare în România ca în alte tari, la noi repede pe masă să te taie. Pentru ce? Să traumatizeze mama? Nu vă lăsați, mămici!”

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere fără epidurală în Anglia, te invităm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa