Naștere după diabet gestațional și colestază. „Medicii din California au decis să îmi facă cezariană la 37 de săptămâni”

Prima naștere a mămicii a fost în România, iar cea de-a doua, după 19 ani, în California.

Theodora Fintescu, redactor
nou născut pe pielea mamei
În momentul în care copil i-a fost pus pe piele, mămica a uitat de toate problemele din sarcină. FOTO: Shutterstock

Cititoarea noastră Angi Chiș ne-a trimis o poveste de naștere după diabet gestațional și colestază, diagnostice care au făcut ca ultima parte a sarcinii să fie foarte complicată. Nașterea a avut loc în California, la 19 ani distanță față de alta, petrecută în România. Redăm povestea de naștere, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Îndrăznesc să vă scriu povestea de naștere a unei fetițe, în SUA -California, în anul 2019. La 38 de ani, am decis, împreună cu soțul, să avem o fetiță, eu având acasă un băiat de 19 ani.

Sarcina a fost catalogată cu risc din cauza vârstei, dar a decurs normal, cu toate testele și analizele care se fac aici lună de lună. Nu am avut un medic personal, mergeam la o clinică de ginecologie la data programată și ma consulta asistenta care era în ziua aceea. Am văzut medicul doar la naștere.

Problemele au început în luna a șasea

Deși aveam asigurare medicală când am rămas însărcinată, am primit o asigurare gratuită, care, practic, acoperă toate cheltuielile. Prin luna a 6-a au început problemele. Am făcut diabet gestațional, monitorizat atent cu lecții la nutriționist, care m-a învățat să mănânc la regim. Am fost învățată și cum să îmi fac insulina în burtă pentru că nu reușeam să țin diabetul sub control.

Pe toate le-am făcut cu gândul ca fata mea să fie sănătoasă. A urmat apoi diagnosticul de colestază, tot o boală a gravidelor (Colestaza de sarcină e cauzată de afecţiuni ale fluxului bilei, din cauza cantității mărite de hormoni. Colestaza este mult mai comună în ultimul trimestru de sarcină, când nivelurile hormonale ating apogeul, însă dispare, de obicei, la câteva zile după naştere- n.red)

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Am avut translator la dispoziție

Ultima luna a fost foarte grea, eram toată ziua pe drumuri între analize și monitorizare, ca să îi auzim bătăile inimii. Când nu înțelegem ceva, pentru că nu vorbeam bine engleza, îmi chemau repede un translator. La 37 de săptămâni de sarcină, când valorile au crescut mult din cauza colestazei, medicii au decis să facem cezariană.

Fetița mea s-a născut în aceeași zi cu tatăl ei, 2 Aprilie. La naștere, totul a fost filmat, iar ei fac asta pentru ca, în cazul unei probleme, să se poată vedea ce s-a întâmplat cu exactitate. Înainte de naștere, au venit la mine toți cei implicați, de la medic anestezist la asistente, s-au prezentat și mi-au explicat ce vor face.

O experiență total diferită de prima

Am primit o cameră doar pentru mine și fetiță și mi-a plăcut că au lăsat-o mai mult de o oră așa dezbracată pe pieptul meu și am stat piele pe piele. Nu a trebuit să duc nimic de acasă, în salon era deja pregătit bagajul cu toate cele necesare pentru mamă și bebeluș: aleze sterile, tampoane, chiar deodorant și crema de mâini. Eu chiar am întrebat dacă sunt pentru mine toate.

Din oră în oră, trecea o asistentă și mă întreba cât de mari sunt durerile, pe o scară de 1 la 10, și îmi dădea un calmant. Dimineața, la ora de vizită, venea o armată de medici. Unul controla fetița, unul controla mama, unul oferea lecțiile de alăptare, iar asistenta șefă întreba dacă am fost mulțumită da asistenta care m-a supravegheat peste noapte.

A fost o experiență frumoasă, total diferită de ce am trăit în România în anii 2000, când am născut băiatul. Fetița e frumoasă și sănătoasă, ne umple casa de bucurie. Multă sănătate mamelor și tuturor copiilor!”

Fetița s-a născut la 37 de săptămâni

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere după diabet gestațional și colestază, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa