Naștere cu vacuum în Irlanda. „A fost o naștere traumatizantă, iar copilul a avut displazie de șold”

Mama spune că a fost o naștere traumatizantă, mult mai grea decât celelalte două, care au avut loc în România.

Theodora Fintescu, redactor
naștere naturală în Irlanda
Nașterea a fost programată înainte de termen, mama având diabet gestațional și copilul având deja greutate mare. FOTO: Shutterstock

Cititoarea noastră Silvia, de 38 de ani, este mama a trei copii, doi născuți în România, natural, și unul în Irlanda, prin naștere cu vacuum. Din cauza diabetului gestațional făcut în sarcină, Silviei i s-a indus travaliul înainte de termen. Copilul a avut aproape 3,700 kg, mamei i s-a făcut epiziotomie, iar medicii au fost nevoiți să recurgă la vacuum (aplicarea unui dispozitiv, asemănător unei ventuze, pe capul copilului). Redăm povestea, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Am două nașteri naturale în România, ambele la 37 de săptămâni, la distanță de 3 ani și 9 luni. Din 2017 suntem în Irlanda, fetele având acum 15, respectiv 12 ani. Când am aflat că sunt însărcinată a treia oară, am avut un șoc. Având probleme cu glanda tiroidă, menstruația era neregulată și fie întâzia, fie era de două ori pe lună.

M-au trimis acasă pentru că nu aveau locuri

De la 4 luni de sarcină, nu am am mai putut lucra, pentru că vomam mereu și aveam dureri mari de burtă. În luna a șaptea de sarcină am făcut diabet gestațional, iar la fiecare ecografie medicul îmi spunea că fătul are greutate mai mare cu două săptămâni și că va trebui să nasc mai repede, prin naștere indusă. Nici nu știam ce înseamnă acest lucru. Înainte cu două săptămâni de termen, am început să am dureri mari de burtă și scurgeri, despre care mi s-a spus că sunt normale.

Într-o vineri, am mers la urgență cu contracții, m-au internat și mi-au pus perfuzie pentru stoparea durerilor. În fiecare dimineață, venea câte un medic care zicea ceva diferit față de cel de dinaintea lui. Ba că nu e momentul de naștere, ba că trebuie să mi-o inducă. Până la urmă, luni m-au trimis acasă pe motiv că nu mai au locuri și mi-au spus să revin miercuri pentru inducerea nașterii.

Silvia, înainte de nașterea celui de-al treilea copil.

Miercuri, când am revenit, asistenta mi-a spus că nu au suficient personal, să merg iar acasă și să mă întorc joi. I-am spus că nu mă duc nicăieri, că am diabet gestațional și trebuie să nasc. M-au ținut de la 7 dimineta la 17:00 în sala de urgență, pe un pat, ca să se elibereze o cameră. A doua zi dimineață, medicul a spus că trebuie să nasc de urgență din cauza diabetului, dar până la ora 15:00 au tot venit gravide în travaliu și nu au putut să se ocupe de mine.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Naștere cu vacuum. Copilul a avut displazie de șold

Într-un final, m-au chemat în sală și mi-au spus că îmi vor pune un tampon pentru inducerea nașterii și că, dacă nu își va face efectul în 24 de ore, vor folosi un gel. Când am auzit 24 de ore, m-am îngrozit, pentru că aveam dureri mari. M-au pus să sar pe o minge, iar pe la ora 14:00 mi s-a rupt apa. Mi-am anunțat soțul, care a ajuns în 30 de minute la spital, și a fost sfătuit de asistente să mă maseze pe spate pentru diminuarea durerilor.

I-au spus soțului să mă maseze pe spate când am dureri și m-au sfătuit să tot sar pe minge. La ora 7 dimineața, când s-a schimbat tura, a început expulzia. La un moment dat, erau vreo 10 persoane pe lângă mine. Mi s-a făcut epiziotomie (din cauza căreia trei săptămâni nu am mai putut să stau în fund), m-au apăsat pe burtă, iar în cele din urmă copilul a fost scos cu vacuum, un fel de aspirator (delivered vacuum scrie pe fișă). În tot acest timp, senzația mea a fost că voi ajunge pe lumea cealaltă. Fata a avut 3, 690 kg, iar din cauza nașterii cu vacuum a avut displazie de șold, iar timp de 13 săptămâni trebuie să stea într-un dispozitiv special”.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere cu vacuum în Irlanda, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa