Naștere cu epiziotomie. „A fost o naștere traumatizantă, însă personalul maternității din Galați s-a comportat exemplar”

Epiziotomia și durerile provocate de coasere au traumatizat-o pe mămică.

Theodora Fintescu, redactor
nou născut la galați
Băiețelul a avut 3,400 gr la naștere și, pentru că a făcut icter, a stat 7 zile în spital.

Cititoarea noastră Lidia Iacob ne-a trimis o poveste de naștere cu epiziotomie, experiență care a lăsat-o cu o traumă putenică, din cauza durerilor suferite. Redăm povestea de naștere cu epiziotomie, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Aș dori să vă relatez nașterea mea traumatizantă, pe cale naturală, la maternitatea din Galați. Pe data de 23 februarie 2021 ajunsesem la 40 de săptămâni și mă aflam la ultimul control. Am aflat atunci că bebelușul are cordonul înfășurat în jurul gâtului. Urma ca a doua zi să mă prezint la maternitate să fiu monitorizată și să mi se facă analize.

În acea noapte, în jurul orei 23:00 au început contracțiile. Din câte citisem, travaliul ar fi trebuit să înceapă ușor, cu contracții neregulate și la intervale mari, dar, în cazul meu, au început în forță și la 2 minute sau mai puțin distanță. Pe la ora 1 dimineața, mi-am trezit soțul că nu mai puteam și am plecat la maternitate.

Când am ajuns la spital, ditalația era de 3 cm

Pe drum, în mașină, mi s-a rupt apa și durerile au devenit mai mari. Ajunsă la maternitate, am așteptat la poartă în jur de 20 de minute, în dureri mari, pentru că doamna de la primiri avea nevoie să mă intervieveze dacă am doctorul care mă monitorizează de aici, după care a plecat și am mai așteptat alte 10 minute.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Am intrat într-un final, m-a întrebat când mi s-a rupt apa, i-am spus că acum 30 de minute și că sunt la prima naștere. S-a arătat deranjată că am venit așa devreme, spunând că mai am până nasc. I-am spus calmă că am contracții foarte dese. A venit doctorul de gardă, un domn foarte calm, m-a consultat, mi-a spus că totul arată bine, că sunt dilatată deja 3 cm, iar asta a mai închis gura doamnei respective.

În 4 ore m-am dilatat complet

După aproape o altă jumătate de oră de completat hârtii în contracții destul de intense, am urcat în sala de travaliu. Acolo mi-a fost pusă o perfuzie pentru dilatare care mi-a mărit semnificativ durerile. Ajunsesem în 4 ore de la 3 cm la 10. Aveam contracții la mai puțin de un minut, eram epuizată, nedormită și nemâncată. Centura din jurul burții, care monitoriza bătăile inimii copilului, făcea imposibilă mișcarea, deci eram țintuită la pat, fără posibilitatea de a-mi schimba poziția pentru a face travaliul mai ușor.

Pe la ora 6:00 am început să fac exerciții de împingere. Moașa care m-a asistat, doamna Alina, a fost o femeie foarte calmă și răbdătoare, care mi-a explicat cum să împing și m-a încurajat. Problema mea era că, deși eram dilatată maxim, nu simțeam senzația să împing, deci nu împingeam cum trebuie. Din această cauză, venele ochilor s-au spart și am avut ochii roșii vreo 2 luni.

Am simțit că leșin de durere

Pe la ora 7:45 a venit doamna doctor care mi-a monitorizat sarcina să vadă ce fac ( nu o anunțasem că vin să nasc) și a hotărât să mă urce pe masa de naștere. De aici, nașterea a devenit traumatizantă. Pentru că bebelușul nu cobora, eu nu aveam senzația să împing și nașterea nu progresa, așa că doamna doctor a cerut moașei să mă ajute apăsându-mi burta cu mâinile.

La prima contracție, cu moașa pe burta mea și doctorița tăindu-mă, am simțit că leșin de durere. Copilul încă nu era ieșit, deci trebuia să aștept următoarea contracție, pe care nu o mai simțeam din cauza durerilor externe. La următoarea contracție s-a născut minunea mea de băiețel, având 3.400 de gr.

În ciuda durerilor, mă bucur că am născut natural

Greul nu a trecut însă. Am fost ruptă și tăiată așa tare după naștere, încât au mai venit câțiva doctori pentru a se sfătui cum să mă coasă pentru a-mi reveni cât mai bine. Țin să precizez că tot personalul s-a comportat exemplar, atât la naștere, cât și în zilele următoare. După o altă oră de cusut, atât pe viu, cât și cu anestezic local, durerile s-au sfârșit și am mers în salon.

Au urmat 7 zile în care am rămas internați pentru că bebe a făcut icter, cu multe calmante și tratament pentru a mă pune cât de cât pe picioare. Și acum, la 6 săptămâni după naștere, tresar dacă mă atinge cineva, corpul suferind o traumă. Am aflat mai târziu de la doctor faptul că ar fi trebuit să fac cezariană în acel moment, pentru că bebe nu cobora, dar mă bucur că am născut natural în ciuda a toate”. 

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere cu epiziotomie la maternitatea din Galți, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa