Lupta unei familii al cărei bebeluș a murit la naștere în Bistrița. După 4 ani, un medic a fost trimis în judecată

Părinții își doresc ca situația să nu se mai repete și cu alte femei gravide.

Cristina Călin, redactor
medic din Bistrița trimis în judecată
Foto: Shutterstock/ Medicul din Bistrița trimis în judecată pentru malpraxis a contestat de multe ori decizia.

Nașterile în România se termină uneori cu tragedii iar părinții îndurerați nu găsesc puterea să îi dea în judecată pe cei care au greșit. O familie din Bistrița al cărei copil a murit la naștere a ales să folosească toate căile legale posibile pentru a-i trage la răspundere pe cei pe care îi consideră responsabili de moartea bebelușului lor.

Iulia urma să nască primul ei copil în ianuarie 2016. Tânăra a mers la Spitalul Județean de Urgență Bistrița atunci când a început travaliul, după o sarcină fără probleme.

Atât ea, cât și băiețelul pe care urma să îl aducă pe lume erau perfect sănătoși și nimic nu părea să umbrească momentul fericit în care s-ar fi întâlnit. Doar că travaliul a durat extrem de lung și foarte dureros pentru Iulia care era la prima naștere.

Mama a spus de multe ori că nu se simte bine

Le-a spus medicilor și asistentelor de mai multe ori că nu se simte bine, însă nu au ascultat-o. A fost dusă în sala de nașteri după câteva ore bune de travaliu când era deja epuizată, iar starea fătului se înrăutățise și ea. Femeia a născut un bebeluș mort sub supravegherea medicului care era atunci de gardă – dr. Cătălina Dinică.

Potrivit presei locale, cadrele medicale aflate atunci în sala de nașteri au încercat să spună că de fapt bebelușul ar fi avut probleme de sănătate. Părinții au vrut totuși să se facă dreptate și au cerut o anchetă în cadrul căreia copilului i s-au făcut două autopsii și expertize medico-legale în centre diferite. Ambele au stabilit că fătul era perfect sănătos.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Părinții au depus plângere la Colegiului Medicilor, la Comisia de Monitorizare și Competență Profesională a Cazurilor de Malpraxis, la poliție și Parchetul pentru a li se face dreptate. La un an după eveniment Comisia de Malpraxis a stabilit fără echivoc că în cazul acesta este la mijloc o culpă medicală. Era pentru prima dată în istoria comisiei, sesizată de mai multe ori în timpul funcționării acesteia, când aceasta recunoștea că este un caz de malpraxis.

Medicul a contestat decizia Comisiei de Malpraxis

La acea dată medicul Cătălina Dinică a făcut contestație la soluția dată de Comisia de Malpraxis. Conform informațiilor primite de la Tribunalul Bistrița-Năsăud „reclamanta D.C. a contestat modificarea componenței Comisiei de Monitorizare și Competență Profesională pentru cazurile de Malpraxis a Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud și a deciziei nr.2 din 13.09.2016 a Comisiei prin care s-a constatat că sesizarea depusă de către H.N. și H.I. împotriva D.C. se încadrează în termenii și condițiile stabilite de legislația în materie și s-a stabilit că în cauză este o situație de malpraxis”.

Ancheta s-a derulat încet, medicul fiind trimis în judecată de-abia în decembrie 2020. Timp de patru ani s-au derulat proceduri de expertizare, analize pe caz făcute de Colegiul Medicilor, dar și contestații la acestea. În urma consultării acestora, procurorii au ajuns la concluzia că medicul a făcut examenul ginecologic în mod superficial și n-a realizat că tânăra mămică căruia i se declanșase travaliul avea ”pelvis anatomic strâmtat transversal”, afecțiune incompatibilă cu nașterea naturală, ceea ce a dus inevitabil la moartea prin asfixie a fătului.

Femeia trebuia să nască doar prin cezariană

În fapt, conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, „în perioada 25 – 26 ianuarie 2016, în calitate de medic în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița – Secția Obstetrică Ginecologie, din culpă, (n.r. – medicul Cătălina Dinică) a efectuat în mod incomplet și superficial examenul clinic al persoanei vătămate (persoană majoră, de sex feminin, însărcinată), prin aceea că a omis să procedeze la stabilirea situației fătului în uter și la luarea măsurilor pelviene și ale fătului, ceea ce a determinat omisiunea din partea medicului a constatării diagnosticului de ‘pelvis anatomic strâmtat transversal’, afecțiune incompatibilă cu nașterea pe cale vaginală și care a condus la încetinirea progresiei fetale și la asfixia mecanică a fătului cu lichid amniotic pe durata expluziei, fiind astfel împiedicată instalarea vieții extrauterine a fătului”.

Potrivit analizelor depuse la dosar femeia trebuia să nască obligatoriu prin cezariană. Însă potrivit rechizitoriului procurorii a avut parte de un travaliu agonizant care a durat de la ora 20,00 seara până dimineața la ora 7,40 când fătul a fost născut mort. După 4 ani procurorii au trimis-o în judecată pe dr. Cătălina Dinică pentru infracțiunea de vătămare corporală a fătului, potrivit articolului 205, aliniatul C, Cod Penal. Prezumția de nevinovăție se aplică în acest caz până la o soluție definitivă a instanței.

Medicul poate face până la 7 ani de închisoare

Conform Noului Cod Penal, Capitolul IV, Art. 202, Alin (1), vătămarea fătului, în timpul naşterii, care a împiedicat instalarea vieţii extrauterine se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani, însă la Alin (5) se specifică faptul că, dacă fapta a fost comisă din cuplă, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.

Celor doi părinți nu le-a fost ușor să ajungă aici pentru că, potrivit datelor portalului Judecatoriei Bistrița, Cătălina Dinică a contestat în instanță concluziile Comisiei de Malpraxis și competență profesională a Direcției de Sănatate Publică si după doi ani de procese, timp în care s-au solicitat răspunsuri de la Colegiul Medicilor, IPJ și Parchet. Instanța civilă a suspendat cauza în 2018 până la judecarea cauzei penale, în decembrie 2020.

Părinții: ”Vrem să se facă dreptate!”

Contactat telefonic de redacția Totul despre mame, Nicolae Hoha, tatăl bebelușului decedat, ne-a spus că  ”în ianuarie 2016, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, urma să ni se nască un băiețel, primul nostru copil. Din cauza unor deficiențe grave în acordarea asistenței medicale, fiul nostru a decedat înainte de a se fi născut.

După ce am reușit să ne adunăm, cât de cât, în urma suferinței imense ce ne-a fost cauzată prin această pierdere, am solicitat organelor de urmărire penală să investigheze circumstanțele în care s-a produs decesul fiului nostru.

Ancheta desfășurată în dosarul penal, pe durata a 5 ani, a relevat mai multe nereguli în acordarea asistenței medicale, un medic fiind acuzat în acest sens. Recent, în decembrie 2020, organele de urmărire penală au trimis în judecată medicul respectiv, în prezent dosarul aflându-se pe rolul Judecătoriei Bistrița.

Pentru că nu dorim în niciun fel să afectăm bunul mers al procesului penal, nu putem oferi publicului, în acest moment, alte informații obținute în cadrul anchetei penale. Avem încredere, însă, că justiția va reuși să facă dreptate și nu va lăsa nepedepsită o faptă care a dus la moartea unui copil!”

Medicul Cătălina Dinică încă lucrează la Spitalul de Urgență din Bistrița. Am cerut un punct de vedere de la instituția medicală acum mai bine de trei săptămâni, iar când acesta va sosi îl vom publica.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă vrei să citești și alte experiențe de naștere îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa