Mamă cu nou născut la Terapie Intensivă. „Rog medicii să explice mamelor ce au copiii și să le vorbească frumos. Contează enorm”

„Aș ruga toți medicii să ofere o vorbă bună și să explice mamei ce se întâmplă cu cel mic, când este internat la Terapie Intensivă”.

Theodora Fintescu, redactor
Fetița s-a recuperat în totalitate după internarea la Terapie Intensivă, însă comunicarea cu medicii a lăsat de dorit. Foto: Shutterstock

Cititoarea noastră Ioana C. ne-a scris ce înseamnă să fii mamă cu nou născut la Terapie Intensivă și cât de important este ca medicii care se ocupă de copilul tău să fie empatici și să îți ofere informații exacte despre starea celui mic. Redăm povestea de naștere, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Cea de-a doua naștere a mea a fost foarte dureroasă, atât fizic, cât și psihic. Deoarece cea mică se lăsa așteptată, doctorul a hotărât să-mi provoace nașterea la 41 de săptămâni. Fiind pandemie, am mers cu o zi înainte pentru testul Covid, care a ieșit negativ, iar a doua zi dimineață m-am internat în spitalul Odobescu din Timișoara.

Simțeam capul copilului, iar asistenta îmi spunea să mai aștept

Mi s-a făcut fișa de internare, am fost controlată de către medic și dusă apoi în sala de travaliu unde, la ora 10:00, mi s-a făcut perfuzie pentru dilatare și am primit o injecție și un supozitor. În scurt timp, au apărut contracțiile, mult mai dureroase în comparație cu prima naștere, care se declanșase natural. Durerile erau foarte mari, dar mă încurajam și îmi spuneam că totul o să fie bine.

Moașa mă mai verifica din când în când și constata că dilatația avansează, dar durerile erau aproape insuportabile. La un moment dat, am cerut să vină medicul meu. Aveam dilatația de 8,5, eram în patul de travaliu și am urlat că nasc, pentru că simțeam capul copilului. Asistentele mi-au spus să mai țin până vine medicul, că oricum nu sunt dilatată suficient. Evident că nu am putut să țin copilul și m-au dus repede pe masă, care nu cred că era dezinfectată corespunzător, pentru că înainte cu 3 minute născuse acolo altă doamnă.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Calvarul a început după naștere

Când a venit fetița pe lume și am auzit-o plângând, am uitat de toată durerea, în ciuda faptului că am rămas cu un col rupt și foarte multe copci. Am născut cu o doamnă doctor rezident, iar când a ajuns medicul meu m-a întrebat, în glumă, de ce nu l-am așteptat. Nașterea a decurs normal, însă calvarul meu a început după.

Fetița mea a fost dusă la neonatologie, iar eu, după ce mi-am revenit, am fost dusă în salon. Seara m-am dus la alăptat, a fost totul în regulă, a doua zi de dimineață, la fel. Mi-a spus însă atunci asistenta să fiu atentă la fetiță că s-a învinețit la gură și să îi spun dacă se întâmplă la fel după ce o alăptez. Nu s-a întâmplat acest lucru, așa că după alăptare eu am coborât în salon și fetița a rămas la neonatologie.

Copilul avea infecție cu E-coli

După câteva ore, a venit asistenta să îmi spună că fetița e la Terapie Intensivă, dar să stau liniștită, că nu crede că e ceva grav. Nu știu ce mamă ar putea să stea liniștită în acele momente. Am întrebat-o ce are și de ce a ajuns acolo, mi-a răspuns că nu are dreptul să îmi spună și să vorbesc cu medicul neonatolog care se ocupă la ea. M-a atenționat însă că nu am voie să merg acolo când vreau eu.

Într-un final, după multe insistențe, am ajuns la Terapie Intensivă, unde medicul de gardă a început să îmi vorbească foarte urât, pe un ton ridicat, ca și cum eu am făcut ca fata să se îmbolnăvească. Fetița avea o infecție cu E-coli care era destul de puternică, dar până să îmi spună ce are a ținut neapărat să țipe la mine și să mă facă să mă simt prost. După ce i-am dus dosarul cu toate analizele mele pe timpul sarcinii și a văzut că toate erau în regulă, s-a mai calmat. 

Explicați mamei ce se întâmplă cu cel mic!

Fetița a stat 6 zile la Terapie Intensivă și aveam voie să merg să o alăptez la 3 ore. În cele 6 zile, de fiecare dată când îl întrebam pe medic cum este copilul se purta de parcă era deranjat. Nu am știut nici când o externează, am aflat asta doar în dimineața acelei zile, când am așteptat 45 de minute ca doctorița să termine discuția cu asistentele despre pantofi și haine. Când a ieșit, m-a întrebat mirată: „Mai ești și tu aici?”, asta în timp ce eu așteptam cu sufletul la gură să aflu dacă fetița este bine.

Atunci când naște o femeie, stresul este foarte mare, iar când copilului i se întâmplă ceva nici nu am cuvinte sa explic ce se întâmplă în sufletul unei mame. Iar când medicul care se ocupă de copilul tău nu are bunăvoința să îți vorbească frumos și să îți explice concret ce are copilul e foarte stresant. În urma acestei experiențe m-am ales cu o frică imensă legat de tot ce privește copilul. Mai mult, mi s-a declanșat și psoriazisul.

Aș ruga toți medicii care văd această postare să ofere o vorbă bună și să explice mamei ce se întâmplă cu cel mic. O astfel de atitudine poate face mai mult decât orice pe lume”.  

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă povestea scrisă de această mamă cu nou născut la Terapie Intensivă, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa