Lipsa intimității în sala de nașteri. „M-au speriat țipetele și faptul că am văzut o naștere în direct”

Theodora Fintescu, redactor
sala de naștere
sala de naștere

  Cititoarea noastră Mădălina Simion ne-a scris despre cum a afectat-o lipsa intimității în sala de nașteri, ea fiind martoră la o altă naștere. Deși ar fi vrut să nască natural, Mădălina a ajuns la cezariană, din cauza tensiunii ridicate și a riscurilor pe care le implică aceasta. Redăm povestea de naștere, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

  „Astăzi am împlinit 5 săptămâni de când a venit pe lume cea pentru care merită să îmi doresc să trăiesc cât mai mult. Am născut-o pe Victoria la maternitatea din Bacău, deși toate controalele le-am făcut la București. Mi-am dorit să nasc în orașul meu natal, alături de părinții mei.

  M-au speriat țipetele și nașterea în direct

  Ultimul control a avut loc la 40 de săptămâni. Victoria nu dădea semne să vrea să ne cunoaștem. Se preconiza că ar avea 3,5 kg. Era într-o miercuri. Medicul cu care urma să nasc mi-a propus să mă internez vineri, cu speranța că poate, poate încep contracțiile. Să rămân peste weekend. Zis și făcut. Vineri dimineață au început contracțiile. False. Nu știam să diferențiez. M-au internat și m-au dus la sala de travaliu.

  Dintotdeauna am avut o tensiune de aviator. 12 cu 7. Acolo, a urcat la 16 cu 9. Panică. M-au monitorizat și și-au dat seama că nu este momentul să nasc. M-au trimis în salon. Tensiunea scădea cât să supraviețuiesc. Cred că m-au speriat țipetele și faptul că am văzut o naștere în direct. Fără să vreau, desigur, pentru că nu există intimitate în sala de nașteri. Se ridică cucoana X și se așează cucoana Y. Nu se închide ușa, nu se întâmplă nimic din ce ar fi normal pentru ca o femeie să se poată concentra pe ceea ce are de făcut. 

  Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În Shop Totul Despre Mame găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

  Am refuzat să fac cezariană

  Până duminică m-au monitorizat constant. Deveneam din ce în ce mai stresată. Timpul trecea, iar Victoria nu venea. Duminică pe la ora 13.00 au început contracțiile. Nu mă dilatam. Tensiunea creștea. Asistenta șefă și-a dat seama că îmi crește tensiunea din cauza contractiilor. Mi-a sugerat să fac cezariană. Nu am vrut. Ora 23.00. Contracții. Dureri îngrozitoare. Nu puteam să țip, cum auzeam în jur, în schimb, loveam patul, pereții, pervazul. Cu pumnii, cu picioarele. 

  Ora 3. Contracții. Tensiune 16 cu 9. Dilatație 3. Mi se sugerează din nou să accept cezariana, căci din cauza tensiunii, risc să fac infarct. Accept cezariana cu spaimă, căci ajunsesem la 130 de kg și îmi era groază să mă gândesc că urmează să fiu tăiată, cusută și să mă refac, la 130 de kg. Nu mă cântărește nimeni înainte de operație, mă întreabă câte kg am. Știam că am 120. Mi-au băgat o doză prea mică și sunt nevoiți să completeze.

  Infirmiere? Să le concedieze cineva.

  În timpul operației, am făcut  atac de panică, timp în care am crezut că mor. Dar nu. Am trăit. A ieșit minunea mea de 4,3 kg, nu 3,5 kg, cum s-a preconizat. A doua zi, mi-au adus-o în salon, deși nu eram capabilă să stau în picioare. Nu mi-au vorbit despre alăptare, despre cum se spală un copil, despre nimic. Noroc de instinctul matern. 

  Câteva cuvinte despre personal. Excelent! Oameni de calitate! Asistente minunate, cu milă și credință, pasionate de meseria lor. Doctor? Cea mai bună din câte există! Infirmiere? Să le concedieze cineva. Nu știu cine se cred, cum se cred, dar ar trebui să le aducă cineva cu picioarele pe pământ! Operația? S-a desprins. Și astfel, m-am pansat timp de 3 saptămâni, uneori și de două ori pe zi. M-am refăcut, iar astăzi îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru miracol!”

  Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

  Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere, îți recomandăm să citești și:

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa