Gravidă cu TBC. ”Primul medic a refuzat să îmi facă cezariană ca să nu ia boala. Până m-au transferat la alt spital, mă dilatasem 9 cm”

Theodora Fintescu, redactor
gravidă cu TBC
Femeia a fost ținută 9 zile în spital, fără să își vadă copilul aproape deloc, și fără prea multe explicații din partea medicilor.

  Cititoarea noastră Daiana Ivan, din Reghin, județul Mureș, ne-a scris povestea nașterii fetiței ei la scurt timp după ce mama a fost diagnosticată și tratată de TBC. De teamă că s-ar putea infecta, medicul din Reghin a trimis-o să nască la Târgu Mureș, unde, deși naștere a decurs bine, iar mama și fiica au fost sănătoase, cele două au fost separate aproape până la externate. Redăm mai jos povestea, așa cum a fost scrisă de mămică: 

  ”Am născut pe data de 26 ianuarie 2020, la Spitalul Județean Târgu Mureș! Eu având TBC înainte să rămân însărcinată, tratat doar 5 luni din 6, dar find negativ, nu am fost primită la Reghin!

  La ora 19 au început contracțiile și, sfătuită de alte prietene care au născut, am mai stat acasă până la 22 (pentru că ele au fost lăsate cu dureri în salon și nu le-a băgat nimeni în seamă până când nu au fost dilatate 4 cm). Apoi am sunat Salvarea să merg la spital, unde s-a dovedit că am sarcină pelviană ( cu 2 săptămâni înainte am fost la ginecolog și doctorul m-a asigurat că sarcina este normală și că o să pot să nasc normal).

  Când a văzut ce scrie pe fișa mea a început să îmi vorbească urât

  Am ajuns la spital cu dilatația de 3 cm și, când domnul doctor a văzut scris în carnetul de gravidă că am avut TBC ( deși acum negativ), a început să vorbească urât cu mine și să îmi spună să nu respir pe el sau pe doamnele asistente. Asta chiar dacă scria clar în carnetul de gravidă ca nu mai am și chiar și când am avut nu a fost contagios! El a spus că nu mă va opera deoarece nu vrea să ia TBC!

  M-a trimis la Târgu Mureș, și eu deja aveam contracțiile foarte dese” Au fost cele mai lungi 30 de minute din viața mea! Stând și pe spate pe targă în Ambulanță, contracțiile erau și mai dureroase! Am ajuns la Târgu Mureș și, când am fost suită pe masă pentru a mă examina ginecologul, eram dilatată 9 cm! M-au operat de urgență, fără anestezie în coloană! M-au anesteziat cu masca, adormindu-mă cu totul!

  Mi-am văzut fetița 5 minute pe zi

  M-am trezit la ora 2 dimineața și am cerut să îmi văd fetița, dar nu mi-a adus-o nimeni… Am văzut-o pentru prima oară în pozele trimise de soțul meu, care a văzut-o doar prin geam! Mi-a fost adusă în următoarea zi, dar doar 5 minute! M-au tinut în sala de Terapie Intensivă 3 zile, pe motivul că nu au saloane libere. Aducându-mi fata doar 5 minute pe zi nu am putut nici să o alăptez.

  Cât timp am stat în Terapie Intensivă nu am primit niciun fel de ajutor de la personalul medical, eu neputând să mă ridic deloc din pat…. Cu efort, am reușit în cele din urmă singură să ma ridic și să fac câțiva pași. Nu am avut voie să primesc nimic de acasă de la soț sau părinți. Având probleme cu scaunul după cezariană, era normal să mănânc multe lichide, dar ei dimineața și seara îmi dădeau doar brânză (care făcea să îmi fie și mai greu să merg la baie), așa că dacă nu am avut voie nimic de acasă și ei dădeau doar brânză, 3 zile nu am mâncat mai nimic.

  Trebuia să mă rog de asistente 10 minute să îi dea lapte copilului

  Soțul meu nu a avut voie să țină deloc fata în brațe! A treia zi la Terapie Intensivă au venit să îmi spună că ma trimit înapoi la Reghin, dar fata o să rămână acolo. Chiar dacă  era sănătoasă! Am refuzat să merg fără fată și până la urmă m-au dus într-un salon și mi-au adus și fata. Mi-a fost foarte greu! Plângeam în continuu. Trebuia să mă rog 10 minute de asistente să îmi aducă lapte praf să îi dau de mâncare copilului.

  În salon nu am avut deloc voie să fiu vizitată de soț. M-au ținut internată 9 zile, chiar dacă copilul era complet săntos și eu la fel! 9 zile am plâns în continuu!”

  Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa