„Am avut fractură de coccis la naștere. Copilul a avut peste 4 kg, l-am născut greu și tot ce regret e că am cerut epidurala”

Cele două nașteri naturale ale Alinei au fost complet diferite: prima a fost grea, cu complicații, iar cea de-a doua, extrem de rapidă și ușoară.

Theodora Fintescu, redactor
naștere în Norvegia
După nașterea primului copil, recuperarea a fost greoaie și a durat aproape 6 luni. FOTO: Shutterstock

Cititoarea noastră Alina Granberg a scris pentru Totul Despre Mame experiența celor două nașteri naturale, în Norvegia: la primul copil, a suferit o fractură de coccis la naștere, iar la al doilea, totul a decurs fără probleme și extrem de rapid. Dacă după prima naștere a fost nevoie de spitalizare de 5 zile, după următoarea, mama și fetița au plecat acasă în câteva ore de la naștere. Redăm povestea celor două nașteri, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„După ce am citit poveștile de naștere ale unor mămici, m-am gândit să împărtășesc și eu experiențele mele de naștere naturală în Norvegia. Încep prin a menționa că aici nu ești încurajată să naști prin cezariană, iar la aceasta se apelează doar în cazuri de urgență. La prima naștere simțeam că am un bebe imens și îmi era teamă doar de rupturi. Dar ce știam eu atunci?

La dilatație 10, copilul nu coborâse

Un lucru pe care îl regret de la prima naștere este că am cerut epidurala! Cea mai proastă decizie a mea, pentru că după ea nu am mai simțit și nu am mai avut control asupra corpului. Dureri erau, însă nu înțelegeam mult din ele. Nu am simțit când să împing, din pacate, și împingeam când mi se spunea. Într-un final, am obosit și m-am panicat. Aveam dilatație 10, dar copilul era tot sus, pentru că nu avea loc să coboare din cauza capului său. Într-un final, și-a făcut loc singur și mi-a rupt coccisul.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Cea mai cruntă durere a fost a doua zi după naștere, când corpul era într-o paralizie continuă și nu mă puteam mișca în pat. A durat 6 luni până s-a sudat complet, și cu toate acestea am reușit să alăptez și să îmi fac piticul mare. L-am născut cu 4, 444 kg și 53 de cm. Imens!! Am pierdut și mult sânge la prima naștere, în prima zi am fost parcă în altă lume.

La a doua naștere, am lăsat corpul să își facă treaba

Am avut nevoie de transfuzii de sânge, însă medicii m-au salvat. Sunt pregătiți și știu ce poate veni cu o naștere naturală; tot ce regret este că am ales epidurala, și am să povestesc mai jos de ce. La a doua naștere știam clar că nu vreau nimic, niciun medicament. Doar să fiu lăsată în pace, să își poată face corpul treaba. A început travaliul și am fost trimisă să mă odihnesc până intru în naștere activă. Nu știam când să cobor în sala de nașteri, însă moașa mi-a spus să stau liniștită, că îmi voi da seama.

Când contracțiile au devenit foarte dese, soțul m-a pus în cărucior cu rotile și m-a dus repede în sala de nașteri. M-au pus pe masă, aveam dilatație 8 și mă gândeam că mai durează. Nu știam ce trebuie să simt când împing, dar știu că imediat după control le-am zis că nu vreau să mai stau pe spate și că nu îmi doresc să nasc stând întinsă, pentru a reduce riscul de ruptură de coccis din nou (eram predispusă, având deja antecedente).

S-a rupt apa odată cu nașterea copilului

M-am întors pe laterală, îmi țineam soțul de mână (el a stat non stop lângă mine la ambele nașteri), m-am uitat speriată la el și i-am zis că îmi vine să împing. Au fost 2 secunde de teamă, însă moașa m-a asigurat că bebe știe drumul în lumea asta mare, am împins și.. gata! Cea mai minunată naștere posibilă! S-a rupt apa odată cu ieșirea fetiței, iar ea a zburat în lume, cum zice soțul. Două zile am râs, am zâmbit și m-am minunat de ceea ce am experimentat.

10 copii aș mai naște, pentru că după fiecare naștere am simțit cum mă nasc și eu din nou. Corpul se reface, are nevoie doar de timp. Viața sexuală se reface, atata timp cât partenerul știe că urmează ca și el să fie tată, nu doar mama, mamă. Un alt lucru pe care țin să îl menționez este că aici nu ai doctorul tău, se naște cu moașa și cu asistentele medicale. Doctorul apare în cazuri grave (cum au apărut la mine câțiva medici când bebe nu putea să iasă și imediat după ce am pierdut mult sânge).

Controalele lunare la moașă te pregătesc pentru ce urmează, acolo spui ce dorești și cum dorești. La prima naștere am cerut cadă cu apă și am primit. 7 ore am stat în apă, iar acest lucru calmează mult contracțiile, însă nașterea nu e în apă, cel puțin nu în spitalele de stat. Nu mai spun că nu am dat niciun ban pentru naștere! Cu primul bebe am stat 5 zile în spital, cu fetița am stat câteva ore. Cele mai minunate clipe sunt imediat după ce contracțiile iau sfârșit și îți vezi minunile!”

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa contact@totuldespremame.ro. Mulţumim!

Dacă te-a impresionat această poveste de naștere, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa