O cititoare Totul Despre Mame ne-a trimis povestea nașterii primului ei copil, care a avut loc într-un spital de stat din Suedia, unde s-a simțit ajutată și înțeleasă. Redăm povestea integrală, așa cum ne-a fost trimisă:
„M-am trezit cu contracții în jurul orei patru dimineața. Fiind prima sarcină, nu știam exact dacă este momentul sau nu. Mi-am sunat soțul să vină acasă de la muncă și după ce a ajuns, am plecat spre spital. Contracțiile începuseră să fie din ce în ce mai dese.
Am ales să rămân în spital și bine am făcut
La ora 9, când am ajuns la spital, am fost controlată de două moașe care mi-au spus că sunt în travaliu pasiv și că pot să nasc în ziua aceea sau în următoarea. Mi-au dat de ales: fie să plec acasă, fie să o aștept pe doamna doctor care ar urma să mă controleze și să hotărască. Am ales să rămân, bineînțeles. La control, doamna doctor mi-a spus că am deja o dilatație de trei centimetri și că, în niciun caz, n-ar trebui să plec acasă.
M-au internat într-un salon, deoarece încă nu mi se rupseseră membranele și am rămas în așteptare. În ultimele săptămâni de sarcină, hotărâsem împreună cu o moașă că o să nasc în apă, însă din cauza durerilor din ce în ce mai puternice am cerut epidurală, ceea ce excludea nașterea în apă. Am fost controlată din nou la ora 14, când dilatația ajunsese la 5 cm.
Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.
Am avut lângă mine oameni care m-au ajutat și încurajat
Atunci mi s-a rupt și apa și am fost mutată în sala de nașteri, împreună cu soțul, care a stat tot timpul lângă mine. În sala de nașteri, contracțiile erau din ce în ce mai dese și durerile tot mai mari. Fiind sâmbătă, exista un singur doctor care putea să îmi administreze anestezia, iar acesta avea o urgență. Așa că am așteptat cu dureri groaznice, dilatându-mă până la 10 centimetri. În tot acest timp, soțul a stat lângă mine, împreună cu două moașe, care mă încurajau tot timpul. Am primit gaz, morfină, masaj, băuturi – au încercat totul ca să îmi fie mie cât mai bine.
După ce am ajuns la dilatația maximă, am început ușor, ușor să împing, încurajată de tot personalul prezent. Bebelușul meu era monitorizat tot timpul, iar eu încercam să împing în diferite poziții, ca să îi fie lui cât mai bine. După o oră și jumătate de împins, am reușit să nasc o fetiță de 3.480 de grame, perfect sănătoasă și incredibil de frumoasă. Imediat după naștere, fetița a fost pusă pe pieptul meu, iar soțul a tăiat cordonul ombilical. Am avut nevoie de foarte puține suturi după naștere. În tot acest timp, fetița noastră se bucura de contactul piele pe piele cu tati, sfătuit în felul acesta de moașe.
Am fost învățată să alăptez și să stimulez producția de lapte
Fetița nu a fost luată de lângă noi nicio secundă, iar după naștere am fost transferați în salon, unde am stat toți trei încă trei zile. În aceste zile, m-au ajutat să alăptez. Fetița mea era foarte lacomă, iar eu nu aveam încă lapte. Am învățat diferite poziții de alăptat și am fost ajutată în permanență de asistente. Singurul lucru neplăcut a fost că nu îmi recomandau să-i dau fetiței lapte formulă, deși era foarte agitată din cauza foamei iar eu îi rugam să-mi aducă. În cele din urmă, am primit lapte praf, însă ei mă încurajau foarte mult să o țin mereu la sân ca să stimulez lactația.
Am ajuns acasă cu amintirea unei experiențe plăcute
În cele din urmă, am avut o experiență absolut minunată. Exceptând contracțiile dureroase, am avut o experiență de nota 10, pe care aș repeta-o încă o dată dacă aș ști că va fi la fel. Personalul medical a fost foarte amabil, și cu mine, și cu soțul. M-a ajutat extrem de mult prezența soțului lângă mine pe toată durata nașterii. M-au ajutat foarte mult moașele, chiar dacă doar cu o vorbă bună. După 3 zile de stat în spital, am ajuns acasă cu o experiență plăcută. Bebelușa noastră a împlinit azi 4 luni și jumătate și e cel mai scump și iubit copil.”
Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa contact@totuldespremame.ro. Mulţumim!
Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naște în Suedia, s-ar putea să ți se pară interesante și următoarele articole:
- De ce preferă suedezele moașele în locul doctorilor?
- Naștere în Suedia. „În România mi s-a spus că am bazinul mic și că nu pot naște natural. Medicii suedezi mi-au demonstrat contrariul”
- Studiu: Părinții din Suedia sunt cei mai relaxați din lume