„Exercițiile de respirație învățate în sarcină m-au ajutat să fac față travaliului și să nasc cum am visat”

Nașterea Simonei a debutat natural, la 40 de săptămâni. Deși locuiește în Zalău, a preferat să nască la o clinică de stat din Cluj.

Theodora Fintescu, redactor
naștere la ginecologie 1 cluj
Atât în timpul nașterii, cât și după, Simona a avut parte de sprijin din partea personalului medical.

Pentru cititoarea noastră Simona, exercițiile de respirație învățate în sarcină au reprezentat cheia gestionării durerilor din travaliu. Ea s-a pregătit intens pentru nașterea naturală, atât fizic, cât și emoțional, a beneficiat de sprijin din partea personalului maternității și a avut nașterea pe care și-a dorit-o. Redăm povestea de naștere naturală, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„În timpul sarcinii mi-am setat mintea pentru naștere naturală și m-am pregătit atât fizic (exerciții fizice în fiecare zi, exerciții de respirație, nu am exagerat cu mâncarea), cât și psihic. Am decis că nu voi lăsa niciun medic să decidă pentru mine, nu voi accepta inducerea nașterii decât dacă voi depăși termenul, dar nici nu mă voi opune dacă cumva se va impune cezariana

M-am internat la 40 de săptămâni

Se apropia momentul nașterii. Domnul doctor m-a chemat într-o zi de luni la control, la clinica Ginecologie I Cluj-Napoca, cu gândul de internare, eu având 39 de săptămâni și 6 zile, dar niciun semn de travaliu. Am decis împreună să mai așteptăm câteva zile și să nu mă internez atunci. M-am întors înapoi acasă, în Zalău. Miercuri am mers din nou la control, la 40 de săptămâni și 1 zi și am decis că rămân pentru internare, cu gândul că vom ajuta debutul travaliului (cea mai mare groază a mea).

În ziua respectivă mi-au făcut analize, ecografii, monitorizare fetală, etc., iar eu mă plimbam de colo-colo, poate-poate se va declanșa travaliul singur. Trecuse ziua și nici urmă de născut, așa că m-am culcat, măcar să fiu odihnită pentru orice avea să urmeze. Joi dimineața la ora 7 am simțit o durere asemănătoare celei menstruale și am avut o mică scurgere roz. Pe parcursul zilei am avut câteva contracții serioase și multe altele superficiale, așadar începuse travaliul meu de unul singur fără niciun ajutor.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Moașa, o femeie deosebită

Seara începuseră contracții tot mai dese și mai puternice, iar medicul de gardă de peste noapte mă tot chema la control, dar parcă tot nu se intampla nimic. Într-un final, vineri dimineață, 9.12.2022, la ora 7, am ajuns la dilatatie 4 și m-au trimis în sala de nașteri. Eram epuizată după o noapte de travaliu intens, peste care nu cred că reușeam să trec fără pregătirea din timpul sarcinii – exercițiile de respirație m-au ajutat enorm! 

Mi-au montat epidurala și m-au încurajat să mă odihnesc. După câteva ore simțeam nevoia să împing, așadar am chemat moașa, o femeie deosebită, care mi-a explicat cum să împing și m-a încurajat pe tot parcursul expulziei. Sala s-a umplut de personal medical, a venit și domnul doctor care mi-a monitorizat sarcina, lucru la care nu mă așteptam. După 3 contracții și 9 împingeri, la 12:21, am născut o fetiță de 3,150 kg și 50 de cm.

M-am simțit în siguranță

După 4 ore am cerut să mi-o aducă și de atunci suntem mereu împreună. Asistentele m-au ajutat chiar și cu atașarea ei la sân, în fiecare zi veneau medicii de la Neonatologie să vadă bebelușii din salon și medicii care se ocupau de mămici. Am avut parte de nașterea dorită, m-am simțit în siguranță pe tot parcursul monitorizării sarcinii, internării și nașterii la Clinica de Ginecologie I din Cluj-Napoca, pe care o recomand tuturor viitoarelor mămici”. 

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă povestea mămicii al cărei travaliu a fost ușurat de exercițiile de respirație învățate în sarcină, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa