Două nașteri la Maternitatea Polizu. „Am numai cuvinte de laudă pentru tot personalul, de la medici la infirmiere”

Pentru Andreea, sprijinul emoțional primit din partea personalului a fost o mare surpriză plăcută.

Theodora Fintescu, redactor
frați născuți la Polizu
Cei doi frați, născuți în aceeași maternitate, au fost înconjurați de un personal medical competent și empatic.

Cititoarea noastră Andreea ne-a trimis povestea celor două nașteri la Maternitatea Polizu, loc în care au venit pe lume copiii ei la interval de mai bine de un an. Fiecare dintre cele două experiențe a fost încărcată de emoție și de suport maxim din partea cadrelor medicale. Ea spune că toată lumea s-a purtat impecabil, iar asistentele chiar i-au adus lapte și dulciuri. Redăm povestea celor două nașteri la Maternitatea Polizu, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Am tot citit articole despre nașterea la Maternitatea Polizu și am rămas surprinsă de recenziile unor mămici. Eu am născut de două ori la Maternitatea Polizu, prima dată în mai 2020, primul copil, iar a doua oară în octombrie 2021. Am numai cuvinte de laudă pentru tot personalul, de la infirmiere, la medici. Am avut complicații pe tot parcursul primei sarcini, mai exact contracții și sângerări, fapt care spre 35 de săptămâni a dus la intensificarea contracțiilor și a durerilor.

O asistentă mi-a aduc lapte și dulciuri

La 36 de săptămâni am plecat de urgență la spital, întrucât nu mai suportam durerile, nu cedau la niciun medicament. M-au internat și monitorizat zilnic, și chiar dacă nu era medicul meu de gardă, mă vedeau ceilalți medici. În total, până am născut, am fost văzută de 15 medici. Asistentele veneau și ma întrebau dacă s-a modificat ceva, dacă durerile au mai cedat, dacă am nevoie de ceva, ba chiar într-o seară aveam o poftă acută de lapte și una dintre ele și-a sunat colega care trebuie să intre în gradă și mi-au adus atât lapte, cât și dulciuri.

Am stat internată 10 zile în spital până am născut, mi-au făcut ecografii, controale locale și monitorizări ale contracțiilor chiar și la 2 noaptea. Nu am dat bani! De dragul felului în care s-au comportat, am luat câteva cutii cu bomboane, dar nimic altceva. În ziua nașterii, medicul a stat constant cu mine, se interesa de situația mea, coopera cu moașele din 15 în 15 minute.

Moașele m-au ajutat atât cu bagajele, cât și cu suportul psihic, pentru că eram foarte speriată, fiind prima sarcină și copilul având dublă circulară ombilicală. Totul a decurs super repede și imediat după momentul expulziei râdeam cu dânsele pentru că eu voiam să merg să mă plimb pe hol, voiam și la toaletă și alergau după mine cu acel cărucior, ca nu cumva să mi se facă rău.

În sala de nașteri au mai venit 3 domnișoare, una dintre acestea fiind medic neonatolog, celelalte două, asistente la neonatologie. Acestea veniseră cu prosoape îmbibate în apa rece, mi-au dat apă, iar medicul îmi vorbea foarte calm, ca să ma pot concentra pe respirație și să nu ma extenuez. Imediat după naștere mi-au arătat copilul și mi-au spus care este procedura, iar ulterior mi l-au adus în salon, la terapie.

O naștere frumoasă la Maternitatea Polizu.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Moașa era mereu cu zâmbetul pe buze

După ce m-au mutat în salon cu alte mămici (am stat 4 în camera, alături de copii), am avut parte de o moașă super calmă și implicată. Ne întreba dacă știm cum să spălăm bebeii, dacă știm să îi atașăm la piept, dacă știm cum se schimbă un scutec, tot ce trebuie să știe o mămică. Ne-a luat pe fiecare în parte și ne-a arătat cum trebuie să procedăm în mod corect, cum să facem când o sa ajungem acasă, ne-a dat tot felul de sfaturi utile, pe care le alte spitale nimeni nu le spune. Mereu cu zâmbetul pe buze, mereu lângă mamici, fără să i se ofere favoruri. De asemenea, imediat după ce m-au mutat în salon, mi-au adus ceai pentru stimularea lactației, mi-au adus ceva de mâncare și au luat legătura cu soțul meu, care era la muncă, pentru a-l anunța despre starea noastră, lăsându-ne pe noi sa ne odihnim.

Noaptea, pe la 2, am fost la ele cu copilul în brate pentru a le cere supliment, întrucât lactația nu se instalase așa cum aș fi vrut, iar bebe era foarte mâncăcios. I-au dat doua masuri (~30 ml) de lapte și apoi mi l-au adus în cameră pentru a se odihni. Medicul m-a vizitat de 3 ori după naștere, mi-a spus ce trebuie sa fac și ce trebuie sa iau, și, de asemenea, că după 6 săptămâni ma așteaptă la control.

La a doua sarcină a fost ceva mai bine, fără prea multe complicații, și spun asta pentru că la a doua morfologie se vedea ceva dubios pe monitor, medicul nu a vrut să-mi spună în prima etapă pentru a nu mă speria și m-a chemat și a doua zi pentru a repeta morfologia. A doua zi, pentru interpretare, cât și pentru liniștea mea, a mai chemat un medic pentru a-și spune părerea. La 34 de săptămâni am făcut Covid și am stat în casă, în izolare, timp în care m-am stresat foarte mult, făcându-mi griji pentru sarcină și tot felul de speculații pe care le-am auzit.

Doctorița nu a plecat până nu am născut, deși i se terminase garda

La 36 de săptămâni, imediat cum am ieșit din izolare, am fost la camera de gardă și am cerut să mi se facă ecografie pentru a vedea cum este bebe, dar și pentru liniștea mea. Ajunsă acolo, medicul meu se afla în concediu, dar Dr. C., fiind de gardă, l-a rugat pe un alt coleg de al dânsului să-mi facă ecografie și să-l anunțe care este evoluția (dr. C. mi-a monitorizat prima sarcină și m-a și asistat la naștere). Am avut norocul ca bebe sa evolueze foarte bine, placenta arăta bine, lichidul în cantitate normala, plus ca scăpasem de dubla circulară, fapt care m-a încurajat.

La finalul controlului, medicul mi-a dat termen o săptămână și jumătate până să nasc. Totul a decurs bine, iar în seara cu pricina, 19.10.2021, au început micile dureri. Am stat, am monitorizat contracțiile și pe la 2 dimineața m-am hotărât să merg la spital. La 2. 20 am intrat la camera de gardă și am fost preluată de o doctoriță tânără, super simpatică și liniștită care, spre surprinderea mea, în ciuda gărzii, a stat până am născut (orele 13), în condițiile în care la ora 8 trebuia să iasă din gardă.

Am fost dusă la sala de naștere cu dilatație 4-5 cm și am așteptat să mi se recolteze sânge și să mi se întocmească toate actele. În acest timp, doctorița de la sala de naștere m-a ținut de vorbă, ma întreba cum mă simt și mi-a permis să ma mișc, pentru a ajuta copilul să se așeze în poziția de naștere. Până dimineața, când a venit medicul meu, totul a fost relaxant și mă tot uitam la ceas și mă întrebam când nasc.

Văzând implicarea personalului, m-am simțit relaxată psihic

Între timp, a venit și moașa, un om deosebit de calm, care mi-a dat încredere, pentru că mă cam acaparaseră emoțiile. De fiecare dată când trebuia să mă controleze, îmi cerea acordul. Pe la 11:00 au început contracțiile adevărate, mai intense față de prima naștere, iar la 12:10 am născut. Am avut parte de o întreagă echipă care m-a asistat și efectiv m-a încurajat, deși îmi venea să plâng, întrucât mi se părea mult mai greu. După expulzie am înțeles de ce a fost mai greu, copilul avea 3.670 gr și nimeni nu se aștepta la o așa surpriză, ținând cont că la ultima ecografie avea în jur de 3.200 gr.

După doua încercări, bebelușul a ieșit și mi-a fost arătat. Imediat i-au fost curățate căile aeriene, iar medicul neonatolog s-a ocupat de restul lucrurilor. A zâmbit și s-a emoționat când a aflat ca fetița îi va purta numele. Chiar și acum, la a doua naștere, am avut parte de o experiență unică, de sprijin și încurajări din partea întregului personal.
M-am simțit relaxată psihic văzând comportamentul și implicarea personalului”.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa contact@totuldespremame.ro. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă povestea acestor nașteri la Maternitatea Polizu, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa