Cititoarea noastră ne-a trimis o poveste de naștere la 21 de ani, după o sarcină toxică și cu risc de avort. A născut natural, așa cum și-a dorit, și, deși a avut mici probleme după naștere, în patru zile s-a recuperat perfect. Redăm povestea de naștere, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:
”După atâtea relatări, am decis sa fiu și eu printre mămicile care si-au pus întreaga lor experienta a nașterii negru pe alb. Ei bine, ce pot spune despre mine este că am 21 de ani, sunt studentă și proaspăt mămică, de 4 luni mă tot învârt între scutecele, lăptic și „Rățuștele mele pe apă s-au dus”.
Povestea noastră începe acum un an când, pe data de 15 februarie 2020, două liniuțe marcau începutul unei vieți în trei. În urmă cu două săptămâni, mami și tati lovesc un animal aflat pe mijlocul străzii în plină noapte, scăpând doar cu mici răni fizice, dar psihic afectați din cauza evenimentului neplăcut.
Am schimbat medicul pentru a putea naște natural
Prima întâlnire a fost pe 10 martie, când micuțul meu copilaș era doar un săculeț embrionar și se dezvolta încetișor, încetișor, urmând ca în săptămânile următoare sarcina să se transforme într-una toxică, fără poftă de mâncare, cu grețuri, scădere în greutate. Cât despre doctorul care îmi urmărea sarcina, nu pot spune decât că mă speria la fiecare control și cerea bani pe măsura, de parcă îmi cumpăram copilul.
Ajungand la 4 luni, riscul de avort spontan era încă prezent, din spusele doctorului încă de la început. Eram cu psihicul la pământ, întrucât cezariana era singura opțiune de naștere, după cum spunea. Am decis să schimb doctorul, pentru că voiam o altă îndrumare și pe cineva care să mă protejeze și să mă încurajeze spre nașterea naturală atâta timp cât nu aveau să apară complicații.
Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.
M-am documentat și am găsit o doctoriță care mi-a calmat toată furtuna de sentimente și idei și cu care am si născut exact cum îmi propusesem. Atâta timp cât corpul nostru este făcut să dea naștere natural, nu văd de ce fugim și alegem nașterea artificială (căci așa numesc eu cezariana) fără un motiv bine întemeiat.
Naștere în săptămâna 41
Am stat 8 ore în travaliu, iar după ce am făcut toti pașii pentru internare, în jur de ora 12 am fost dusă la sala de nașteri, unde asistentele mi-au făcut analizele și testul pentru Covid, urmând apoi să aștept să mă dilat suficient, pentru că durerile nu erau tocmai contracții, dar la aproape 41 de săptămâni au decis că bebe trebuie să iasă.
După 3 ore, durerile deveniseră insuportabile, apa nu mi se rupsese, dilatație 6 cm. Nu mâncasem și nu băusem nimic de aproape 24 de ore, puterea îmi era inexistentă, dar în niciun moment nu m-am gândit să renunț, pentru că știam că va merita tot efortul. Motivația supremă era că îmi voi lua cât mai repede copilul în brațe, fără să stau condiționată de o sondă sau o tăietură pe abdomen. Nu judec pe nimeni, este alegerea fiecăreia, dar cred că ar trebui să fim mai documentate cu privire la acest subiect.
În spital, o nesimțire care întrece limitele
Evelin Andreea s-a născut pe data de 29 octombrie 2020, la ora 19:45, având greutatea de 3,300 kg și înălțimea de 49 cm. Micuța bucurie a ajuns la mine a doua zi după-amiază pentru că nu m-am simțit tocmai bine, am avut perfuzii cu fier și vitamine pentru că nașterea mă slăbise foarte mult și am avut câteva reprize de leșin.
Fetița a făcut icter, iar nivelul de bilirubină fiind ridicat, a trebuit să facă ședințe la lampă, însă după 4 zile, cât am stat internate, am fost amândouă recuperate total. Cât despre condițiile din spital…făra cuvinte! Personal deranjat că le iei din timpul de leneveală, igienă precară, mici vizitatori care se plimbă pe pereți și o nesimțire care întrece limitele.
Îi mulțumesc lui Dumnezeu că Evi este sănătoasă și nu a avut nevoie de îngrijiri suplimentare. Aveți grijă de voi și de comorile voastre! Sănătate!”
Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa contact@totuldespremame.ro. Mulţumim!
Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere la 21 de ani, te invităm să citești și:
- Naștere în apă la 19 ani, în Italia. ”Am fost tratați regește, fără să dăm niciun ban”
- Gravidă la 16 ani. ”Toți mă priveau cu dispreț în România și îmi spuneau că mi-am distrus viața!”
- 9 motive pentru care nașterea prin cezariană nu trebuie să fie controversată