Condițiile de naștere în Anglia. „Am născut la stat, având condiții pe care în România le găsești la privat”

Internarea este recomandată atunci când contracțiile sunt regulate, la 5 minute.

Theodora Fintescu, redactor
nou nascut la maternitate in anglia
Internarea în spital a durat 24 de ore, iar ulterior mama și copilul au fost monitorizați acasă.

Cititoarea noastră Mirela ne-a trimis o poveste de naștere naturală și ne-a descris condițiile de naștere în Anglia, dorind să le încurajeze pe gravidele speriate de apropierea nașterii. Experiența ei este una frumoasă, așa cum ar trebui să fie nașterile tuturor gravidelor. Redăm povestea de naștere naturală în Anglia, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

”Sunt o proaspat mămică și am avut parte de o naștere naturală în Anglia. Aici ai doar trei opțiuni de a naște: în apă, acasă sau la spital. Nu se face cezariană la cerere, cezariana este doar pentru cazuri grave. Dacă chiar îți dorești, se face o comisie cu un doctor, un psiholog și un anestezist, ți se prezintă riscuri și avantaje și apoi se ia decizia. 

Ești chemată la spital când contracțiile sunt la 5 minute

Aveam termenul în 21martie, dar bebelina nu părea să își dorească să apară. În data de 25, dimineața, m-am trezit cu o ușoară sângerare. Am sunat la spital, pentru că așa este procedura aici, te prezinți la spital doar în momentul în care ai contracții din 5 în 5 minute. Ei merg pe ideea de a sta cât mai mult în confortul tău de acasă, dar dacă le spui că te simți mai în siguranță la spital poți merge liniștită.

Am ajuns la spital la ora 9.00 și am fost preluată de o doamnă doctor, care m-a conectat la aparate. Aveam dilatație 2 și contracții regulate, doar că eu nu le simțeam deloc, am și făcut glume pe seama asta cu asistentele. Medicul mi-a rupt membranele, decizând inducerea travaliului și a nașterii.  La ora 19 a început procedura. În tot acest timp, am fost informată de tot ceea ce ține de procedură, ce înseamnă, cât trebuie să stau cu primul medicament, cât cu al doilea, care sunt riscurile etc.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

”Știu că te doare, dar noi suntem aici să te ajutăm!”

La ora 19.20 au început contracțiile, ca la ora 21 să am dilatație 8 și contracții regulate. Nimeni nu se aștepta, au fugit cu patul la propriu în sala de nașteri. M-au mângâiat pe cap, m-au încurajat pe tot parcursul travaliului, îmi spuneau mereu: ,,I know it’s painful, but don’t be scared, we are here to help you, to be safe/ You are strong,, (Știu că doare, dar nu-ți fie teamă, noi suntem aici să te ajutăm, să fii în siguranță/ Ești puternică”). A ajuns și soțul (în contextul Covid, nu a avut voie să asiste decât la naștere). Am născut la 21.40 o bebelina de 4 kg, mi-au pus-o pe piept și așa a rămas o oră, apoi au șters-o (aici nu se spală copilul la naștere), au controlat-o și am pornit cu ea în salon. 

Acolo am fost lăsată să fac un duș, m-au întrebat cum aș dori să hrănesc bebele, prin alăptare sau cu formulă, am ales alăptarea și au venit 3 specialiste în ajutor, care mi-au arătat tehnici de punere a copilului la sân. Au stat 4 ore cu mine să mă ghideze, dar, din păcate, nu am avut lapte. Mi-au dat ele formula gata preparată, la ora 07 a venit doctorul, ne-a controlat pe amândouă și am plecat acasă.

Asistentele nu atingeau copilul fără să-mi ceară permisiunea

Dacă îți lipsea ceva din bagaj (scutece, absorbante, cămașă de alăptat, absolut tot), aveau ei și îți dădeau cu mare drag, fără a aduce altele la schimb. În tot acest timp, copilul nu a plecat nici o secundă de lângă mine. Când veneau asistentele să verifice ceva, prima dată eram întrebată: ”Pot să pun mâna pe copilul tău?”. După ce le dădeam acordul, puneau mâna pe bebe. Am stat doar 24 de ore în spital, iar la externare am primit cremă pentru sâni, lapte, suzete și multe informații despre ce să facem și ce nu în primele zile.

15 zile după naștere am avut parte de vizite pentru control, atât pentru copil, cât și pentru mine, și de consiliere psihologică. Pentru toate acestea, nu am plătit nici măcar un leu, totul a fost gratis, toate ecografiile, analizele, nașterea, mâncarea din spital- totul a fost asigurat de faptul că eu aveam contract de muncă, plăteam taxe. Am născut la un spital de stat, cu niște condiții pe care în România le au doar spitalele private Dacă ar fi să mai nasc odată, tot Anglia aș alege ,fără doar și poate”.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această relatare despre condițiile de naștere în Anglia, te invităm să citești și:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa