„Cezariana nu este varianta ușoară de naștere. Eu am avut dureri chinuitoare după operație”

Deși ambele nașteri ale Valentinei au fost prin cezarinaă, la cea de-a doua suferința a fost mai mare odată ce a trecut efectul anesteziei.

Theodora Fintescu, redactor
două nașteri prin cezariană
Dacă ar fi putut alege, Valentina ar fi preferat să nască natural.

Cititoarea noastră Valentina F. ne-a scris cum au decurs cele două nașteri ale ei, experiențe care i-au demonstrat că, uneori, cezariana nu este varianta ușoară de naștere. Cel mai greu i-a fost la venirea pe lume a celui de-al doilea copil, când operația a fost urmată de dureri puternice. Redăm povestea celor două nașteri, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Nu aș vrea să mai aud vreodată diverse persoane spunând că femeilor care nasc prin cezariană le este ușor pentru că scapă astfel de travaliu. Sunt grele ambele variante, dovadă fiind recuperarea mea după cezariană.

Deși mi-am dorit naștere naturală, am ajuns la cezariană

În 2018 am rămas însărcinată cu primul meu copil, iar sarcina mi-a fost monitorizată de o doamnă doctor de la Spitalulul „Ion Cantacuzino”. Pe tot timpul sarcinii m-am gândit la copilașul meu, pe care abia așteptam să-l văd și să-l strâng în brațe. Optasem pentru naștere naturală. Totul a fost bine în sarcină, însă la 41 de săptămâni, când travaliul nu se declanșase încă, medicul a decis că, spre binele lui, e nevoie de cezariană.

Am ajuns astfel să nasc așa cum nu aș fi vrut, prin cezariană. Operația a decurs foarte bine, la 8:15 a venit pe lume prima noastră comoara, o fetiță de 3, 240 kg, 51 de cm, perfect sănătoasă! Eram în culmea fericirii, cu toate că nu știam la ce să mă aștept după ce va trece efectul anestezie. Din fericire, a fost suportabilă durerea.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

A doua cezariană, groaznică

A doua zi am putut să mă ridic cu greu, dar m-am ridicat, însă după primii pași am simțit o amețeală teribilă. Avusesem anemie pe perioada sarcinii, am pierdut mult sânge și la naștere, era inevitabil. Au urmat perfuzii ce includeau fier, aveam mâna umflată, de parcă mă înțepaseră 20 de albine. Nici nu puteam închide pumnul. În fine, am ajuns în sfârșit la bebelușul meu, nu înainte de a urca niște trepte ce credeam ca nu se mai termina. Recuperarea a fost cât de cât ok.

A doua cezariana însă a fost groaznică! În 15 noiembrie 2022, l-am născut pe cel de-al doilea copil, un băiețel de 3, 500 kg și 50 cm, perfect sănătos și curat, după spusele aceleași doamne doctor cu care am născut și fetita. Am intrat în sala de nașteri cu frica-n sân, pentru că auzisem că la a doua cezariană unele femei au dureri în timpul procedurii.

Plângeam de durere

Cu toate ca am intrat cu tensiunea mare în sala de operații, după anestezie mi-a scăzut atât de rău încât am avut stări de voma, iar dacă nu ascultam recomandarea medicului de a nu consuma nimic înainte de naștere m-aș fi înecat cu propria vomă. M-am liniștit imediat ce am auzit plânsul copilașului și e incredibil cum nașterea lui, alături de vorbele bune venite de la personalul medical, au făcut ca toată frica să dispară. 

Dar greul abia începea. Din punctul de unde mi se făcuse anestezia și până după ceafă aveam o durere cumplită. Nu mai zic de senzația de frig, chiar dacă în sala era numai bine de stat în tricou. Tremuram din toate încheieturile. La terapie, o fată care născuse tot prin cezariană înaintea mea era amortită bine, în timp ce eu deja puteam să-mi mișc genunchii.

După ce a trecut de tot efectul anesteziei, am avut dureri chinuitoare. Efectiv plângeam de durere, ceea ce la prima cezariană nu se întâmplase. Parcă nici calmantele nu-și făceau efectul, iar mâna mea deja nu mai suporta perfuziile. Ridicarea mi-a fost grea, în salon îmi era frică până și să mă întind când era vorba să mă odihnesc. Deși nu a fost ușor, m-am recuperat totuși bine. Concluzia mea este că cezariana, fie că este la alegere, fie că e necesară, nu reprezintă varianta ușoară de naștere”.  

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa contact@totuldespremame.ro. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa