Cititoarea noastră Roxana a născut prin cezariană la Târgu Jiu, iar după naștere a fost transferată la o altă maternitate, fiind diagnosticată cu Covid. Ea spune că modul în care a fost tratată la maternitatea din Târgu Jiu o face să stea departe de acum de spitalele de stat. Este însă recunoscătoare personalului maternității din Târgu Cărbunești, unde a fost mutată după naștere și îngrijită cu respect și empatie. Redăm povestea nașterii, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:
„Am 21 de ani, sunt din Târgu Jiu, județul Gorj, iar în urmă cu un an și patru luni am devenit mămică pentru prima dată. Înainte de naștere, aveam în minte un întreg scenariu despre cum vor decurge lucrurile. Pe măsură ce treceau zilele, eram din ce în ce mai fericită și nerăbdătoare să îmi văd minunea. Însă toate visele mele legate de nașterea în sine s-au spulberat.
Personal recalcitrant
În data de 26 septembrie 2021, la ora 8:00 dimineața, m-am trezit cu dureri de burtă, iar la scurt timp după debutul acestora mi s-a rupt apa. Mi-am pus rapid în bagajul de maternitate ce mai era nevoie și am pornit către spital. Odată ajunsă acolo, m-au pus să mă schimb în pijamale, iar apoi mi-au făcut un test Covid rapid, care s-a dovedit negativ.
Doamna de acolo mi-a spus că nu pot urca în maternitate cu tot cu bagajul pregătit și că trebuie să-mi opresc esențialul, adică sticla de apa, biscuiții, vata și o pereche de sosește, pe care mi le-a pus într-un sac de nailon. Am întrebat-o de ce nu pot lua și hainele copilului, care erau curate și călcate, nu erau de pus în acel sac, și mi-a răspuns: „Doamnă, nu ai nevoie de ele că nu naști acum, dacă naști vine bărbac-tu și ți le aduce, că eu le car la etaj, nu tu!”
„Dacă toate ar fi ca tine, unde dracu crezi că am ajunge?”
Am ajuns în camera de travaliu, acolo m-a verificat moașa și a constatat că aveam ditalație de 2 cm. După care toată lumea a plecat și am rămas singură. Durerile au început să fie îngrozitoare. A venit o doamnă doctor, s-a uitat în dosarul meu și m-a întrebat de ce nu nasc cu doctorul care mi-a monitorizat sarcina. I-am spus că nu știam că tocmai azi mi se va declanșa travaliul și că îmi doresc să nasc natural, nu prin cezariană.
M-a pus la monitorizare 20 sau 30 de minute, care au trecut foarte greu din cauza durerilor, iar apoi mi-au recoltat din nou probe pentru un al doilea test Covid, PCR. M-au lăsat iar singură o oră, iar când a venit din nou doctorița am început să plâng și să o implor să îmi facă oxitocină pentru a mă dilata mai repede sau să îmi dea ceva pentru durere, pentru că nu mai suportam. Răspunsul a fost: „Dar ce ai, dragă? Dacă toate ar fi așa ca tine, unde dracu crezi că am mai ajunge?”
Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.
Cezariană de urgență, fără explicații
Până la urmă, mi-a făcut un No-spa, mi-a verificat dilatația, care nu avansase, și m-a pus din nou la monitor. Când s-a uitat pe datele de monitorizare, a spus că mă bagă în cezariană de urgență. Speriată, am început să plâng, mă gândeam la tot ce e mai rău. Ajunsă în sala de operații, am început să pun întrebări, dar nu am primit răspuns.
La 20:30 a ieșit minunea mea, iar la 21:30 eram în ATI. Țin să mai precizez faptul că m-au luat de pe masa de operații ca pe un gunoi și m-au pus pe pat într-un mare hal. După o jumătate de oră, a venit doamna doctor să îmi spună că rezultatul noului test Covid este neconcludent, așa că trebuie să îmi facă un altul, urmând să vină rezultatul a doua zi.
Test Covid pozitiv, urmat de transferul către Târgu Cărbunești
Toate bune și frumoase, vine dimineața. M-am ridicat din pat, am fost la baie, am mâncat, așteptam să vină cu rezultatul testului și să mă duc să-mi văd copilul, să-l iau în brațe, să-i pot simți mirosul de bebeluș. Într-o secundă, lumea mea s-a prăbușit. A venit o doamnă asistentă și mi-a spus că testul Covid a ieșit pozitiv, că nu pot merge la copil și că voi fi transferată la Spitalul din Târgu Cărbunești. Am întrebat despre copil, mi-a spus că dacă și testul lui va fi pozitiv va fi transferat și el cu mine și vom sta 14 zile internați.
Am avut un șoc, nu mă puteam opri din plâns. Mi-am luat lucrurile și am fost mutată într-o rezervă, iar de la ora 10:00 până la ora 17:00 nu a venit nimeni la mine să îmi facă un calmant, o perfuzie sau să mă întrebe dacă sunt bine. La ora 17:00 m-am dus spre picioarele mele cu o asistentă spre Ambulanță. Abia mă țineam pe picioare.
Odată ajunsă la spitalul din Târgu Cărbunești, parcă am ajuns în rai. Nici nu am intrat bine pe ușă, că imediat au sărit asistentele să mă ajute. M-au dus în salon, mi-au făcut calmante, anticoagulante în burtă, plus că au stat lângă mine și m-au sprijinit moral. Îi mulțumesc lui Dumnezeu și asistentelor de la Târgu Cărbunești că au fost lângă mine, altfel cred că intram în depresie. Din cauza condițiilor și a personalului spitalului din Târgu Jiu, nu îmi mai doresc să aud vreodată de spitale de stat! Dacă voi mai naște vreodată, cu siguranță voi alege spital privat”.
DISCLAIMER: Povestea prezentată este scrisă integral de cititoarea Totul Despre Mame și reprezintă exclusiv punctul de vedere al autoarei. Este o expunere subiectivă a unui moment trăit de cititoarea noastră.
Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa contact@totuldespremame.ro. Mulţumim!
Dacă te-a intrigat această poveste de naștere prin cezariană la Târgu Jiu, îți recomandăm să citești și:
- Naștere la Spitalul 700 din Târgu Jiu. „Acum să te văd dacă ești în stare să împingi. Că de urlat și plâns ești bună”
- Naștere la Târgu Jiu. „Eu plângeam de durere, iar moașa îmi spune că nu m-a pus ea să fac copii”