Cezariană la Clinica Ginecologie 1 din Cluj. „Nu aveam medic la această clinică, dar s-a ocupat de mine un înger păzitor de aici”

Deși medicul s-a purtat impecabil, mămica are și amintiri triste din maternitate.

Theodora Fintescu, redactor
„Am simțit că sunt pe mâini bune”, spune mama despre doctorița care a fost îngerul ei păzitor
„Am simțit că sunt pe mâini bune”, spune mama despre doctorița care a fost îngerul ei păzitor

  O cititoare Totul Despre Mame ne-a scris povestea ei de naștere prin cezariană la Clinica Ginecologie 1 din Cluj, unde, deși s-a prezentat pentru prima dată doar la naștere, a avut norocul de a fi preluată de o doctoriță empatică și binevoitoare. Mămica nu are aceleași cuvinte de laudă pentru personalul de la Terapie Intensivă și spune că a întâlnit și angajați care nu ar avea ce căuta într-un spital. Redăm povestea de naștere așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

  „Povestea mea a început în 27 iulie 2021 când, dimineața la 4, am făcut un test de sarcină care a ieșit pozitiv. M-am programat la o primă ecografie, unde s-a confirmat sarcina de 6 săptămâni și 1 zi. Am repetat ecografia după 2 săptămâni, sarcina era în evoluție, și de aici a continuat totul, cu mici peripeții peste care am trecut cu bine.

  Am început să mă simt rău

  Am fost monitorizată la o clinică privată de renume, de o doamnă doctor la care am mers în urma unei recomandări. La dublu test, pentru că bebe era mai mare, s-a mutat data menstruației, iar de aici a început ”distracția”. Timpul a trecut, termenul se apropia și nu aveam niciun semn de la bebe că ar vrea să vină. Am făcut bai calde, plimbări lungi, am urcat scări, dar bebe tot nu voia să vină.

  Undeva în apropierea datei probabile a nașterii, am început să mă simt rău. Mă durea spatele tare și îmi era greață, așa că am luat bagajul și am mers la urgență, la Clinica Ginecologie 1 din Cluj. Acolo, prima întrebare a fost dacă am medic în acea maternitate. Am spus că nu. Doamna a strâmbat puțin din nas, însă m-a dus într-o sală de monitorizare unde trebuia să stau cam 20 de minute.

  Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de mămică citind două cărți de referință despre alăptare și îngrijirea bebelușului, scrise de Dr. Jack Newman, respectiv Dr. William Sears. Îți propunem pachetul la preț special ”La început de drum”. Detalii AICI.

  Mi-am întâlnit îngerul păzitor

  A intervenit o urgență și m-au uitat acolo vreo 45 de minute. Ulterior, m-au dus într-un salon, mi s-a administrat un Nospa, am fost văzută la ecograf și trimisă acasă. După câteva zile, m-am întors în Urgență la același spital, s-a repetat aceeași procedură și iar am fost trimisă acasă. Cu toate acestea, am întrebat ce să fac dacă trec de termen, pentru că doamna doctor care mi-a monitorizat sarcina mi-a zis clar că la 40 de săptămâni să merg la spital. S-a stabilit să mă duc în data de 25 martie pentru monitorizare, dimineața la 8.

  Cu bagajul după mine, am mers. Atunci mi-am întâlnit îngerul păzitor, o doamnă doctor deosebit de empatică și de caldă care, împreună cu rezidenții ei, s-a ocupat de mine. A răsfoit dosarul de sarcină și a descoperit că, de fapt, nu aveam 40 de săptămâni și 3 zile, ci 39 de săptămâni si 3 zile, iar data probabilă a nașterii avea să fie 29 martie.

  Durerile erau mari, am cerut cezariană

  A mai trecut cumva până în 29, dată la care mi-am dat seama că mi s-a rupt apa. Am mers de urgență la spital, am fost văzută la ecograf și internată. Noaptea au început contracțiile, din 10 în 10 minute. Dimineața la 9 am fost consultată de un domn doctor rezident și trimisă în sala de nașteri, cu dilatație de 1 cm. Eram nedormită și nemâncată, pentru că mi s-au permis doar lichide (apă, ceai, iaurt de băut, supă goala).

  Au trecut orele, la dilatație de 4/5, cu acordul moașei mi s-a administrat epidurala. Am reușit să ațipesc vreo 30 de minute, iar contracțiile s-au rărit în loc să accelereze. Am primit oxitocină, iar durerile au revenit. Am cerut cezariană, însă o doamnă doctor mi-a spuns că pentru dureri nu se face cezariană. Dacă era un domn înțelegeam, dar așa…

  Printre contracții și dureri, aud o voce cunoscută. Era doamna doctor care s-a ocupat de mine și în 25 martie, m-a recunoscut și a anunțat că se ocupă ea. Atunci am simțit că sunt pe mâini bune. La o contracție mi s-a făcut controlul necesar, s-a constatat că bebelușa avea o poziție care nu permitea nașterea naturală, și s-a anunțat că se face cezariană de urgență. În 10 minute am fost toaletată, anesteziată și urcată pe masa de operație.

  Am lacrimi în ochi când îmi amintesc de comportamentul unora

  La ora 18:11 am auzit pentru prima dată plânsul micuței, care s-a calmat instant când mi-a auzit vocea. În timpul operației, medicul anestezist a fost lângă mine non stop și m-a ținut de mână, doamnele de la neonatologie au făcut poze și au filmat. După operație, două domnișoare doctor, rezidente, m-au cusut finuț (abia se mai vede o ușoară urmă), iar doamna doctor a venit să mă țină de mână și să mă felicite.

  Știu că dacă nu era ea, stăteam mult și bine în dureri, deși trecuseră deja vreo 16 ore, dacă nu și mai mult, și tot nu cred că puteam naște natural. Nu regret niciun moment că am ajuns la cezariană, mai ales că a fost făcută de o super doamnă doctor, care a reținut inclusiv numele bebelușei.

  Cât am stat în spital am fost ajutată cu tot ce am avut nevoie, deși unele dintre doamnele angajate aveau replici absurde și nu ar trebui să lucreze acolo. Au trecut 4 luni și aproape jumătate de atunci și încă mai am lacrimi în ochi când îmi amintesc. Și nu, nu sunt în depresie, ci am rămas dezamăgită de comportamentul unora dintre persoanele de la ATI și apoi de pe partea de lăuzie”.

  Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!

  Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere prin cezariană la Clinica Ginecologie 1 din Cluj, îți recomandăm să citești și:

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa