O cititoare Totul Despre Mame a ales să nască prin cezariană la cerere de teama moașelor pe care le cunoscuse cu mulți ani în urmă, când făcea practică la maternitatea spitalului din Suceava. După două nașteri, la distanță de 5 ani una de cealaltă, și-a dat seama că personalul spitalului s-a schimbat în mare parte și că majoritatea moașelor din vechea gardă au fost înlocuite. Redăm povestea nașterii, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:
„În urmă cu aproape 6 ani (în anul 2017) am adus pe lume prima mea minune, născută prin cezariană la Spitalul Județean Suceava. Mereu am fost îngrozită de nașterea naturală, asta pentru că asistasem la câteva nașteri naturale în timp ce îmi făceam stagiul de practică în spital, în timpul Școlii Post Liceale. Nu m-a speriat niciodată durerea sau nașterea în sine, m-a speriat doar atitudinea moașelor, felul în care vorbeau și se comportau cu femeile care în acel moment aduceau un copil pe lume. Tot acel moment magic, unic și special pentru orice femeie, era umbrit de jignirile, urletele și înjosirile moașelor.
Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.
O primă experiență pozitivă
După acea perioadă, mereu mi-am spus că eu niciodată nu voi naște natural pentru a nu avea contact cu moașele. Prefer să fiu operată de către medicul meu și fericirea acelui moment să nu îmi fie perturbată de nimeni. Pe 3 aprilie 2017 am născut prin cezariană primul meu copil, o fetiță de 3,030 kg și 51 cm. Totul a decurs cum speram și cum îmi imaginam, am avut parte de o naștere și de o recuperare foarte ușoare și m-am putut bucura de copil cu inima deschisă, fericită și cu psihicul puternic. Personalul s-a comportat profesionist și uman, eu am avut un vibe bun de la începutul până la sfârșitul internării noastre în spital.
Cea de-a doua naștere a fost tot cezariană. După 5 ani de negocieri și amânari, am rămas însărcinată și a venit momentul mult așteptat, nașterea. De data aceasta, aduceam pe lume un băiețel de 3,500 kg și 51 cm. Fusesem programată de către medicul meu pentru data de 5 mai 2022 pentru cezariană. Deși prima cezariana a fost ușoară și mi-a plăcut experiența din spital, de data aceasta aveam mari emoții și mă simțeam de parcă aș fi născut pentru prima dată.
M-a înțepat de 5 ori pentru anestezie
Ajunsă la spital, mi s-au făcut toate procedurile necesare pentru internare și am fost condusă într-un salon, unde am așteptat câteva ore până am fost dusă în sala de operatie. Tot personalul a fost drăguț și m-am bucurat că lucrurile au rămas la fel ca acum 5 ani. Ajunsă în sala de operații, cu niște emoții cum nu mai avusem în viața mea, m-a preluat doamna doctor anestezist. Din cauza emoțiilor și a contracțiilor care cred ca mi s-au declanșat la montarea sondei urinare, nu am putut sta în poziția corectă și din această cauză am fost înțepată de 5 ori până să îmi facă anestezia.
În timpul operației am simțit niste lucruri ciudate, am fost zdruncinată de aveam impresia că mă aruncă de pe masa de operație, simțeam că îmi umblă prin burtă, a fost oribil față de prima cezariană, când nu am simțit absolut nimic. În salonul de reanimare, tot personalul a fost la dispoziția noastră, ne-a ajutat cu absolut orice am avut nevoie: calmante, apă, telefoane etc.
Dacă ai nevoie de o vorbă bună, are cine să ți-o ofere
A doua zi mi-a fost adus bebelușul, care la fel a fost foarte bine îngrijit de către asistentele de la Neonatologie. Tot ele ne-au ajutat pe noi, mamele, să atașăm corect copiii la sân și să alăptăm. Concluzia poveștii mele este că în Spitalul Județean Suceava găsești personal extraordinar, empatic, profesionist și poți merge să naști cu inima deschisă, pentru că vei fi îngrijită cum trebuie, iar dacă ai nevoie de o vorbă bună, are cine să o ofere. Din poveștile cunoștințelor mele care au născut natural, moașele de aici nu mai sunt toate cum erau pe vremea când eram eu în practică. Multe au ieșit la pensie și au lăsat loc altor moașe, mai empatice”.
Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa contact@totuldespremame.ro. Mulţumim!
Dacă ți s-a părut interesantă povestea nașterii prin cezariană la cerere, îți recomandăm să citești și:
- Naștere în Linz, Austria. „Eram decisă să vin în România pentru cezariană la cerere, însă am născut în Austria, prin cezariană de urgență”
- Naștere la Torino. „Mi-am dorit cezariană la cerere, dar nu au acceptat. Nici epidurala nu a fost posibilă”
- Naștere naturală la maternitatea din Suceava. „Moașele care m-au ajutat pe mine au lăsat-o pe colega mea de salon să agonizeze”
- Naștere la Fălticeni și la Suceava. „Nu au contact condițiile, ci faptul că puii mei s-au născut înconjurați de oameni buni”
- Naștere prematură la Suceava. „Dacă puteam deschide geamul de la salon, m-aș fi aruncat”