Cezariană de urgență la maternitatea din Brașov. „Mi s-a vorbit foarte urât și m-au lăsat să mă chinui singură 12 ore”

Mult timp după externare, mama a suferit din cauza atitudinii personalului maternității.

Theodora Fintescu, redactor
cezariană la brașov
La internarea în spital, mama a fost asigurată de medicul care i-a urmărit sarcina că va fi bine îngrijită și tratată. Lucrurile nu au stat însă deloc așa.

  O cititoare Totul Despre Mame, care a născut prin cezariană de urgență la maternitatea din Brașov, a avut parte de o experiență traumatizantă, la care a contribuit atât travaliul greu, finalizat cu o intervenție chirurgicală, cât și atitudinea personalului maternității. Ea spune că a fost tratată fără respect, că i s-a vorbit urât și că medicul de gardă i-a făcut o serie de reproșuri, pe ton ridicat. Redăm povestea nașterii, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

  „Acum 2 ani am născut o minune de băiețel la maternitatea din Brașov. Tot de 2 ani de zile încerc să scriu experiența mea, o naștere traumatizantă, care m-a făcut mult timp să mă simt mai puțin mamă. Am rămas însărcinată la 27 de ani, iar copilul a fost foarte dorit. Sarcina, fără probleme, a fost urmărită la privat de unul dintre cei mai buni doctori din oraș, care profesa și la maternitatea de stat.

  Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În Shop Totul Despre Mame găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

  Nu mi-am făcut griji, eram convinsă că voi fi pe mâini bune

  Am ajuns la 40 de săptămâni, nu aveam probleme, așa că îmi doream să nasc natural. Medicul meu intra în concediu și mi-a spus că dacă nu doresc cezariană va trebui să nasc cu cine este de gardă, dar să nu îmi fac griji, că totul va fi bine. Nu mi-am făcut griji, chiar mă gândeam că orice doctor va fi acolo va fi implicat și o să fie ok dar, din păcate, nu a fost așa.

  La 40 de săptămâni și 3 zile, într-o zi de duminică, am început să sângerez și am ajuns la maternitate cu dilatație 3 cm. La scurt timp, mi s-a rupt apa și au început durerile mari. După câteva ore în care nu a venit nimeni să mă vadă (aparent, duminica nu era nicio moașă de serviciu), doctorul de gardă a constatat că aveam tot dilatație 3 cm, deși trecuseră câteva ore și eu eram în dureri mari, iar contracțiile erau puternice.

  Mi s-a vorbit foarte urât

  Câteva ore am stat în dureri groaznice, singură în sala de nașteri. Chemam cu disperare pe cineva și nu venea nimeni. Mi s-a urlat în față că dacă voiam moașă trebuia să nu mă trezesc să nasc duminica și mi s-a spus să mă descurc singură. După alte câteva ore de chin și la 12 ore de la ruperea apei, în urlete din partea medicului de gardă, care îmi reproșa că e vina mea că nu mă dilatat, mi s-au oprit contracțiile, aparent pe baza emoțională.

  Aveam dilatație 6 cm când s-a decis să fiu băgată în cezariană de urgență. Mi s-a vorbit foarte urât în tot acest timp și am auzit-o pe asistentă spunându-mi chiar „vaca care urlă”. Timp de aproximativ 12 ore de travaliu am fost lăsată singură, fără nimeni care să îmi spună o vorbă bună. Medicul și asistenta veneau doar la câteva ore să verifice dilatația.

  Am plâns săptămâni întregi

  După finalizarea operației, medicul a venit și mi-a spus să nu spun nimănui că am născut, ci că mi s-a extras copilul din burtă. Mi-a mai spus că dacă eram mai calmă poate reușeam să mă dilat și îl scuteam de o operație într-o noapte de duminică. Sunt mulțumită că bebelușul meu a fost ok, însă mi-a luat foarte mult timp să trec peste această experiență. Am plâns săptămâni întregi și auzeam și noaptea urletele și cuvintele urâte ale acelui doctor. 

  Nu am depus nicio sesizare scrisă la maternitate, deși poate ar fi trebuit, pentru că starea mea emoțională de atunci nu a fost prea bună. Povestea mea nu este ca să acuz pe cineva, de aceea nici nu am dezvăluit numele doctorului cu care am născut. Povestea mea este strict pentru alte femei care au trecut prin asta sau care pur și simplu cred că așa ceva nu se mai poate întâmpla în spitalele noastre”.

  DISCLAIMER: Povestea prezentată este scrisă integral de cititoarea Totul Despre Mame și reprezintă exclusiv punctul de vedere al autoarei. Este o expunere subiectivă a unui moment trăit de cititoarea noastră.

  Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

  Dacă te-a intrigat experiența trăită de această mamă, care a născut prin cezariană de urgență la maternitatea din Brașov, îți recomandăm să citești și:

  Îți recomandăm să te uiți și la acest video

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa