Cezariană de urgență în UK. „După 24 de ore de la operație, am plecat acasă”

Nașterea ar fi trebuit să aibă loc în apă, conform planului făcut cu moașa.

Theodora Fintescu, redactor
naștere prin cezariană în UK
Recuperarea după cezariană a fost ușoară, iar singurul regret al mamei este că medicii nu i-au făcut operația mai repede. FOTO: Shutterstock

O cititoare Totul Despre Mame ne-a scris povestea nașterii copilului ei printr-o cezariană de urgență în UK, după un travaliu greu, care a lăsat-o fără energie. Deși pe toată perioada sarcinii moașa care a monitorizat-o i-a spus că va putea naște natural, în timpul travaliului copilul s-a așezat într-o poziție care a impus cezariana, după o încercare eșuată de folosire a forcepsului. Redăm povestea, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Încep prin a-mi spune parcursul sarcinii, poate experiența mea ajută și alte cititoare. Când am aflat că sunt însărcinată, deja aveam 11 săptămâni și 5 zile. Prima ecografie pe care am făcut-o a fost la o clinică privată, pentru că nu eram înscrisă în acel moment la medic de familie. M-am înscris ulterior și a urmat și o primă întâlnire cu moașa, la 13 săptămâni și 2 zile. Eram oarecum speriată că e doar o moașa și nu un ginecolog, însă mi-am spus temerile și ea m-a asigurat că dacă totul este normal nu va fi nevoie de ginecolog.

A făcut mișcare toată sarcina, eram convinsă că voi naște ușor

Pe perioada sarcinii, am avut grețuri și am vomitat până la 20 de săptămâni. Apoi nu am mai avut probleme până la 32 de săptămâni, când au început arsurile groaznice. Mă simțeam și amețită, având deficit de fier. Controalele au fost regulate și de fiecare dată moașa îmi spunea că nu va fi nevoie de cezariană, iar eu am crezut-o pe cuvânt.

Pentru arsuri mi s-a administrat Gaviscon, care m-au ajutat doar în primele zile, apoi nu am avut încotro decât să trăiesc cu ele, deși erau îngrozitoare. Am lucrat până la 37 de săptămâni și am făcut mișcare, ceea că mă făcea să cred ca voi avea cea mai ușoară naștere. La 38 de săptămâni și 2 zile, la ora 3 noaptea, mi s-a rupt apa. Nu aveam contracții, dar am sunat la spital, le-am dat niște detalii despre lichid și starea mea și mi-au spus să merg dimineața la 8 la spital.

După epidurală, nașterea în apă nu a mai fost posibilă

La ora 6, contracțiile erau deja foarte puternice, dar am rezistat până la ora 8. La spital, mi s-a făcut testul Covid și m-au monitorizat. Aveam dilatație 2 cm, contracțiile erau din 3 în 3 min, dar m-au trimis acasă penttru 4 ore, spunându-mi că în acest timp pot să mănânc. Mi-au recomandat să îmi iau temperatura din ora în oră și să fac plimbări sau să stau în apă. Am ales ultima variantă.

Ei bine, nu am putut aștepta cele 4 ore, pentru că durerile erau insuportabile. Am mers din nou la spital și m-au internat. Urma să nasc în apă (așa mi-am făcut planul cu moașa), așa că am stat în apă și am făcut exerciții pe minge de la ora 12 ziua până spre miezul nopții. Totul era în zadar, nu mă dilatam deloc. La 12 noaptea mi-au spus că îmi vor face epidurală, dar că nu voi mai putea naște în apă. Am acceptat în secunda 2.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Eram epuizată, iar copilul, expus la infecții

După epidurală am dormit până dimineața târziu, la 10, când mi s-a făcut din nou controlul vaginal, iar dilatația era de 4 cm. La ora 17 aveam dilatație 8 cm, iar după o jumătate de oră mi-au spus că începem nașterea naturală. Am început, m-am chinuit o oră, dar nu am putut-o duce la sfârșit. Bebelina mea s-a întors cu capul într-o parte și avea și cordonul înfășurat după gât. M-au întrebat dacă sunt de acord să încerce cu forcepsul și am încercat, dar nu a mers, așa că cezariana a fost ultima soluție.

Și eu și bebelina eram epuizate și expuse la infecții, pentru că deja trecuseră mai mult de 24 de ore de la ruperea apei. Am născut o fetiță de 3, 580 kg și 53 cm, iar recuperarea mea a fost super ușoară. În următoarea dimineață puteam să stau în picioare, iar la 24 de ore de la naștere am fost lăsate acasă. Atât medicii, cât și moașele s-au purtat exemplar, iar soțul meu a stat în toată această perioadă cu mine în salon, având și el patul lui. După ce mi s-a făcut epidurala, o moașă a stat în continuu lângă mine, iar când mergea la baie chema înlocuitor. Per total, dau o notă de 8-9 sistemului sanitar și nașterii mele în Uk. Puteau să nu mă chinuie atât de mult și să îmi facă cezariana mai devreme, dar asta e”.

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere prin cezariană de urgență în UK, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa