Alăptarea în maternitate. „Sfârcurile erau pline de sânge, copilul plângea de foame, iar mamele din salon mă judecau că nu alăptez”

Sarcina a fost marcată de teama ca fetița să nu aibă Sindrom Down.

Theodora Fintescu, redactor
nou născut la sân
Alăptarea în maternitate a fost un chin, amplificat de atitudinea mamelor din jur.

Cititoarea noastră Raluca Mitu ne-a scris pe larg povestea de naștere a fetiei ei, ne-a povestit cum a decurs alăptarea în maternitate și care au fost provocările pe care a fost nevoită să le înfrunte. Redăm povestea de naștere, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră:

„Nectaria Maria a venit pe lume în data de 7 aprilie 2022, în urma unei cezariene programate. Totul a decurs ok pe parcursul sarcinii, însă am avut tensiunea cam mare și iar rezultatul la dublu test nu a ieșit așa cum mă așteptam. Am primit rezultatul de la laborator în ziua de Sf. Paraschiva, iar riscul pentru Sindrom Down a fost crescut.

Am refuzat amniocenteza

Am început să plâng, iar din acel moment sarcina mea a fost un stres  continu. Am spus că orice ar fi, voi păstra acest copil. Medicul care mi-a monitorizat sarcina mi-a recomandat amiocenteza, dar am refuzat. Până la urmă, la 39 de săptămâni mi-a făcut cezariană. Am așteptat de la 7.30 până la ora 14:30, au fost 7 cezariene în ziua aceea, eu fiind ultima.

Așteptarea a fost groaznică, pentru ca nu mai aveam răbdare și îmi era și foame și sete, însă nu aveam voie sa mănânc nimic. La 14:30 s-a născut minunea mea Nectaria Maria, sănătoasă, nici urmă de Sindrom Down. A luat nota 9 la naștere și îmi amintesc că doctorița neonatolog care a preluat-o a spus că este o frumusețe de fetiță.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de părinte citind cărți de referință despre îngrijirea bebelușului. În ZYX Books găsești „Ghidul pentru alăptare”, de Dr. Jack Newman, și „Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și copiilor”.

Sfârcurile erau pline de sânge

Și medicul ginecolog, și anestezista au fost super ok și nu am scos niciun ban din buzunar. A doua zi mi-au adus-o pe Nectaria și a trebuit să ma mobilizez. Am încercat să pun fetița la sân, nu prea știam să o atașez, însă ea voia tare mult să mănânce. Vedeam că molfăie acolo ceva, am zis că e ok, că poate am ceva lapte. A trecut noaptea, a doua zi copilul plângea din ce în ce mai mult. Eram stresată văzând că vine foarte puțin lapte, așa că m-am dus să cer lapte praf de la asistente.

Mi-au dat de două ori, dar îmi tot repetau să pun fetiță la sân. Exact asta și făceam, dar nu se satura. Am ajuns să fiu privită ca cea mai rea mamă de către colegele de salon, ele având norocul să poate alăpta. M-am încăpățânat să trag cu pompa, ieșeau 5 ml. Ce să facă copilul cu atât? Sfârcurile erau toate sânge. Nu am reușit nimic, m-am luptat 6 zile cât am stat în spital cu fețe care mă priveau urât că nu pot alăpta. Asistentele erau deranjate când mergeam după lapte și când le trezeam noaptea.

Mamele din salon mă priveau urât

Am avut sprijinul medicului meu ginecolog, care mi-a zis să stau liniștită, pentru că acasă o să fac ce vreau eu și o sa-mi hrănesc copilul cum știu. Și doctorița de la neonatologie a fost de treabă, a încercat să mă ajute să alăptez, a văzut că nu se poate și a cerut asistentelor să-mi dea lapte pentru fetiță. M-am izbit de criticile mamelor din salon, care mă priveau urât crezând că nu fac tot posibilul să-mi alăptez copilul. Da, a fost greu și stresant, o experiență pe care nu mai vreau să o am.

Femeile sunt cele mai rele și judecă cel mai mult alte femei. Le doresc viitoarelor mămici să poată alăpta și să aibă un copil fără colici, dacă se poate, și să treacă cu bine peste aceste etape grele. Cine spune că e ușor să fii mamă spune o mare minciună. Meseria de mamă este cea mai grea”.  

Cum a fost naşterea ta? Ai avut parte de experiența la care ai visat sau ai rămas cu amintiri triste? Dacă îți dorești să împărtășești povestea ta cu gravidele și mămicile din comunitatea Totul Despre Mame, trimite-o pe adresa [email protected]. Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste despre alăptarea în maternitate, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa