Cititoarea noastră Izabel, care a născut în primăvara anului 2023 la maternitatea Giulești, ne-a povestit experiența ei de naștere, intrigată fiind de comportamentul unei asistente care a jignit-o în mod repetat atunci când i-a cerut ajutor cu alăptarea. Explicația asistentei a fost că tot ce și-a dorit a fost să o încurajeze să alăpteze. Totul Despre Mame a sesizat conducerea maternității, solicitând și un răspuns oficial, care se regăsește în cadrul articolului de mai jos. Redăm povestea de naștere și răspunsul integral al maternității:
„Povestea mea și a Mariei a început în vara anului 2022, după o luptă de doi ani cu infertilitatea. Eu și soțul meu ne-am dorit foarte mult un copil, dar minunea întârzia să apară. După multe analize și tratamente, am renunțat. Nu mai voiam să mă gândesc, nu voiam să mai încerc alte tratamente sau să ajung la FIV. Am decis atunci, prin iunie 2022, că voi citi Acatistul Maicii Domnului și poate va face și pentru noi o minune. Și așa a fost, în august am aflat că eram însărcinată în două luni. Timpul a trecut foarte repede și ne-am bucurat de sarcină, în ciuda faptului că nu puteam mânca nimic, inclusiv apa o vomitam.
Pe mine m-a făcut incompetentă, pe copil rău și irascibil
Pe data de 29.03.2023 s-a născut Maria, la ora 6:50 dimineața. Am născut prin cezariană și totul a fost perfect. Echipa de la Maternitatea Giulești a fost extrem de empatică. După operație, am primit suficiente calmante încât să nu simt durere. Pot spune că cezariana a fost modalitatea perfectă de a naște, și asta datorită lor.
Adevărata problemă a venit seara, când m-am dus la salonul unde erau copiii. Acolo, după ce mamele se dezinfectau și se echipau, primeau copiii pentru alăptare. Eu nu aveam lapte și, fiind la primul copil, nu știam cum să-l atașez corect la sân, așa că am rugat o asistentă să mă ajute. Dar, surpriză! În loc să fiu ajutată, am fost jignită încontinuu, timp de o oră, cât am stat cu fetița. Doamna asistentă mi-a spus că nu sunt în stare să citesc o carte despre alăptare, că am făcut copil și nu sunt capabilă să-l cresc, că am un copil foarte rău și irascibil, că sunt o incompetentă și altele asemenea, încontinuu, timp de o oră, în care eu țineam bebelușul în brațe și plângeam.
Mi-a spus că, de fapt, și-a dorit să mă motiveze
În alt contex aș fi plecat la prima jignire, dar acum, de dragul copilului, am rămas, plângând și fiind jignită în continuu, de față cu alte 15 femei. Când s-a terminat ora de alăptare, eu eram cu ochii în lacrimi iar doamna, după ce și-a descărcat tot arsenalul de jigniri, m-a chemat separat să îmi spună că nu a făcut asta cu intenție, dar a vrut să mă motiveze să alăptez. Menționez că restul personalului a fost minunat și că nu am nimic altceva de reproșat acestei maternități. A doua zi, pe data de 31 martie, am fost externate în stare fizică foarte bună, dar eu am fost praf psihic.
Acest episod mi-a privat copilul de laptele matern
Nu am reușit să alăptez din cauza acestei întâmplări. M-am simțit încolțită, rănită, cu un prunc în brațe pe care voiam să-l apăr cu toată ființa mea de urletele acelea și, cu toate acestea, primeam jigniri în continuu, mă simțeam pusă la zid și lovită. Astfel, copilul meu este hrănit cu lapte praf încă din prima zi. Regret enorm și am regretat enorm, dar nu am putut trece peste acest episod care mi-a privat copilul de laptele matern. Am vrut să îi fac pângere doamnei, dar nu am reușit să îi văd ecusonul pentru că și l-a scos și ulterior am renunțat la această idee și pentru că nu voiam să îmi mai amintesc acest episod oribil. Poate am greșit, cel mai probabil doamna provoacă și în prezent alte traume unor mămici aflate la început de drum. În ciuda acestui aspect, acum sunt o mămică fericită!”
Răspunsul maternității Giulești: „Pacientele sunt instruite să alăpteze cât mai eficient”
Deși Totul Despre Mame a solicitat maternității Giulești (Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sîrbu”) un punct de vedere oficial privind cele întâmplate. Ni s-a răspuns că maternitatea nu poate oferi informații „cu caracter confidențial”, atâta timp cât solicitarea nu a fost făcută de un pacient sau de un imputernicit legal al acestuia.
Tototdată, reprezentanții maternității susțin că au un program bine pus la punct pentru susținerea alăptării și că mamele beneficiază de sprijin din partea personalului.
„Concret, pacientele sunt conștientizate de importanța hrănirii exclusiv la sân a nou născutului; sunt supravegheate în ceea ce privește efectuarea igienei mâinilor, a sânilor; li se pune la dispozitie echipament specific cu respectarea condițiilor igienico-sanitare; sunt instruite cu privire la modalitatea de a alăpta cât mai eficient (alinierea copilului la sân, prinderea areolei, compresia areolei, deglutiția copilului); cel puțin de două ori pe zi in timpul alăptării este prezent și un medic neonatolog. Fiind conștienți de faptul ca alăptarea poate fi o reală provocare în special în cazul pacientelor aflate la prima nastere, spitalul asigură și suport/consiliere psihologică prin psihologul angajat al unității”, se arată în răspunsul trimis către Totul Despre Mame.
Redăm mai jos răspunsul integral al maternității, primit la solicitarea unui punct de vedere: