Poveste de naștere la stat, în Cluj. ”Următoarea naștere va fi la privat. Nu mai dau nicio șansă spitalului de stat”

TOTUL DESPRE MAME
poveste de naștere la stat
Aglomerația din salon și lipsa ajutorului pentru alăptare sunt cele mai mari minusuri semnalate de cititoarea noastră.

Cititoarea noastră Dalia ne-a scris cum a decurs propria poveste de naștere la stat, în Cluj, o experiență pe care, spune ea, nu ar vrea să o repete, chiar dacă nașterea a decurs bine. Redăm mai jos povestea, așa cum a fost scrisă de cititoarea noastră. 

”Am născut într-o călduroasă zi din august, nașterea a decurs frumos, am născut foarte repede, în 3 ore de când mi s-a rupt apa. Medicul de gardă, cel cu care am și născut, m-a ajutat mult la naștere, totul a decurs lin, fără prea multe dureri și fără epidurală. Precizez că mi s-a cerut să cumpăr ațele cu care am fost cusută în urma epiziotomiei, fiindcă nu erau ațe în spital. Soțul meu, care aștepta în sală, a fost informat ce trebuie să cumpere și s-a conformat.

Nu am închis un ochi toată noaptea

Groaza a început când am ajuns in salon, un salon cu 8 paturi de femei și 8 pătuțuri de copiii. Erau 2 băi, una avea o ușă care se închidea doar dacă o trânteai, cealaltă nu avea aerisire. Odihnește-te acum, mi-a zis o infirmieră, că dimineață o să primești copilul (născusem seara la 18:25). Vreau să vă spun că nu am închis un ochi toată noaptea, fiindcă a fost mare agitație în salon.

Dimineața, când mi-au adus fetița, mi-a trecut toată oboseala, din entuziasmul și fericirea pentru ea. După masă bătea soarele fix pe noi, pe paturile noastre și ale copiilor, era o căldură infernală. Dacă deschideam geamul, intra caldura, dacă îl închideam se făcea efect de seră, deci oricum era saună în salon.

Abces mamar

Sânii au început sa mi se umfle rapid de la lapte, am întrebat o doamnă in halat, nu știu ce funcție avea, fiindcă niciuna nu avea ecuson, ce să fac să nu îmi mai fie așa tari. Mi-a zis să mă mulg. Am întrebat altă doamnă, la fel, fără ecuson, mi-a spus să nu mai beau lichide ca să nu mai produc atâta lapte! Am rămas șocată, cred că până și un om dacă îl intrebi pe strada știe ca asta e o aberatie.

Am mai primit un sfat, în legătură cu sfârcurile care au început să mă doară, sa stau cu ele la aer, să se usuce. Altă aberație, fiindcă mai târziu am aflat de la un consilier în alăptare, care m-a salvat de la un abces mamar, plin de puroi, că sfârcurile trebuie unse mereu cu lanolina, nu trebuie să se usuce, fiindcă se crapă mai tare.

M-am muls eu cum am știut, fiindcă in spital nimeni nu mi-a explicat, eu nu aveam pompă, în spital sigur nu sunt, sau cel puțin eu nu am beneficiat de una până mi-a cumpărat soțul. El a așteptat orele de vizită să o aducă, a trecut timpul, însă nu a fost suficient și am făcut o pungă cu lăptic adunat, care s-a transformat în puroi și care se numește abces mamar.

Ne-a primit un consilier în alăptare la 21.30

Plângeam când îmi puneam fetița la sân, era un chin, însă nu voiam sa renunț la alăptare. Salvarea mea a venit de la un consilier în alăptare de la Centrul de Pediatrie din Cluj, care m-a primit în vizită la cabinet la ora 21:30 seara. Cu ajutorul ei și al sotului meu, care m-a sprijinit non stop, am scăpat de durere și de puroi și acum încă alăptez o fetiță frumoasă și isteață.

Ne gândim să începem lucrul la al doilea copil, pentru care deja ne-am hotărât ca nașterea o să fie la un spital privat din Cluj. Sunt convinsă că există și experiențe frumoase la spitale de stat, însă a mea nu a fost una dintre ele și nu vreau să mai dau nicio șansa unui spital de stat, nu pe pielea mea”.

Cum a fost naşterea ta? Ai născut natural sau prin cezariană? A fost momentul naşterii aşa cum ai visat tu sau ai rămas cu amintiri triste? Povesteşte-ne cum a decurs momentul în care puiul tău a venit pe lume, în aproximativ 1000 de cuvinte, trimite-ne textul tău la adresa [email protected], cu titlul POVESTE DE NAȘTERE şi, dacă este selectat, va apărea la această rubrică. Dacă ai şi câteva fotografii din maternitate sau din primele voastre zile împreună, ne-am bucura tare să le vedem şi să le publicăm odată cu articolul! Mulţumim!

Dacă ți s-a părut interesantă această poveste de naștere la stat, în Cluj, îți recomandăm să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa