Poți rămâne însărcinată după o sarcină extrauterină?

Anca Vlad
gravida sot in pat

  Vrei să rămâi însărcinată după o sarcină extrauterină (ectopică), așa că probabil ai o mulțime de întrebări pentru doctorul tău. Una dintre ele este dacă poți rămâne însărcinată din nou. Apoi, sunt șanse mai mari ca și această sarcină să fie tot extrauterină?

  Răspunsul e afirmativ la ambele întrebări: da, poți rămâne însărcinată și naște un copil perfect sănătos după sarcina ectopică și da, șansele sunt mai mari ca și a doua sarcină să fie extrauterină. Pentru că ovulul fecundat nu a reușit să se fixeze în uter, se poate ca acest lucru să se întâmple din nou. Sunt însă mulți factori care pot influența asta, așa că e dificil să dai un răspuns corect pentru fiecare în parte. Mai mult, trebuie să iei în calcul istoricul medical în ceea ce privește infertilitatea sau alți factori de risc pentru sarcini extrauterine.

  Un lucru este însă cert: dacă rămâi din nou însărcinată, ești în categoria de risc crescut. Medicul curant te va supraveghea încă de la debutul sarcinii ca să se asigure că totul merge bine.

  Însărcinată după o sarcină extrauterină. Istoricul medical

  Dacă ai avut o sarcină extrauterină, există un risc de 10% ca și următoarea să fie la fel. Așadar, e important să știi ce anume a dus la prima sarcină ectopică. Istoricul medical joacă un rol foarte important în viitoarele sarcini. Infertilitatea influențează șansele de a rămâne din nou însărcinată după o sarcină extrauterină și, din păcate, crește riscul unei noi sarcini asemănătoare.

  Dacă trompele uterine au o formă ciudată, ai cicatrice rămase în urma unei intervenții chirurgicale sau sechele cauzate de o infecție transmisă pe cale sexuală, vei rămâne însărcinată mai greu.

  Fumatul crește și el riscul apariției unei sarcini extrauterine. În categoria factorilor de risc intră și vârsta. Cele mai multe sarcini extrauterine apar la femeile cu vârste cuprinse între 30 și 40 de ani.

  Însărcinată după o sarcină extrauterină. Antecedente

  Depinde foarte mult și cum au fost rezolvate celelalte sarcini extrauterine. Dacă problema a fost depistată devreme și avortul s-a produs fără altă intervenție, atunci sunt șanse ca a doua oară să fie mai bine. La fel și în cazul în care ai făcut injecții cu Metrotexat și nu ți-au fost afectate trompele uterine.

  Lucrurile se schimba dramatic dacă trompele uterine s-au rupt, ai avut hemoragie internă și s-a impus intervenția chirurgicală de urgență. Indiferent de tipul de intervenție există pericol chiar dacă trompele au fost refăcute, deoarece ar putea fi mai dificil pentru un viitor ovul fecundat să ajungă în uter.

  Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

   

  Îți recomandăm și

  Te-ar mai putea interesa

  Te-ar mai putea interesa