Pot să rămân însărcinată dacă… ?  

TOTUL DESPRE MAME

„Pot să rămân însărcinată dacă fac sex în apă?” Este adevărat că spermatozoizii mor la contactul cu aerul? Află răspunsurile corecte despre sarcină și sarcina nedorită mai jos. A venit momentul să punem la zid 10 mituri despre circumstanțele mai mult sau mai puțin speciale în care poți rămâne însărcinată!

1. Pot să rămân însărcinată dacă penetrarea are loc doar pentru câteva secunde?

În orice moment în care penisul intră în contact cu zona vaginului există şansa să rămâi însărcinată, dar probabilitatea este extrem de mică, mai ales comparativ cu un contact sexual care se termină cu ejaculare. Se pot transmite boli cu transmitere sexuală (BTS) prin orice contact de acest gen.

2. Pot să rămân însărcinată dacă fac „sex uscat”?

„Sexul uscat” s-ar traduce ca o „joacă” în zona genitală a celor doi parteneri, însă fără a exista penetrare. Din nou, orice contact între penis şi vagin reprezintă un risc de sarcină şi transmitere de BTS. Este nevoie doar o mică scurgere de lichid seminal înăuntrul vaginului.

3. Pot să rămân însărcinată în urma unei preejaculări?

Preejacularea este acel lichid prespermatic sau preejaculator care curge înaintea ejaculării propriuzise. Acest lichid este eliberat de glandele Cowper (glande a căror secreţie are aspectul mucusului), localizate deasupra uretrei.

Scopul acestui lichid este de a reduce aciditatea la nivelul uretrei şi joacă rolul de lubrifiant pentru sperma ejaculată. Majoritatea bărbaţilor nu au niciun fel de control asupra lichidului prespermatic şi nici nu simt când curge.

Există diverse controverse vizavi de conţinutul de spermatozoizi al acestui lichid și nu se știe cu siguranţă dacă preejacularea poate rezulta sau nu într-o sarcină. Unele studii au arătat că există spermatozoizi, însă altele au concluzionat că nu ar conţine. Majoritatea surselor, însă, sunt de acord că, în lipsa unei confirmări, precauţiile sunt obligatorii.

4. Pot să rămân însărcinată dacă nu am orgasm?

Da, sarcina poate avea loc dacă femeia nu are orgasm. Orgasmul femeii nu este relevant în procesul fertilizării ovulului.

5. Poate sperma circula prin materiale textile?

Dacă hainele aflate în contact direct cu vaginul au fost acoperite în întregime în spermă, există o mică şansă ca aceasta să ajungă în vagin, însă este prea puţin probabil. Nu există cercetări concludente care să răspundă cu „da” sau „nu” la această întrebare.

6. Pot să rămân însărcinată dacă fac sex în apă?

Dacă actul sexual propriu-zis are loc în orice fel de mediu acvatic, există posibilitatea să rămâi însărcinată. Sperma ajunge direct înăuntrul vaginului, iar apa din exteriorul corpului nu are nicio influență asupra procesului.

7. Pot să rămân însărcinată dacă ejacularea a avut loc în apă?

Este prea puţin probabil că sperma să plutească în apa care umple o piscină sau o cadă și să ajungă în vagin. În cazul în care ejacularea a avut loc în apă călduţă, sperma ar putea supravieţui preţ de câteva minute. În cazul în care ejacularea se produce în apă fierbinte sau contaminată cu substanţe chimice, sperma nu ar putea să supravieţuiască mai mult de câteva secunde.

Este foarte puţin probabil ca sarcina să se producă în acest mod, iar în majoritatea cazurilor este aproape imposibil.

8. Pot să rămân însărcinată dacă am făcut sex anal?

Sarcina nu se poate produce în urma unui act sexual anal, dar întrucât deschiderea vaginală şi anusul sunt foarte apropiate, există şansa ca sperma să se scurgă în vagin şi să fertilizeze un ovul.

9. Ejaculările multiple mi-ar putea scădea şansele să rămân însărcinată? 

Ejaculările multiple pot scădea cantitatea de spermă per ejaculare, însă tot rămân milioane de spermatozoizi cu fiecare ocazie. Fiecare ejaculare conţine aproximativ 2-5 mililitri de spermă, iar fiecare mililitru conţine 100 miliarde spermatozoizi. Aceasta înseamnă că, în pofida ejaculărilor multiple, tot există un minim de 200 miliarde de spermatozoizi care ar putea fecunda un ovul.

10. Sperma moare la contactul cu aerul/oxigenul?

Nu, acesta este un mit în care numeroşi oameni cred, însă este doar un mit! Sperma nu moare la contactul cu aerul, ci atunci când se usucă, iar aceasta poate să dureze un pic mai mult. Sperma nu poate fi reactivată odată ce s-a uscat, chiar dacă este umezita.

Sperma poate să supravieţuiască trei-cinci zile dacă se afla într-un mediu cald şi umed, cum este colul uterin.

În concluzie, dacă îmi fac griji în legătură cu o posbilă sarcină, ce ar trebui să fac mai departe?

Ai aflat cumva că e posibil să fi rămas însărcinată în niște circumstanţe speciale? Nu intra în panică! După cum am arătat mai sus, în majoritatea cazurilor, şansele să rămâi însărcinată sunt mici.

Următorul pas este să fii atentă dacă prezinţi primele simptome ale unei sarcini. Dacă observi orice simptom, atunci ar fi bine să îţi faci un test de sarcină pe care îl poți achiziţiona din orice farmacie.

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa