Oboseala în timpul sarcinii. Cauze posibile, investigații și soluții pentru viitoarele mame

Geo Mihalcea

Oboseala în timpul sarcinii. O resimţi mai ales în primele luni, când hormonii sunt „în fierbere”. Ai să constaţi că sunt zile când abia te târăşti de colo-colo, de parcă ai fi ridicat bolovani; sau ore – de obicei, cele mai nepotrivite – când te loveşte un somn greu, chit că eşti la birou sau în tramvai. Atenţie însă: o oboseală permanentă poate fi semnul unei anemii, a diabetului gestațional, a kilogramelor în plus sau a unei carențe de vitamine.

În ultimul trimestru, cu cât se apropie termenul, ai să observi că, spre deosebire de primele luni, somnul te ocoleşte. Adormi mai greu şi nopţile sunt mai agitate. Hai să descoperim împreună de ce poate apărea oboseala, ce analize ar fi de făcut și cum se tratează fiecare afecțiune în parte.

Oboseala în timpul sarcinii. Preeclampsia

Preeclampsia este cea mai comună complicaţie a sarcinii, ce poate afecta viitoarea mamică, bebelusul sau pe amândoi. Infiltrarea ţesuturilor cu lichide (edemele) poate fi legată şi de evoluţia firească a sarcinii şi de activitatea hormonală, dar, în anumite condiţii, poate fi semn al unor probleme mai grave.

Cauza preeclapmsiei este necunoscută, dar se pare că este legată de funcţionarea placentei şi poate apărea oricând după aproximativ 20 de săptămâni, până în ultimele zile înainte de naştere.

Investigații: e bine să se efectueze controale regulate ale tensiunii arteriale, ale eliminărilor urinare de proteine şi teste de sânge care oferă  date despre funcţionarea rinichilor şi ficatului mamei (enzime hepatice, creatinină, uree, acid uric) dar şi despre eventuale tulburări de coagulare.

Prevenție: Nu există măsuri sigure de prevenţie a preeclamsiei, dar este ştiut faptul că administrarea de doze mici de aspirină poate reduce riscul de recurenţă, mai ales la femei care au mai avut PE (înainte de 32 de săptămâni de sarcină). Alte studii au evidenţiat rolul benefic al vitaminelor C şi E.

Îți recomandăm să afli mai multe despre provocările vieții de mămică citind două cărți de referință despre alăptare și îngrijirea bebelușului, scrise de Dr. Jack Newman, respectiv Dr. William Sears. Îți propunem pachetul la preț special ”La început de drum”. Detalii AICI.

Oboseala în timpul sarcinii. Kilogramele în plus

Medicii susţin că o femeie însărcinată trebuie să se „rotunjească” cu minim 7,5 kg. Dacă gravida ia în greutate peste 14 kg, are însă de ce să îngrijoreze. Statistici de necontestat arată că fiecare 5 kg peste limita de 14 kg echivalează cu scurtarea speranţei de viaţă a femeii cu 7 ani.

* Prevenție:  O dietă cât mai echilibrată şi multă mişcare. Nu mânca cât pentru doi, că ai să suferi mai târziu!

Oboseala în timpul sarcinii. Durerile de spate

Sarcina înseamnă un plus de kilograme pentru organismul gravidei, care nu sunt distribuite uniform. Burtica proeminentă schimbă centrul de greutate al corpului, coloana vertebrală fiind suprasolicitată. Cresc semnificativ şi unii hormoni vinovaţi de relaxarea tegumentelor, a tendoanelor şi articulaţiilor. Astfel pot apărea mari dureri de spate și stări nesfârșite de oboseală.

 *Soluții- Se recomandă gimnastică, masaj, mult mers pe jos. Modifică-ţi felul de a merge, de a te da jos din pat şi chiar de a ridica un obiect căzut pe podea. În loc să te apleci, îndoaie genunchii şi menține-ți spatele drept.

Oboseala în timpul sarcinii. Sforăitul

Hormonii de sarcină fac mucoasa nazală să se înmoaie şi să se umfle. Din această cauză vei sforăi noaptea, iar după o noapte de „simfonii” te vei simți extrem de obosită, pentru că nu ai avut un somn odihnitor.

Soluții. Nu există! Poate să-şi pună partenerul dopuri în urechi!

Oboseala în timpul sarcinii. Diabetul gestațional

Semnele clasice ale diabetului sunt setea intensă, foamea, oboseala şi scăderea în greutate. În sarcină însă ele nu ne ajută foarte mult: dacă e vară, transpiri şi bei mai multă apă. Foame? Nu e foame, dar pofte tot ai din în când! Oboseală? Hormonii de sarcină te obosesc şi ei, fără a avea diabet, iar de scăzut în greutate nici nu poate fi vorba!

 Investigații. În România toate femeile însărcinate sunt testate pentru diabet în jurul săptămânilor 24-28 de sarcină. Ca prim test se măsoară nivelul zahărului în sânge (glicemia) şi dacă acesta iese pozitiv, se fac teste suplimentare – teste de toleranţă orală la glucoză la o oră şi la trei ore. Acestea se fac dimineaţa pe nemâncate – bei un suc foarte dulce (50-100 g de glucoză dizolvată în apă). Glicemia se măsoară înainte de a bea sucul şi apoi din oră în oră până la trei ore. Dacă şi aceste teste ies pozitive, diagnosticul de diabet gestaţional este confirmat.

Tratament: Medicul îţi va prescrie o dietă strictă care să ţină sub control glicemia, dar să aducă totuşi cantitatea optimă de factori nutritivi, minerale şi vitamine de care copilul are nevoie. Exerciţiile fizice făcute la recomandarea medicului stimulează organismul tău să producă mai multă insulină. Dacă dieta nu este suficientă, injecţiile cu insulină sunt necesare.

Oboseala în timpul sarcinii. Anemia

 În timpul sarcinii, bebe consumă o cantitate importantă de fier din „depozitul” tău pentru a-şi forma propria hemoglobină. Aşa se explică faptul că volumul de sânge din corpul tău creşte cu 33% şi, în mod firesc, sporeşte şi nevoia de fier pentru amândoi.

Simptome:

  • Stare de oboseală care te deranjează
  • Paloare
  • Unghiile se rup foarte uşor sau se exfoliază
  • Palpitaţii
  • La eforturi mai mari simţi că nu ai aer şi trebuie să te opreşti

Investigații. Testele uzuale de sânge sunt suficiente pentru depistarea ei. O scădere a hemoglobinei sub 11 g/dl înseamnă pentru o femeie însărcinată anemie. Anemia din timpul sarcinii este, în general, datorată deficitului de fier. Prin urmare, cel mai fidel marker al anemiei feriprive este măsurarea cantităţii de fier din sânge (sideremia). Valoarea normală a sideremiei este de 80-120 microg/dl. Scăderea ei sub valorile normale înseamnă că depozitele de fier sunt şi ele scăzute.

Tratament. Este de preferat administrarea orală a fierului. Absorbţia lui este mult ajutată de aciditatea gastrică, de aceea e mai bine să-l iei pe stomacul gol. Evită să înghiţi pastilele de fier cu lapte, în loc de apă. Laptele este un aliment care alcalinizează mediul gastric şi, în plus, calciul îngreunează absorbţia fierului. Un pahar de suc de portocale sau de lămâie este mult mai potrivit. Medicul tău îţi poate prescrie un produs ce conţine fier potenţat cu vitamina C. În timpul tratamentului cu fier încearcă să nu-ţi începi ziua cu cafea, cacao sau ceai negru. Cafeina, teina şi taninul fac mult mai dificilă absorbţia fierului.

7 soluții la îndemână pentru a te odihni mai bine:

  1. Fă-ți un program regulat de somn! Alege o oră de mers la culcare, pe care să o respecți în fiecare seară.
  2. Seara, o baie în care pui 2-3 picături de ulei esențial de mușețel poate favoriza somnul.
  3. Înainte de a te culca, pune pe picioare un jet de apă rece. Iată și o altă idee: pentru a favoriza circulația venoasă poți dormi cu picioarele pe o pernă înaltă.
  4. Tensiunile și crampele dureroase din picioare îți strică și ele somnul. De vină sunt carențele de magneziu și potasiu, asociate problemelor circulatorii. Pentru a le preveni ar putea fi suficientă o suplimentare de magneziu, potasiu și vitamina B.
  5. Dormi ca o prințesă pe mai multe perne! O pernă de dormit poate fi folosită pentru a sprijini burtica, iar alta spatele. Pune o pernă între picioare ai alta la mijloc, pentru ca somnul tău să fie unul odihnitor! Caută prin magazine sau pe net, căci exista perne special concepute pentru somnul gravidei!
  6. Învață să te relaxezi prin tehnici de respirație, ele te vor ajuta de asemenea și-n momentul în care vor apărea contracțiile.
  7. Adepții stilului feng shui spun că un pat în care vei avea capul orientat spre nord îți va da posibilitatea să te odihnești pe cinste peste noapte.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa