25 de nume la modă pentru fete în 2021. Inspiră-te în voie!

Nume la modă pentru fete în 2021. Am ales pentru tine 25 de nume cu semnificații puternice.

Cristina Călin, redactor
nume la modă pentru fete în 2021
Părinții caută nume de fete la modă în 2021 care să aibă semnificații puternice.

Alegerea numelui copilului este o sarcină care uneori este greu de dus la bun sfârșit. Trebuie să placă atât mamei, cât și tatălui, să se potrivească cu numele de familie. Uneori, trebuie să fie de acord și nașii și bunicii. Este un proces de durată ce implică liste și listuțe, hotărâri ferme și răzgândiri în ultima secundă. Pentru a veni în ajutorul celor care urmează să fie părinți, am ales 25 de nume la modă pentru fete în 2021.

Și anul acesta este tot sub semnul pandemiei, iar acest lucru îi influențează pe cei care urmează să devină părinți în alegerea numelui copiilor. Sunt la mare căutare numele care au semnificații pozitive sau care au fost purtate de personalități istorice sau mitologice puternice.

Anastasia

Anastasia este un nume de fată devenit celebru după ce grupul Disney a creat-o pe prințesa cu același nume. Începuse să devină popular odată cu povestea plină de mister a prințesei ruse Anastasia Romanovna, însă Disney l-a transformat într-un prenume aproape clasic.

Motivul pentru care este un nume la modă pentru fete în 2021 este semnificația sa. Își are originea în cuvântul grecesc ”anastasis” care se traduce prin ”reînviere”. Este un nume foarte popular în Europa de Est, mai ales în țările vorbitoare de limba rusă. Popularitatea sa a început din Grecia antică. Atunci multe fete primeau acest nume, mai ales cele născute în preajma Crăciunului sau a Paștelui

În calendarul creștin-ortodox Sfânta Mare Muceniță Anastasia este prăznuită la data de 22 decembrie.

Anita

Anita este o variantă mai exotică a numelui Ana care la rândul lui este care este forma latină de la numele grecesc Avva și de la evreiescul Hannah și se traduce prin grațioasă, frumoasă sau favor. Sfânta Ana este sărbătorită în calendarul ortodox pe 9 septembrie. 

Andreea

Andreea este unul dintre cele mai populare nume din onomastica românească și rămâne în top și în 2021. Nu este de mirare, pentru că semnifică putere sau curaj. În calendarul creștin-ortodox Sfântul Apostol Andrei este prăznuit pe 30 noiembrie.

Agata/ Aghata

Numele Agata este derivat din cuvântul grecesc agathos care înseamnă bun. Numele este folosit mai ales în țările din Europa de Est, cu precădere în Rusia și Polonia, unde are și forma de masculin Agat. Sfânta Agata este prăznuită  în Biserica Ortodoxă, în Biserica Romano-Catolică și în Bisericile Orientale pe 5 februarie.

Anisia

Numele de fată Anisia nume derivă din cuvântul grecescul antic „ánisos”, care înseamnă „unic”, ”fără pereche”.

Sfânta Anisia a fost un Mucenic al Greciei. Era o femeie bogată din Salonika, în Tesalia, care își folosea fondurile personale pentru a-i ajuta pe cei săraci. Un soldat a abordat-o pe stradă și a încercat să o tragă la un sacrificiu păgân. Ea a rezistat și a fost ucisă când soldatul a atacat-o cu sabia. Însă, în 298 d.Hr. a fost ucisă pentru că nu a cedat presiunilor de a renunţa la credinţa în Dumnezeu. Anisia este sărbătorită de către biserica orientală pe data de 30 decembrie.

Amira

Amira este un nume de fată de origine arabă. Se traduce prin ”prințesă” de la verbul ”amara” care înseamnă ”a conduce”. Numele este întâlnit și în limba ebraică unde înseamnă ”coroană de copac”. 

Eliana

Numele Eliana poate fi, potrivit unor lingviști, un derivat al numelui Elena, care provine din cuvântul grecesc helios care înseamnă “soare”. De asemenea este și o variantă a popularului, Ilinca, provenind de la Ilie numele proorocului din Vechiul Testament. În  ebraică înseamnă “Domnul este adevăratul Dumnezeu”. Alte surse sunt de părere că este o combinație între numele Elisabeta și Ana sau Elena și Ana.

Unii lingviști cred că vine din limba spaniolă și se traduce prin lumină.

Felicia

Numele de fată Felicia este o alegere potrivită dacă ții cont de semnificația prenumelui atunci când îți botezi fata. Vine din latinescul felicis care se traduce prin fericit. Ziua Sfântului Felix este pe data de 19 octombrie.

Nume la modă pentru fete în 2021. Greta

Numele Greta reprezintă prescurtarea de la numele Margareta. Acesta își are originea în cuvântul grecesc margarites care se traduce prin ”perlă”.

În zilele noastre, Greta este un nume popular în Germania, Italia și Ungaria. În România, Margareta este și denumirea unei flori, astfel încât persoanele care poartă acest nume și derivatele lui sunt sărbătorite în Ziua de Florii, în duminica de dinainte de sărbătoare Învierii Domnului, Paștele.

Catolicii, anglicanii, evanghelicii, o sărbătoresc pe Sfânta Margareta pe 20 iulie. Ortodocșii o numesc Sfânta Mare Muceniță Marina și o pomenesc pe 17 iulie.

Iulia

Numele Iulia este varianta feminină a numelui Iulian, care un derivat al numelui Iulius, care își are are originea în limba latină. La început a fost folosit ca nume de familie în timpul Imperiului Roman, iar istoricii cred că originea inițială este în limba greacă, din cuvântul ioulos care se traduce prin ”doborât”.  O altă explicație a numelui este “lumina cerului”, datorita cuvântului “Iovis” din latina clasică. 

Cele care poartă numele Iulia sau Iuliana își sărbătoresc onomastica pe data de 21 iunie când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Iulian Martirul, cunoscut și ca Iulian din Antiohia, care a fost un sfânt martir creștin din secolul al IV-lea.

Iarina

Numele de fată Iarina este de origine slavă. O varianta similară apare și la cehi, în forma Jarena. Semnificația numelui este “lumină”.

Alți specialiști leagă numele Iarina de o posibila proveniență ebraică, particula „iar” însemnând „pădure”. Apelând la etimologia ebraică, Iarina ar fi „fata pădurilor”.

Ileana

Numele Ileana este un derivat românesc de la prenumele Elena provine din limba greacă (Ἑλένη, cu caractere latine Elene, Helene), și înseamnă în traducere „cea solară, cea strălucită, cea luminoasă” (de la Helios). O altă explicație privind proveniența numelui Ileana este derivarea din cuvântul ebraic „Eliyahu” care înseamnă „Yahweh este Dumnezeu„. Tot din ebraică ar putea avea înțelesul „răspunsul Domnului”.

Ileana Cosânzeana este personajul principal feminin din basmele mitologice românești, corespondentul feminin al lui Făt-Frumos, de obicei idealul feminin al acestuia.

Lucia

Numele Lucia este varianta feminină a numelui Lucian care este un derivat de la prenumele latin Lucius, care își avea originea în cuvântul ”lux” tradus prin ”lumină”.

Se folosește în limbile italiană, spaniolă, portugheză, germană, engleză, suedeză, norvegiană, daneză, română, letonă și slovacă.

Sfânta Lucia este prăznuită de Biserica Ortodoxă se face pe 13 decembrie.

Nume la modă pentru fete în 2021. Lelia

Numele de fată Lelia, de origine latină. Se traduce prin bun, corect și este o variantă a numelui Eulalia care este alcătuit din două cuvinte grecești: “eu” care înseamnă bun, bine, corect și “lalein” care înseamnă a vorbi.

Miruna

Numele Miruna poate avea la origine cuvântul slav ”miru” care se traduce prin ”pace”. Este întâlnit aproape exclusiv în România. 

Unii lingviști sunt de părere că este forma feminină de la numele Miron, care vine din grecescul “Myron” ce provine de la substantivul „myron” – un ulei extras din plante parfumate, „balsam”, „mirodenie”. În spaţiul creştin acest balsam se traduce prin sintagma „untdelemn sfinţit”, „mir”, folosit la Taina Botezului.

Milena

Numele Milena este de origine slavă, fiind derivat din cuvântul „mil”, care înseamnă „milostiv”, „plăcut” sau „drag”. Este forma feminină a numelor de sex masculin Milan și Milen, întâlnite în spațiul slavon. 

Monica

Numele Monica este cel mai probabil de origine nord-africană sau feniciană. Primele referiri la acest nume sunt făcute în niște inscripții antice din Numibia, un regat berber din Nordul Africii.

Istoricii cred că poate avea legătură cu o zeitate din Liban, Mon, care a se trage din Zeul Amun al Egiptenilor. 

Încă din Evul Mediu, a fost asociat cu moneo din limba latină „consilier” sau  monos care se traduce prin „unu” sau ”singur” din greacă. 

Sfânta Monica din Africa, mama Fericitului Augustin, s-a născut în anul 322 și a trecut la cele veșnice în vara anului 378, la vârsta de numai 56 de ani. Este ocrotitoarea soțiilor și mamelor ale căror bărbați sau copii trăiesc departe de Dumnezeu, rătăcind pe căi greșite. Este prăznuită în ziua de 4 mai.

Nadia

Nadia este forma de diminutiv de la numele rusesc Nadejda care se traduce prin ”speranță”. Există și în limba arabă un nume asemănător, Nadiyyah, care se traduce prin ”delicat”. 

Otilia

Numele Otilia este derivat din elementul germanic odal care înseamnă „patrie” sau aud care înseamnă „avere, bogăție”.

Sfânta Odilia (sau Odila) a fost o călugăriță din secolul al VIII-lea care este considerată patronul Alsaciei. Se pare că s-a născut oarbă, dar a primit vederea când s-a fost botezat în religia creștină. Este prăznuită de Biserica Ortodoxă pe 13 decembrie. 

Ofelia

Numele Ofelia este derivat din limba greacă  din cuvântul ”ophelos„ care înseamnă „ajutor, avantaj”.

Acest nume a fost creat probabil de poetul din secolul al XV-lea Jacopo Sannazaro pentru un personaj din poezia sa Arcadia. Mai târziu, a fost împrumutat de William Shakespeare pentru piesa lui ”Hamlet” (1600). Ofelia este iubita lui Hamlet care în cele din urmă se înnebunește și se îneacă. În ciuda acestui fapt, numele este folosit doar din secolul al XIX-lea.

Nume la modă pentru fete în 2021. Stela

Numele Stela este varianta feminină a numelui Stelian care vine din cuvântul grecesc ”stylos” care se traduce prin ”stâlp”. Totuși, în limba română este posibil să fie un derivat de la cuvântul ”stea”.

Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor și al familiei creștine, este prăznuit pe 26 noiembrie.

Teodora

Teodora este forma de feminin a numelui Teodor care vine din numele grecesc ”Theodoros”, care se traduce prin  „darul lui Dumnezeu” din cuvintele grecești ”theos” care înseamnă „Dumnezeu” și ”doron” care înseamnă „dar”.

Sfântul Teodor Tiron este pomenit în Biserica Ortodoxă, pe 17 februarie.

Xenia

Xenia este derivat din cuvântul grecesc xenia care se traduce prin „ospitalitate”. Este un nume de sex feminin folosit mai ales în Rusia, Ucraina și Grecia. Sfânta Xenia din Sankt Petersburg (cca.  1719–1731 –  1803), numită și „cea smerită și nebună pentru Hristos” se face atât pe 24 ianuarie cât și pe 11 septembrie. 

Zina

Zina este un nume de fetiță africană înseamnă „spirit secret”, dar are și multe alte semnificații în alte culturi, cum ar fi „strălucitor” în greacă și „frumos, puternic” în arabă.

Zella

Numele de fată Zella de origine africană care înseamnă „căruia nu îi lipsește nimic”, ”cea care știe calea”. În unele culturi numele ar putea fi o formă de alint de la pentru MarcelaIsabella sau Gisela.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa