Urmează să naști în luna martie și cauți pentru copilul tău un nume de sfânt? Am pregătit pentru tine o listă din care să te inspiri.
Sunt 5 variante pentru băieți și patru pentru fete dacă vrei să alegi nume de sfinți în luna martie pentru bebelușul tău. Află povestea lor, dar și variantele din alte limbi străine.
Grigore (12 martie)
Numele de băiat Grigore își are originea în limba greacă și se traduce prin ”vigilent”. În etimologia folclorică, numele a devenit asociat cu elementul latin „grex” care înseamnă „turmă„. Asocierea cu un un cioban care își conduce turma a contribuit la popularitatea numelui printre călugări și suverani pontifi.
Au existat 16 suverani ai Pontificatului de la Vatican începând cu Papa Gregoriu I (Gregoriu cel Mare). Se află pe locul doi al celor mai populare nume folosite de suverani pontifi, după Ioan.
În calendarul creștin îi sărbătorim pe Sf. Grigore de Nazianz (supranumit „Teologul”), Sf. Grigorie de Nyssa, fratele Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie, episcopul Armeniei Mari (supranumit „Luminătorul”).
În România, nu mai este întâlnit în onomastică, în schimb este folosit ca nume de familie.
Variante ale numelui Grigore
Grigor, Krikor (Armenia), Grigor (Bulgaria), Grgur, Grga (Croația), Řehoř (Cehia), Gregers (Danemarca), Gregory, Greg, Gregg (țări vorbitoare de limba engleză), Reijo, Reko (Finlanda), Grégoire, Grégory (Franța), Grigol (Georgia), Gregor (Germania), Grigorios, Grigoris (Grecia), Gergely, Gergő (Ungaria), Gregorio (Italia), Grigorijs (Letonia), Grigor, Gligor (Macedonia), Gregers (Norvegia), Grzegorz (Polonia), Grigori, Grigorii, Grigoriy, Grigory, Grisha (Rusia), Gregorio, Goyo (Spania), Gregoraș, Gregoria, Grigoriș, Goras, Guruță, Grigole, Grigoriță, Golea, Grigor (România)
Sabin/ Sabina (16 martie)
În categoria nume de sfinți în luna martie intră și numele de băiat Sabin cu varianta lui feminină Sabina. Acesta își are originea în cuvântul latin ”Sabinus” , care înseamnă „sabină”.
Sabinele erau un popor străvechi care trăia în Italia centrală, pământurile lor fiind în cele din urmă preluate de romani după mai multe războaie. Conform legendei, romanii au răpit mai multe femei sabine în timpul unui atac, iar când bărbații au venit să le salveze, femeile au putut să facă pace între cele două grupuri.
Variante ale numelui Sabin
Sabino, Savino
Daria/ Darius (19 martie)
Numele de fată Daria, este o formă a numelui Darius nume de origine persană și derivă elementul Darayavahus format din verbul “darayamiy” – “a ține, a avea” și “vasuh” – ”bun, bine”. Prin urmare, numele Daria are semnificația de cel care poseda binele, cel care menține binele.
Numele Darius se traduce prin ”el posedă” sau, potrivit altor surse, ”cel care nu renunță la bine”. În persană modernă, daryā (persană veche drayah- ) înseamnă „mare”. Varianta masculină Dara înseamnă „bogat” sau „prosper”.
Numele Daria a fost folosit pe scară largă în Rusia și în alte țări slave. Forma de alint folosită în Rusia este Dasha. Uneori a fost văzută și ca o formă rusă a numelui Dorothy.
De-a lungul timpului a fost folosit de regi persani sau din alte zone ale lumii.
Sfânta Muceniță Daria a trăit în secolul al III-lea, fiind martirizată împreună cu soțul ei, Sf. Hrisant, în anul 283 d.Hr. Prăznuirea ei în Biserica Ortodoxă se face pe 19 martie.
În onomastica din România a intrat prin intermediul grecilor sub forma Darios, fiind folosit mai ales în familiile intelectuale, de oameni educați.
Regele Darius cel Mare
Darius I cel Mare, fiul lui Hystaspes, s-a născut în anul 550 î.Hr. și a devenit rege al perșilor în 522 î.Hr.. În perioada sa, Imperiul Persan a cunoscut apogeul puterii și al întinderii teritoriale, devenind cel mai vast și cel mai puternic stat din Orientul Mijlociu. Darius I a mutat capitala Imperiului Persan la Persepolis.
A anexat Punjabul în 517 î.Hr.. Pornește într-o expediție împotriva sciților în (513 î.Hr.), soldată însă cu un eșec. Darius I a vrut să cucerească Grecia, dar a fost înfrânt la Marathon (490 î.Hr.). Moare înainte de a porni în a doua expediție împotriva grecilor, în anul 486 î.Hr., sarcina de a răzbuna onoarea persană fiindu-i transmisă fiului și urmașului său la tron, Xerxes I.
Variante ale numelui Daria
Daryā, Dareia, Darija, Darinka, Dariya (Serbia), Darja (Cehia), Daruška, Derya, Daryna, Tarja (Finlanda), Odarka (Ucraina)
Variante ale numelui Darius
Darijo, Dario (Croația), Dario (Italia), Dariush, Daryush (Iran), Dariusz, Darek (Polonia), Darío (Spania)
Claudiu/ Claudia (19 martie)
Numele Claudiu vine din cuvântul latin claudus care înseamnă șchiop, olog. Numele Claudius apare și în Vechiul Testament, însă este menționat destul de rar.
Până în secolul al XVI-lea a fost destul de rar folosit ca prenume. În timpul Imperiului Roman a fost numele unei familii foarte influente în viața politică. Unul dintre strămoșii acestei familii a fost un lider al sabinilor din secolul al VI-lea i.Hr., pe nume Attius Clausus, care a adoptat numele de Appius Claudius odată cu însușirea de cetățean roman. Familia a oferit mai mulți împărați romani ai secolului I, inclusiv pe împăratul cunoscut simplu, Claudius. Acesta a fost otrăvit de către soția sa, Agripina, pentru a-i face loc fiului ei, Nero (fiul vitreg al lui Claudius), în fruntea Romei.
Sfântul Claudiu
Calendarul creștin pomenește mai mulți sfinți Claudiu: Claudiu Tribunul, care este pomenit împreună cu soţia sa muceniţa Ilaria (19 martie), Sf. mucenic Claudiu, pomenit împreună cu Castor, Sempronian şi Nicostrat. Au pătimit pe vremea împăratului Diocleţian (284-305) (9 noiembrie), Sf. Claudiu (3 februarie), Sf. mucenic Claudie, care a pătimit împreună cu Diodor, Victor, Victorin, Papia, Serapion şi Nichifor (5 aprilie)
Variante ale numelui Claudiu
Claude, Claud (țările vorbitoare de limba engleză), Claude (Franța), Claudio (Italia, Spania), Klaudijs (Lituania), Klaudiusz (Polonia), Cláudio (Portugalia)
Variante ale numelui Claudia
Klavdiya (Bulgaria), Klaudija (Croația), Klaudie (Cehia), Claude, Claudie, Claudette, Claudine, Claudette (Franța), Klaudia (Polonia), Cláudia (Portugalia), Klavdiya, Klava (Rusia), Klavdija (Slovenia), Klavdiya (Ucraina)
Ilaria/ Ilarie (19 martie)
Numele Ilaria își are originea în limba latină, din cuvântul „hilaris” care se traduce prin ”vesel”. Și în limba greacă există un cuvânt asemănător, ”hilaros”, așa încât unii lingviști cred că se trage mai degrabă din vechea Grecie.
Variante ale numelui Ilaria
Hillary, Hilaria